Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Balis definitiva besked – berättar om nya livet

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

Först ville han inte kandidera – sedan ändrade han sig och ställde upp i provvalet.

Nu kommer Hanif Bali med ett nytt besked om sin politiska framtid.

”I dag meddelade jag nomineringskommittén att jag inte ämnar stå på Moderaternas riksdagslista till valet 2022”, skriver han på Facebook.

Under hösten har Hanif Bali uttryckt sig tveksamt till att ställa upp i riksdagsvalet, sedan han anklagats för sexuellt olämpligt beteende mot en flicka under 18 år.

Men efter att förundersökningen lades ner ändrade han sig och uppgav att han övervägde att kandidera igen 2022.

Fast det blir inte så, skriver M-politikern på Facebook. Han säger att han inte ville bli en så kallad ”madogiwaziuku” – en japanskt term för en sysslolös tjänsteman som sitter och stirrar ut genom fönstret.

”Nästa år blir mitt tolfte år som riksdagsledamot och även om jag känner ett starkt stöd från följare och medlemmar så är jag något för ung för att i fyra kommande år vara en ”madogiwaziuku” i riksdagshuset”, skriver han.

”Hederlig arbetslivserfarenhet till nytta”

Han skriver att han fått flera andra intressanta jobberbjudanden.

”Många av dem långt mer lärorika och utvecklande än att sitta på händerna och stirra ut genom ett fönster. Tror faktiskt lite hederlig arbetslivserfarenhet bara är till nytta.

Är väldigt taggad för detta nya kapitel i mitt liv och trots att jag inte stänger möjligheten till att någon dag gå tillbaka till rikspolitiken blir det nu en möjlighet att utan riksdagsuppdragets bojor kunna opinionsbilda fritt.”

Partiet riktade kritik

Det var i september som Hanif Bali anklagades för att ha uppmanat en minderårig flicka att skicka sexuella bilder till honom. Han själv dementerade det starkt, och sa att han blev utsatt för en kupp inom partiet.

Moderaterna startade en internutredning och saken polisanmäldes. Men åklagare lade snabbt ner förundersökningen, då hon konstaterat att det inte var några nakenbilder – och att det därmed inte kunde röra sig om något brott.

Partiets internutredning drog slutsatsen att Balis beteende inte var brottsligt, men att han borde ha avslutat kontakten med flickan tidigare och att hans agerande ”förtjänade kritik”.

34-åringen har varit omstridd i partiet. Han har en stor personlig följarskara, men har ofta hamnat på tvären med partiledningen – bland annat då han sa att den tidigare utrikesministern Carl Bildt aldrig haft rätt om ett utrikespolitiskt skeende. Efter det förlorade Bali flera uppdrag.

https://www.facebook.com/hanif.bali/posts/10158639026285686

Se också:

Hanif Bali intervjuades av Expressens Nina Svanberg om anklagelserna kring sexuellt olämpligt beteende.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.