Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanif Balis attack: ”Din dumma apa”

Hanif Bali kallar debattören Torbjörn Jerlerup för ”pucko” och ”dumma apa”. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Socialdemokratiska debattören Torbjörn Jerlerup. Foto: Twitter/Torbjörn
Nu vill Håkan Juholt att talmannen kallar till sig Moderaternas riksdagsledamot. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON
Hanif Bali. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Din dumma apa” och ”pucko”. 

Så benämner moderata riksdagsledamoten Hanif Bali den socialdemokratiska debattören Torbjörn Jerlerup efter en diskussion. 

– Det finns en gräns för vad en människa förväntas ta utan att man faktiskt får säga att någon är en idiot, säger han. 

Nu vill Håkan Juholt att talmannen ska agera – och kalla till sig Hanif Bali för att få honom att ”ändra sitt språkbruk eller lämna Riksdagen”.

Hanif Bali har blivit känd för sitt höga tonläge på sociala medier – som inte sällan skapar rubriker i medier. 

På lördagen hamnade den moderata riksdagsledamoten i en diskussion med socialdemokratiska debattören Torbjörn Jerlerup på Twitter. 

Torbjörn Jerlerup menar att Hanif Bali direkt avfärdar muslimska kvinnor som ultraortodoxa och icke liberala om de bär hijab. I ett blogginlägg med rubriken ”Är Hanif Bali en ultraortodox islamist?” skriver debattören: 

”Men bäste Hanif Bali. Om utseende avgör vem som är ultraortodox, och icke liberal, så ber jag dig titta dig i spegeln. Ett annat kännetecken på ”ultraortodoxa” icke liberala islamister och extremister är att de bär skägg. Speciellt de som levde för 50 år sedan.”

Hanif Balis attack: ”Din dumma apa”

Hanif Bali säger själv att han gav honom ”tio sakliga svar” – men kände sig till slut tvungen att ”säga ifrån”. I ett Twitter-inlägg som numera är borttaget skrev han: 

”Men din dumma apa. Jag har redan bemött dina korkade svammelargument – det ÄR ultraortodoxt att anse att en kvinna bör skyla sitt hår och ben för att inte dra till sig männens lustar. Det betyder inte att kvinnor som har på sig byxor och mössor är ultraortodoxa. Pucko.”

Hanif Bali menar att han blivit trakasserad av Torbjörn Jerlerup och att han kopplar samman honom med iranska regimen och anklagar honom för att vara islamist. 

– Beter man sig som han gör och trakasserar mig som han gör så finns det en gräns som jag drar. Jag är också människa och man inte kan förvänta sig att man kan kasta vilka anklagelser som helst mot mig. Halva min familj har blivit avrättade av islamister i Iran och att då anklagar mig för att vara det är särskilt vidrigt.

Varför tog du bort tweeten? 

– Därför han började spela någon form av offerkort och tog den ur sitt sammanhang och då valde jag att skriva om inlägget. Jag tycker han förtjänar fula ord. Man kan inte bete sig på det sättet som han har gjort. 

Men är det lämpligt att som riksdagsledamot uttrycka sig på det här sättet? 

– Det är fullt rimligt att som människa säga ifrån och jag tror inte det spelar någon roll om man är kungen själv. Det finns en gräns för vad en människa förväntas ta utan att man faktiskt får säga att någon är en idiot. 

Håkan Juholts uppmaning till talmannen

Torbjörn Jerlerup medger att han själv har använt liknande språkbruk i sitt förflutna – men säger att han har lagt det bakom sig. Han håller inte med om att han ska ha jämfört Hanif Bali med iranska regimen eller anklagat honom för att vara islamist. 

– Det har jag aldrig sagt. Exakt vilket exempel han menar vet jag inte, men orsaken till den här diskussionen var att jag reagerade på att han kallade några kvinnor med hijab för ultraortodoxa och icke-liberala eftersom de bar hijab. Jag påpekade att det inte fungerar så och att han inte vet någonting om de människorna, säger han.

Men är inte hans reaktion förståelig om han känner sig trakasserad och att gränsen är nådd? 

– Det finns också en gräns för hur mycket man kan förtala muslimer som bär hijab. Jag känner väldigt många kvinnor med hijab som är liberalare än vad Hanif Bali någonsin har varit och tolerantare än vad Hanif Bali är. Att någon person bär hijab är inte ett tecken på att någon är ultraortodox och icke-liberal. 

Den tidigare socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt, numera ambassadör på Island, skriver i ett Facebook-inlägg att han vill se talmannen kalla till sig Hanif Bali och ”uppmana denne att ändra sitt språkbruk eller lämna Riksdagen”. 

”Att en riksdagsledamot kallar en meningsmotståndare för ”din dumma apa”, ”pucko” och ”svagbegåvad” underminerar tilltron till Riksdagen. Det är en mycket farlig väg att gå och den leder endast utför”, skriver han. 

Hanif Bali igen: 

– Jag skulle nog inte låta bidragsfuskaren Håkan Juholt vara den som läxar upp mig om vad en riksdagsledamot ska göra. Har inte han ett ambassadörskap att sköta? 

https://www.facebook.com/hakan.juholt.5/posts/1926131680801359

Till Aftonbladet säger Håkan Juholt att han skrev inlägget efter ”noga övervägande”.

– Jag är mycket angelägen om, sedan jag lämnade politiken för två år sedan, att inte i något sammanhang kommentera någon politisk fråga. Jag är en opolitisk tjänsteman. Dock känner jag ett medborgerligt och moraliskt ansvar att försvara riksdagen, och uttrycka min kärlek för riksdagen. Men jag är ingen debattör och jag har ingenting mer att säga, säger han.

Expressen har sökt talmannen Andreas Norlén som via sin presstalesperson avböjer att kommentera. 

Utrikesdepartementet har avböjt att kommentera Håkan Juholts inlägg på Facebook. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.