Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanna, 17, klarar inte lukten i skolan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hanna lider av astma och kraftigt luktöverkänslig.
Foto: Privat
Det räcker att någon i hennes närhet bär parfym för att hon ska reagera starkt.
Foto: Privat

Var tredje svensk är överkänslig mot dofter.

Hanna Nielsen, 17, reagerar så starkt att hon fått problem att gå till skolan.

– Det känns som att luften stannar i halsen, säger hon.

Var tredje person i Sverige är på ett eller annat sätt överkänsliga mot dofter, enligt en ny forskningsrapport från som TV4 Nyheterna hänvisar till. Astma- och allergiförbundets forskningsfond står bakom rapporten tillsammans med forskare vid Sahlgrenska sjukhuset.

Hanna Nielsen, 17, från Danderyd lider av astma och är kraftigt doftöverkänslig, en kombination som ger allvarliga symptom. Det räcker att någon i hennes närhet bär parfym för att hon ska reagera starkt.

– Jag får svårt att andas. Det känns som att luften stannar i halsen och jag blir yr, trött och kan bli svår att få kontakt med, säger Hanna Nielsen.

Doftöverkänslighet, eller sensorisk hyperreaktivitet/SHR, är ganska vanligt. Nästan sex procent av alla vuxna skulle kunna få diagnosen, men över var tredje person uppger att de har någon form av doftöverkänslighet, enligt rapporten som TV4 Nyheterna hänvisar till. Vissa får huvudvärk, andra får svårt att andas.

"Mycket problem i skolan"

Hanna Nielsen tar mediciner mot sin astma, men mot doftöverkänsligheten finns inget läkemedel. Därför får till exempel hennes klass vistas i ett eget klassrum. Men skolan är stor och det är många elever som bär parfym och deodorant. Spraydeodorant är det värsta som finns, säger hon.

– Jag har haft väldigt mycket problem i skolan. Jag har fått gå hem många dagar, men nu fungerar det bättre för jag har fått ett skåp på en avskild plats och ingen i min klass har parfym på sig, säger Hanna Nielsen.

Livet begränsas

Hon kan inte heller göra saker som kanske är självklara för andra 17-åringar.

– Jag undviker att gå på fest och går inte så ofta på bio. Men jag har lärt mig att leva med det och tänker inte så mycket på det annars. I stället träffar jag kompisar hemma hos mig eller hos någon annan. Jag brukar cykla till skolan och är oftast bara inom mitt närområde. Jag åker buss och tunnelbana ibland, men om någon har parfym måste jag flytta mig, säger Hanna Nielsen.

När hon gått ut gymnasiet vill Hanna Nielsen jobba för att knäcka gåtan och hitta ett botemedel.

– Jag vill bli läkare när jag tagit studenten. Bli astma- och allergiläkare och forska inom det här området, säger hon.

På måndagen startade Astma- och allergiförbundets kampanj parfymfria veckan, för att öka medvetenheten om hur parfymer påverkar personer i ens omgivning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.