Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Bali vill stoppa all flyktingmottagning

Hanif Bali intervjuas i SVT:s "Min sanning" och antyder att han kanske lämnar riksdagspolitiken efter mandatperioden.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Omstridde M-politikern Hanif Bali anser att Sveriges flyktingmottagning borde ligga på noll tills utanförskapsproblemen lösts.

– Vi har tagit emot så många av vi inte klarar av fler, hävdar Bali.

Hanif Bali, 31, är omstridd bland annat för sin aggressiva framtoning i sociala medier, men också populär och var den näst mest kryssade moderaten i landet i riksdagsvalet , efter partiledaren Ulf Kristersson.

"Tycker inte det är kontroversiellt"

Hanif Bali, född 1987 i Iran, anlände som ensamkommande treåring till Sverige i början av 90-talet.

I dag är han kritisk till flyktingmottagandet och menar att kvoten behöver pressas ned till noll medan de som redan kommit hit integreras.

– Vi har tagit emot för många och vi har ett jättestort problem med bostäder och utanförskap, säger Bali till Anna Hedenmo i SVT:s intervjuprogram "Min sanning" som sänds den 25 november.


Till Expressen säger Hanif Bali att han inte tycker det är något kontroversiellt uttalande.

– Moderaterna har ett beslut på partistämman att vi ska ta emot så många flyktingar vi klarar av. Sedan kan andra göra sin bedömning av hur många det är. Jag landar på noll, om någon landar på en annan siffra får de jättegärna motivera det. Det vore rätt underhållande att höra, säger M-ledamoten.

Kom själv till Sverige som liten

Att Hanif Bali själv kom till Sverige från ett fjärran land som liten, används ofta mot honom i debatten när han vill minska antalet flyktingar.

Men att vara invandrare och själv vilja begränsa invandringen till högutbildade som efterfrågas på arbetsmarknaden, är inget konstigt, menar Bali.– Det är intressant att Olof Palme från överklassen kunde få bedriva socialdemokratisk politik, utan att man försökte ta den agendan ifrån honom.

– Men om en invandrare kommer hit och bildar sig en uppfattning om vad som är bäst för Sverige, då är det plötsligt kontroversiellt. Jag har blivit precis som vilken annan svensk och bildat mig en uppfattning om migrationsfrågan och vad som är bäst för Sverige, säger Hanif Bali.Kanske blir programmerare igen

31-årige Bali gör nu sin tredje mandatperiod i riksdagen. Det är oklart om han vill sitta kvar sedan.

– Än så länge har jag mitt uppdrag, och det tänker jag hedra. Men jag kan inte sitta kvar i evigheter.

Hanif Bali har bland annat ett eget IT-företag att falla tillbaka på. Han skulle även kunna skriva böcker.

– Riksdagsuppdraget är viktigt men jag känner även stor glädje i att programmera och ägna mig åt apputveckling och webb. Jag har behållit mitt företag för att jag inte ska känna mig ekonomiskt beroende av ett riksdagsuppdrag.

Expressen har sökt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer för kommentar, men man avböjer.

"Vi avstår kommentar denna gång", skriver Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström i ett sms.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.