Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Haninge kommuns möte slutade i kaos

Haninge kommuns möte om ett boende för 32 ensamkommande flyktingbarn slutade i kaos och polis fick tillkallas.

Hundratals upprörda människor trängde sig in i lokalen och några skrek: "De kommer våldta våra barn".

– Det var en väldigt otäck stämning, säger Maria Porshage, avdelningschef för barn och unga på socialförvaltningen i Haninge.

Kommunen planerar att bygga en paviljong för flyktingbarnen vid Vendelsömalmsskolan. På torsdagskvällen hade man bjudit in vårdnadshavare och husägare i området till ett informationsmöte i skolans aula för att tala om att man ska söka bygglov.

Men i stället för de runt 150 personer som kommunen hade räknat med skulle dyka upp kom över 500.

– Det kom många fler än vi hade bjudit in så vi bestämde att ha två möten på samma kväll. Men det var ändå några som trängde sig in och blev högljudda mot vakten, säger socialnämndens ordförande Petri Salonen (C).

Polis fick tillkallas

Stämningen blev till slut så kaotisk att man tvingades larma polisen.

– Polis fick tillkallas när det blev svårt att hålla de utanför som ville komma in, säger Maria Porshage.

Petri Salonen berättar att det var en mycket upprörd stämning på mötet där man bland annat anklagade politikerna för att ha "mörkat" om boendet och att de ensamkommande skulle "våldta våra barn".

– Det var ett tufft möte för en politiker. De skrek i mun på varandra, det var ett mycket högt ljudläge, säger han.

En förälder som har barn på skolan och som var på mötet håller med om att det var en upprörd stämning, men menar att den grundar sig i att de boende känner sig överkörda av politikerna.

– Jag är inte förvånad över att det kom så många för det har inte gått ut någon information och det har väckt frågor om hur det ska bli. Det är illa skött av kommunen och man har valt en olämplig plats. Det vill bygga här bara för att det går att få fram boendet snabbt men det finns andra gräsplättar i området som man kan bygga på som inte ligger i anslutning till en skola, säger föräldern som vill vara anonym.

"Ett uttryck för rädsla"

Att vissa skrek om våldtäkter och bar sig illa åt tror föräldern bottnar i rädsla.

– Det är känsloargument och ett uttryck för rädsla som ska tas på allvar men det är inte rätt sätt att hålla dialog med våra politiker på. Det är inte konstruktivt, säger föräldern.

Det uttrycktes också en oro över skolbarnens säkerhet efter de senaste månadernas rapportering om våld på flyktingboenden och sexövergrepp från asylsökande män på offentliga platser och i badhus.

– Folk hade en tydlig uppfattning och några beskrev de ensamkommande barnen som att det var vuxna män som skulle kunna dra till sig andra som kunde utgöra hot mot skolbarnen, säger Salonen.

Även om Petri Salonen har viss förståelse för oron anser han att den är överdriven.

– Det här är inga brottslingar, det är 15-17 åriga funktionella grabbar och vi kommer se till att det blir en trygg plats för alla, säger Petri Salonen.

”Otäckt med det här motståndet”

Haninge kommun har drivit boende för ensamkommande i sju år. Enligt Maria Porshage har det aldrig inträffat incidenter av den arten som det har skrivits om i media. Hon har heller aldrig tidigare upplevt så starka reaktioner som gårdagens kring flyktingboenden där ett syfte med mötet var att berätta om hur kommunen arbetar för att säkerställa säkerheten.

– Jag förstår att man är orolig av det som skrivs i media men tycker också det är otäckt med det här motståndet. Man ville inte veta hur det går till utan ville tala om att det här vill man inte ha, säger hon.

Trots att mötet avslutades med ett starkt missnöje från de boende tänker kommunen gå vidare med bygget av paviljongen.

– Vårt besked är att vi tar till oss det de säger men vi har inget annat besked, säger Petri Salonen.

Haninge kommun har avtal att ta emot 278 flyktingbarn under året och man letar nu fler platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.