Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Bali tar paus från politiken

Åklagaren: Hanif Bali utreds för misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En förundersökning om misstänkt utnyttjande av barn för sexuell posering har inletts mot riksdagsledamoten Hanif Bali (M).

Nu tar han en paus från politiken.

Samtidigt riktas intern kritik mot partiledningens hanterande av Bali.

– Saker behöver inte vara olagliga för att det ska betraktas som så djupt olämpligt att han omöjligen kan fortsätta som riksdagsledamot, säger en centralt placerad moderat.

Förra veckan avslöjade Expressen att den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali anklagats för sexuellt olämpligt beteende mot en tonårsflicka i Moderaternas ungdomsförbund Muf.

På fredagen inleddes en förundersökning om utnyttjande av barn för sexuell posering mot Hanif Bali efter att flickan polisanmält händelsen.

Nu tar Bali en paus från det politiska arbetet, uppger Tobias Billström, M:s gruppledare i riksdagen, i en kommentar:

”Jag har pratat med Hanif Bali och han tar nu timeout i enlighet med vår kandidatförsäkran som alla förtroendevalda moderater undertecknat. Den mediala uppmärksamheten kopplat till detta gör det svårt att verka i uppdraget som riksdagsledamot. Detta är på inget sätt ett erkännande av skuld i de anklagelser som riktats mot honom utan en rutinåtgärd som följer av vår kandidatförsäkran. Nu överlåter vi till rättsväsendet att pröva detta.”

Vill se rättslig prövning

Hanif Bali själv hävdar att han inte gjort något olämpligt mot flickan. Han säger att hon kontaktade honom för två år sedan och att de då diskuterade politik. Senare ska hon ha velat ha hjälp med studier och privata angelägenheter, vilket fick Bali att sätta ned foten.

– Jag tycker det lämpliga vore att göra en rättslig prövning så att jag kan rentvå mig själv men samtidigt skydda hennes integritet, har han sagt i en intervju med Expressen.

Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet”, har Hanif Bali skrivit i ett inlägg på Facebook.

Frustration kring Hanif Bali inom M

Beskedet om att Hanif Bali tar en timeout kommer efter en vecka av växande intern kritik mot partiledningen.

Flera högt uppsatta moderater Expressen pratat med har uttryckt frustration över situationen som de menar är djupt skadlig för partiet, och ifrågasatt vad de menar varit ett för passivt agerande från partiledningens sida.

– Bara det vi vet nu, att Hanif träffat en flicka på det här sättet, är djupt olämpligt och räcker för att han ska tvingas bort. Jag är mycket oroad över att partiledningen inte sätter ned foten, sa en tung företrädare i partiet tidigare under veckan. 

Att partiledningen på torsdagen, bara en vecka efter Expressens avslöjande, valde att pausa internutredningen gällande Bali har också ifrågasatts av flera. 

– Att pausa en utredning är ju det ultimata icke-agerandet. Partiledningen har kört huvudet i sanden som alltid när det handlar om Hanif. Att pausa utredningen är en ursäkt för att inte göra något och försöka få alla att titta på åklagarmyndigheten och inte på Moderaternas möjligheter att framstå som ett trovärdigt regeringsalternativ, sa en annan mycket hög företrädare i partiet under fredagen, innan beskedet om Balis timeout kom.

”Behöver inte vara olagligt”

Till skillnad från Hanif Bali, som utmålat sig själv som ett offer för en hetsjakt och en komplott, finns det också en ganska utbredd uppfattning internt i partiet att partiledningen tvärtom varit alltför återhållsam i hanteringen av honom. 

Det efter att Bali vid en rad tidigare tillfällen hamnat i blåsväder av olika skäl, men trots det fått behålla sin riksdagsplats. 

Som när han publicerade en mejlväxling mellan journalisten Patrik Oksanen och UD, som hade begärts ut av högersajten Nyheter idag i syfte att misskreditera Oksanen. Eller när han angrep Carl Bildt på Twitter:

”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”, som Bali uttryckte det. 

Men dessa händelser har samtidigt fått till följd att Hanif Bali tvingats lämna såväl partistyrelsen som sina utskottsposter i riksdagen.

Frågan är vad som händer med hans riksdagsplats om förundersökningen som nu pågår läggs ned, vilket flera i partiet tror kommer att ske.

– Sannolikt kommer den ju läggas ned, som vanligt i den här typen av fall. Men saker behöver inte vara olagliga för att det ska betraktas som så djupt olämpligt att han omöjligen kan fortsätta som riksdagsledamot. Om partiledningen inte agerar kraftfullt tror jag det här kan bli ett ordentligt sänke för oss, säger en centralt placerad moderat.

En riksdagsledamot kan uteslutas ur sitt parti men inte bli fråntagen sin riksdagsplats. Det förekommer att riksdagsledamöter som blivit uteslutna fortsätter mandatperioden ut som politiska vildar.

”Nolltolerans efter Metoo”

Jenny Madestam: Det innebär om Hanif Balis paus.

Svaret på sexuella anklagelserna: ”Vill rentvå mig”

Hanif Bali intervjuas av Expressens Nina Svanberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.