Hanif Bali tillbakavisar alla anklagelser om olämpliga beteenden

Skriver på sociala medier
Hanif Bali anklagas för olämpligt sexuellt beteende av en kvinna under 18 år. Men Bali själv säger att han är oskyldig.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hanif Bali är den moderate riksdagsledamoten som anklagats för olämpligt sexuellt beteende genom att ha uppmanat en flicka att skicka sexuella bilder till honom.

I ett inlägg på Facebook tillbakavisar han anklagelserna.

”Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet”, skriver han.

Uttalandet kommer sex dagar efter att det riktats anklagelser mot Hanif Bali gällande opassande sexuellt beteende.

Förra veckan kunde Expressen avslöja att en riksdagsledamot för Moderaterna anklagas för olämpligt sexuellt beteende.

Det handlar om kontakt med en flicka över 15, men under 18 år, som tillhör Moderata ungdomsförbundet.

Enligt Expressens uppgifter ska han ha uppmanat flickan att skicka bilder av sexuell karaktär. 

Aftonbladet kunde också berätta att kontakterna inleddes när politikern hjälpte flickan med läxor. Enligt uppgifterna ska han ha bett om ”nakenbilder och sex”, och att det varit en ”tung börda” för flickan.

Riksdagsledamoten det handlar om är Hanif Bali, som nu själv väljer att bemöta saken på Facebook. Han tillbakavisar alla anklagelser. Bali skriver att han varit med om mycket under åren, men att det här är ”det värsta” han utsatts för.

Förnekar till att ha bett om bilder

Han skriver att flickan kontaktade honom för två år sedan, och att de då diskuterade politik. Sedan ska hon ha velat ha hjälp med studier och en mer privat relation, enligt Bali.

”När det framkom att personen i fråga ville ha en annan relation borde jag avslutat konversationen direkt.”

Hanif Bali förnekar att han ska ha bett om bilder av sexuell karaktär eller gjort ”något annat olämpligt”.

”Jag har på inga sätt bett om några opassande bilder eller gjort något annat olämpligt. Personens kontakter upphörde en tid när jag vänligt men bestämt förklarade att hon inte kan fortsätta höra av sig då jag är betydligt äldre än henne, har flickvän och inte är intresserad av något annat.”

Uppmanar till rättslig prövning

Han skriver vidare att han tycker att partiet har hanterat frågan professionellt och att han tycker att det ”är rätt att man har rutiner som gör trösklarna låga för medlemmar att kunna initiera dessa ärenden”.

Hanif Bali har inga planer på att avgå på grund av händelserna, som han kallar för ”grundlösa påståenden”. Nu uppmanar han till att saken polisanmäls av personen som riktar anklagelserna mot honom.

”Vi lever inte i ett klanvälde där andra än rättsväsendet fastställer ens skuld eller kan befria en från anklagelser. I stället för att denna visklek fortsätter så uppmanar jag till en rättslig prövning där jag får möjlighet att rentvå mig”, avslutar Hanif Bali.

Moderaterna fortsätter utredningen

Under onsdagskvällen meddelar Moderaternas presschef Niklas Gillström att partiet har tagit del av Hanif Balis uttalande på Facebook.

– Vi har tagit del av riksdagsledamotens inlägg, och han har också lämnat sin version direkt till utredningen, som fortfarande pågår, säger Gillström.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson avböjer att kommentera Balis uttalande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.