Hanna Stjärne har en lång bakgrund från public service, bland annat som chef för P1. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Hanna Stjärne har en lång bakgrund från public service, bland annat som chef för P1. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Hanna Stjärne
ny vd för SVT

Publicerad

Hanna Stjärne är ny vd för SVT.

Stjärne efterträder Eva Hamilton, skriver SVT i ett pressmeddelande.

– Jag är hedrad och glad över att ha utsetts till vd för SVT, säger Hanna Stjärne.

Hanna Stjärne kommer närmast från jobbet som chefredaktör och vd på UNT. Hon ska tillträda tjänsten inom sex månader, skriver SVT.

– Jag är väldigt glad att kunna presentera Hanna som ny vd. Hon har gedigen erfarenhet både publicistiskt och från public service, säger SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing som ansvarat för rekryteringen.

"Hedrad och glad"

– Det känns omtumlande men roligt, hedrande och spännande, säger Hanna Stjärne till Expressen.

Anna-Karin Celsing menar att Hanna Stjärnes främsta uppdrag blir att fortsätta att utveckla Sveriges Television.

– Det är viktigt att vi fullföljer vårt public serviceuppdrag och fortsätter att leverera innehåll med högt värde till alla i Sverige, säger Anna-Karin Celsing.

Hanna Stjärne har en bakgrund från public service, bland annat som chef för P1 och programdirektör med ansvar för allt Sveriges Radios utbud. Hon har också arbetat som utrikeskorrespondent och inrikeschef på Ekot. Sedan snart tre år tillbaka har Hanna Stjärne arbetat som vd och chefredaktör för UNT-koncernen i Uppsala, som bland annat innefattar Upsala Nya Tidning.

Digitala satsningar

Att hon nu återvänder till Public service kommenterar hon så här:

– Public serviceuppdraget ligger mig varmt om hjärtat, det ska bli roligt att utveckla det framåt med alla på SVT, säger Hanna Stjärne.

Hanna Stjärne har under sin tid som vd och chefredaktör för UNT-koncernen genomfört en rad digitala satsningar, en erfarenhet som hon tar med sig till det nya jobbet på SVT.

– SVT ska möta människor där människor vill möta oss. Med rörlig bild som centrum ska vi jobba både i broadcast och på digitala plattformar, säger hon.

Beslutet blev klart nu på morgonen, men det är ännu inte klart när Hanna Stjärne kommer att tillträda som vd. Hon har en uppsägningstid på sex månader.

Hanna Stjärne efterträder Eva Hamilton, men de två har ännu inte hunnit prata med varandra om uppdraget.

– Jag ser fram emot att höra mer av Eva, och få goda råd av henne, säger Hanna Stjärne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag