Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hanna, 11, misshandlades på väg hem från skolan

När 11-åriga Hanna Stenberg var på väg hem från skolan i Borlänge blev hon förföljd av två män – och slagen med en knytnäve.

Än så länge finns inget motiv till den oprovocerade attacken.

– Först tror man ju inte att det är sant, säger mamma Sara Stenberg.

På tisdagseftermiddagen blev Hanna Stenberg, 11, attackerad på väg hem från Forssaängskolan i Borlänge, vilket också har uppmärksammats av lokaltidningen Dalarnas Tidning

Hon var drygt 100 meter från skolan när två män anslöt från en korsande cykelväg och började följa efter henne.

Med tanke på vilken tid det var på dygnet lade inte Hanna någon större vikt vid det.

Men plötsligt blev hon attackerad – och Hanna mottog ett hårt slag, med en knuten näve, på höger kind. 

– En av de här männen springer ikapp henne och utdelar ett slag. Sen har mannen som gått bakom, som var tillsammans med den som slog, ropat någonting, berättar Hannas mamma Sara Stenberg.

”Helt förtvivlad”

Samtidigt som det hände satt mamma Sara i ett jobbmöte utan tillgång till sin telefon. Först vid femtiden fick hon reda på vad som hade hänt. Dessförinnan hade Hanna tagit sig hem och ringt mormor som bor ett stenkast bort från där attacken ägde rum.

– Först tror man ju inte att det är sant, man försöker ta reda på vad som har hänt. Men samtidigt ser jag ju skadan på kinden när jag kommer hem och hon är helt förtvivlad, säger Sara.

Hannas högra kind efter attacken. Foto: Privat

Enligt Hanna själv hade männen mörka kläder och en bandana för munnen. Något motiv tycks inte ha funnits. Inget blev heller stulet. 

Efter händelsen skrev Sara om det på Facebook.

Inlägget har fått stor uppmärksamhet, och framför allt har många reagerat på omständigheterna kring det oprovocerade slaget.

– Det är klart att jag tycker att det är fruktansvärt men jag har inte förstått hur stort det faktiskt är, det är först nu när jag ser hur folk reagerar, säger Sara som tycker att det är viktigt att det uppmärksammas.

Saras inlägg på Facebook. Foto: Privat

En mamma hörde av sig

En polisanmälan är upprättad, vilket bekräftas av polisen i Borlänge.

– Det ska ha skett mellan klockan 13:30 och 14:00 under tisdagen. Det är allvarligt, en 11-årig flicka som blir attackerad helt oprovocerat, säger Jan Barck, vid polisen i Borlänge till Dalarnas Tidning.

Sara meddelande även föräldrar till Hannas närmaste kompisar för att berätta om vad som hade hänt.

– Då ringde en av mammorna upp och berättade att hennes dotter, en halvtimme efter detta, kommit med cykel på samma väg och två killar hade då följt efter henne en bra bit, säger hon.

Den jämnåriga vännens signalement stämmer in på det som Hanna lämnade.

– Utan att tjejerna har varit i kontakt. Det kan inte vara en slump, säger Sara.

Mamma Sara är märkbart skakad efter det som hände. Foto: Privat

”Jag är lite skakad”

Under onsdagen var Hanna tillbaka i skolan.

– Hon ville gå till skolan i dag, det har varit en fältassistent och pratat med henne där, så hon har fått stöttning i skolan.

Vad händer härnäst?

– Vi har inte hört något mer av polisen i dag men Hanna har varit till vårdcentralen och dokumenterat skadan på kinden. De upptäckte också att hon har ryckt till så att hon har en sträckning i axeln, när hon duckat och ryckt till samtidigt, säger Sara, märkbart berörd av de inträffade.

– Det är okej, men jag är lite skakad. Jag försöker arbeta men det är inte det lättaste i dag, säger hon. Hanna verkar så pass lugn att jag är rädd att det kommer efteråt, men det vet jag ju inte. Men det kändes som att jag var den som blev mest skakad, säger hon.