Hanna hyrde ut till diplomat – som vägrar flytta: ”Började hota oss med stor skada”

Hanna Emami utanför lägenheten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Libanons tillförordnade ambassadör Aline Younes.
Foto: Expressen / Jesper Lindqvist

Hanna Emami hyrde ut sin lägenhet till Libanons tillförordnade ambassadör Aline Younes i mars.

Sedan dess har ett infekterat bråk blossat upp och ambassadören har vägrat att flytta. Bråket har nu hamnat på såväl svenska som libanesiska UD:s bord. 

I möte med hyresvärden har Aline Younes uppfattats som hotfull av Hanna Emami, då hon informerat om sin diplomatiska immunitet.

”Jag kan använda den för att orsaka stor skada”, säger Aline Younes i en inspelning som Expressen har tagit del av.

Expressen har tidigare berättat om svenska Hanna Emami, 34, som har hamnat i en långdragen hyrestvist med Libanons tillförordnade ambassadör Aline Younes. 

Efter 16 år i bostadskön fick Hanna Emami ett förstahandskontrakt i Svenska bostäder, men då hon inte var redo att flytta bestämde hon sig för att hyra ut lägenheten i andra hand. Via Blocket kom hon i kontakt med Aline Younes. 

Younes, som ville städa lägenheten före inflytt, fick nycklarna till Hanna Emamis lägenhet i slutet av mars i år – trots att andrahandsuthyrningen ännu inte var godkänd av värden Svenska bostäder. 

När Hanna Emami dagen efter fick avslag på sin ansökan om uthyrning ringde hon upp Aline Younes och förklarade att ambassadören var tvungen att flytta ut. Men Younes vägrade och menade att Hanna Emami var tvungen att överklaga beslutet till hyresnämnden.

Hanna Emami har hela tiden hävdat att andrahandskontraktet – som senare dessutom hävdes av hennes juridiska ombud – är ogiltigt. Men Aline Younes hävdar att å sin sida att kontraktet är och alltid har varit giltigt, och att det är därför hon bor kvar. 

”Du kan kasta vad som helst på mig”

Några dagar efter det första avslaget möttes de för att diskutera situationen. I en inspelning från mötet hörs Aline Younes föra sin diplomatiska immunitet på tal. Immuniteten är en internationell överenskommelse som säger att en ackrediterad diplomat inte kan åtalas eller straffas för brott i värdlandet – i det här fallet Sverige.

”Jag har, och när jag säger det så menar jag det verkligen, diplomatisk immunitet. Jag kan använda den för att skydda dig. Du kan kasta vad som helst på mig. Jag kan använda den för att orsaka stor skada”, hörs den tillförordnade ambassadören säga på en inspelning från mötet.

Hon säger även att om Hanna Emami går till pressen med historien ska hon se till så att hon blir av med sin lägenhet.

Hanna Emami, som uppfattade informationen som hotfull, lämnade mötet med en känsla av panik, berättar hon.

– Jag kände mig uppgiven efter samtalet. Det som stod klart ganska snabbt var att jag inte har något att komma med. Hon kan göra precis som hon vill, och hon är jättemedveten om det, säger Hanna Emami.

Även Hanna Emamis exman, Hans Emami, som var med under mötet, uppfattade situationen som hotfull.

– När hon började hota oss med att hon skulle kunna tillfoga oss stor skada kändes det väldigt obehagligt. Jag blev helt paff att hon kastade ur sig det här utan att överhuvudtaget bry sig, säger han.

Efter samtalet var Hanna Emami uppgiven.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

LÄS ÄVEN: Hanna hyrde ut – nu vägrar gästen flytta 

Ambassadörens osanning avslöjas 

När Expressen träffar Aline Younes på Libanons ambassad i Stockholm förnekar hon först att hon skulle ha tagit upp sin diplomatiska immunitet med Hanna Emami.

– Absolut inte, svarar hon och berättar att allmänheten i regel inte förstår vad diplomatisk immunitet innebär.  

Men när Aline Younes får höra inspelningen från mötet ändrar hon sig, och säger att hon informerade Hanna Emami om att hon hade diplomatisk immunitet – men att hon inte tänkte använda den.

– Jag gjorde det väldigt tydligt att jag har det här privilegiet men jag avslutade samtalet. Om jag försökte framstå som hotfull skulle jag inte ha avslutat det. Jag är en utbildad person, jag vet vilka rättigheter jag har men jag vet också vilka mina skyldigheter är. Så om det här var ett hot, skulle det inte ha följts av att jag reser mig upp och fortfarande sträcker ut min hand till Hanna, och säger att jag vill att det här ska lösas på ett fredligt och vänskapligt sätt. Men självfallet är det mitt privilegium att förklara vad en diplomat är, säger Aline Younes.

Aline Younes.
Foto: Expressen

Bytte lås – då bytte någon tillbaka 

I torsdags eskalerade konflikten ytterligare. Då tog Hanna Emami – som förlorar sitt förstahandskontrakt om hon inte har tagit lägenheten i besittning före den 30 juni – sig in i lägenheten med hjälp av sina extranycklar och bytte ut låset.

En flyttfirma packade ner ambassadörens tillhörigheter och flyttade dem till förvaring. Hanna budade över förrådsnyckeln till ambassadören och betalade ett hotellrum för henne. Hon tog även kontakt med Svenska bostäder för att förklara vad hon gjort och för att visa att hon var i besittning av lägenheten. 

Aline Younes reagerade starkt på tilltaget. 

– Förstår du hur allvarligt det här är? Jag hoppas att de svenska myndigheterna gör vad de måste för att lösa den här situationen. Det här är skandalöst, det här är väldigt allvarligt, säger Aline Younes, vars juridiska ombud meddelar att Hanna Emami polisanmälts för egenmäktigt förfarande. 

På midsommarafton återvände Hanna Emami till lägenheten. Då upptäckte hon att någon hade brutit sig in – och bytt lås igen. Enligt Hanna Emami är det Aline Younes som tagit dit en låssmed, borrat upp låset och installerat ett nytt. Libanons tillförordnade ambassadör är nu polisanmäld för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande.

Libanesiska UD ser allvarligt på det inträffade

Björn Benschöld, Aline Younes juridiska ombud, vill vare sig bekräfta eller dementera huruvida Libanons tillförordnade ambassadör verkligen har bytt ut låset. I ett sms förklarar han dock att Libanons utrikesdepartement ser allvarligt på att Hanna Emami tagit sig in i lägenheten, då de betraktar diplomatbostäder som fredade.

Tvisten har även blivit en svår huvudvärk för svenska utrikesdepartementet. Enligt Wienkonventionen – som reglerar diplomatiska förbindelser mellan länder – har en diplomat immunitet. En diplomats bostad ska också vara okränkbar. Den enda instans som kan häva immuniteten är det sändande landet – i det här fallet Libanon. Mottagarlandet kan i sin tur förklara diplomaten persona non grata – icke önskvärd. Då måste diplomaten lämna landet.

– Det är oerhört allvarligt att en utländsk diplomats bostad har kränkts, säger Anna Block Mazoyer, biträdande protokollchef på UD.

Fortsättningen på historien, att Aline Younes nu är polisanmäld för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande – och dessutom har sagt att hennes immunitet kan ”orsaka stor skada”, kommer som en nyhet för utrikesdepartementet. 

Svenska UD: ”Har inte full inblick”

– UD har inte sett all kommunikation mellan de två parterna. Vi har inte full inblick i den här situationen. Eftersom de har varsitt ombud har vi hoppats att de skulle kunna komma överens om någon bra lösning via dem, men det har uppenbarligen inte gått så bra, säger Anna Block Mazoyer.

Aline Younes säger i inspelningen att hennes diplomatiska immunitet kan ”orsaka stor skada”. Är det förenligt med god diplomatisk sed?

– Nej, ställa till med stor skada, självfallet inte. Jag har fått det här beskrivet för mig men på ett annat vis. Men som du just beskrev det för mig känner jag att jag inte har tillräckligt på fötterna för att säga något mer än att Wienkonventionens 41:a artikel gäller. Man ska följa det mottagande landets lagar. 

”Hon har ingen rätt att bo där”

Det är oklart när Aline Younes har tänkt flytta ut från lägenheten. Via sitt ombud har hon tidigare meddelat att hon kan tänka sig att flytta tidigast den 31 oktober. 

För Hanna Emamis del är möjligheterna snart uttömda. Enligt hennes kontoutdrag slutade Younes betala hyra i april och Hanna menar att hon ligger ute med över 100 000 kronor. Younes juridiska ombud har tidigare meddelat att man håller inne hyran för att kompensera för Younes utgifter i samband med tvisten.

Inom några dagar måste Hanna bevisa att hon har tagit lägenheten i besittning om hon ska kunna behålla sitt förstahandskontrakt.

– Jag kan ju inte lägga 10 000 kronor varje gång på att flytta ut henne, och så flyttar hon in på nytt. Det kanske är så att jag inte hade rätt att göra det jag gjorde. Men hon har ju ingen rätt att bo där. Det finns inget giltigt kontrakt. Det är helt absurt.

FOTNOT: Expressen har utan framgång sökt Libanons utrikesdepartement för en kommentar.


Turerna i lägenhetsbråket

 21 februari – Hanna Emami får förstahandskontraktet på lägenheten.

 22 mars – Emami och Aline Younes skriver avtal om andrahandsuthyrning. 

 23 mars – Younes får nycklar till lägenheten av Emami, trots att andrahandsuthyrningen inte är godkänd än.

 24 mars – Svenska bostäder säger nej till andrahandsuthyrning. Emami tar kontakt med Younes som vägrar att flytta ut.

 20 april – Sista gången Younes betalar hyra till Emami enligt Emamis kontoutdrag. Enligt Younes juridiska ombud, som dessutom menar att hyran varit för hög, kommer hans klient hålla inne hyran tills parterna nått en överenskommelse.

 28 april – Emami tar kontakt med kronofogden för att avhysa Younes från lägenheten. Myndigheten avslår ansökan då Younes har diplomatisk immunitet.

 16 maj – Emami blir formellt uppsagd från sitt förstahandskontrakt på grund av olovlig andrahandsuthyrning.

 8 juni – Emami häver via sitt juridiska ombud avtalet om andrahandsuthyrning.

 16 juni – Hyresnämnden beslutar att Emami har rätt att hyra ut i andrahand till och med den 30 juni.  

 22 juni – Emami tar sig i lägenheten med hjälp av sina extranycklar och byter lås. Polisanmäls för egenmäktigt förfarande.

 23 juni – Låset i lägenheten bryts upp på nytt och ersätts med ett annat lås. Younes polisanmäls för hemfridsbrott och egenmäktigt förfarande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.