Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanif Balis smocka mot S: Sänker skatten för de rikaste

Det här är Hanif Bali.
Hanif Bali anser att allt för stora ekonomiska skillnader skapar splittring i samhället.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Finansminister Magdalena Anderssons budget innehåller en slopad värnskatt, något som gynnar dem med de högsta inkomsterna.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

I radioprogrammet ”Fråga vad du vill i P3” anklagar Hanif Bali Socialdemokraterna, för att spä på klasskillnaderna med slopandet av värnskatten.

– Om du har en allt för elitistisk politik, som i nuvarande budget, att du bara sänker skatten för de allra rikaste, då får du problem, säger Hanif Bali.

Den kontroversielle Moderatpolitikern Hanif Bali medverkade på torsdagen i radioprogrammet ”Fråga vad du vill i P3”.

Första frågan till riksdagsledamoten: Skulle du lägga ner P3 om du fick bestämma?

Hanif Bali svarar att han tycker att högerns kritik mot public service är kluven.

– Å ena sidan säger man att det är så mycket trams och flummande i P3. Men om public service inte sysslar med det, då kommer de att syssla med samhällsjournalistik, och då kommer högern att lacka på att den är biased.

På frågan om han är feminist svarar Hanif Bali att det beror på vad man lägger i ordet.

– Anser jag att män och kvinnor bör ha lika rättigheter? Ja. Anser jag att vi borde göra vissa saker när vi ser systematiska orättvisor? Ja. Samtidigt är jag inte vänsterfeminist. Jag anser inte att allt är sociala konstruktioner, utan ibland finns det biologiska orsaker till skillnader, och alla skillnader är inte dåliga i sig.

Bali om petningen från utskotten: Partipiskan är skitbra

I augusti gick Hanif Bali till angrepp mot sin partikamrat Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister – för hans relation med Iran.

”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”, skrev Bali på Twitter. I dag ångrar han hur han formulerade sig.

– Det var jätteonödigt att det blev sånt liv kring det. I sak har jag fortfarande kritik mot hans Mellanösternpolitik, säger Hanif Bali i ”Fråga vad du vill i P3”.

Twitterinlägget ledde till att Hanif Bali fick en uppsträckning av partiledaren Ulf Kristersson och petades från sina uppdrag som ersättare i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott. 

– Jag tycker genuint att partipiskan är skitbra, säger Hanif Bali.

Han fortsätter:

– De gånger jag har en avvikande åsikt från mitt parti, och det har jag ofta, då lägger jag min tid på att ändra mitt partis åsikt. När partiets åsikt är ändrad, då är det partipiskan. Då är partipiskan bra, för det är ju min åsikt.

Bali exemplifierar med migrationsfrågan, där han har lagt ner mycket tid på att få sitt parti att anta en stramare linje – med framgång.

Smockan mot S: Elitistisk politik

När Hanif Bali får frågan om hur han ser på klasskillnader passar han på att läxa upp regeringen och samarbetspartierna för deras sänkning av värnskatten, vilket gynnar dem med de högsta inkomsterna.

– Om de ekonomiska skillnaderna blir för stora skapar det stor splittring i samhället, säger han.

– Om du har en allt för elitistisk politik, som i nuvarande budget, att du bara sänker skatten för de allra rikaste, då får du problem.

Det var Liberalerna som såg till att värnskatten avskaffas, och företrädare för Socialdemokraterna har flera gånger tydliggjort att de inte är förtjusta över reformen.

– Det är ingen hemlighet att vi hade kunnat lägga välfärdspengarna på kommun och landsting om vi hade haft en socialdemokratisk regering, sade finansminister Magdalena Andersson i SVT:s Agenda kort efter att budgeten lagts fram.

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade regeringens höstbudget – bland annat slopas värnskatten.