Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Bali släpper bok: ”Konsten att vara elak”

Just nu pågår en utredning om misstänkt sexbrott mot Hanif Bali. I en intervju med Expressens Nina Svanberg bemöter Hanif Bali anklagelserna.
Hanif Bali släpper bok med titeln ”Konsten att vara elak”.
Foto: SVEN LINDWALL

En utredning om misstänkt sexbrott pågår just nu mot riksdagsledamoten Hanif Bali.

Om bara några veckor är det planerat att han ska släppa en bok - med titeln ”Konsten att vara elak”.

– När en bok ges ut bestäms alltid i dialog med författare, skriver Olle Grundin, förläggare på Mondial i ett mejl.

Efter Expressens avslöjande om moderate riksdagsledamoten Hanif Bali har en förundersökning om utnyttjande av barn för sexuell posering inletts av åklagare. 

Hanif Bali har tagit en paus från det politiska arbetet. Utredningen gäller brott mot en tonårsflicka i Moderaternas ungdomsförbund Muf som polisanmält Bali. Han är dock inte formellt misstänkt och ännu har inte något förhör hållits med honom. Flickan förhördes i början av veckan.

I samma veva som nyheten om anklagelserna briserade pågick nomineringar till Moderaternas riksdagslista för Stockholms län. Till detta har Hanif Bali sedan tidigare tillkännagivit att han kandiderar på nytt. Sedan dess har han alltså tagit en paus. 

Riksdagsjobbet är på paus - och utgivningsdatum för hans bok ”Konsten att vara elak” är preliminärt satt till 8 november.  

– När en bok ges ut bestäms alltid i dialog med författare, skriver Olle Grundin, förläggare på Mondial i ett sms på frågan om utgivningen är spikad och fortfarande gäller.

Han vill inte närmare gå in på vad boken handlar om utan hänvisar till författaren själv. På boksajterna är den dock kategoriserad som ”biografi”. 

Bali bekräftat kontakt med flickan

I en intervju med Sydsvenskan och HD berättar den 17-åriga flickan att hon och Bali haft kontakt och träffats, bland annat hemma hos Hanif Bali.

– Alltså, jag märkte ju att han ville ha sex med mig och då sa ju jag till honom att jag är oskuld för jag har inte velat ha sex med någon om det inte är rätt person. Och då sa han ”jag tror att jag skulle kunna vara en bra första”, berättar hon i Sydsvenskan. 

Hanif Bali har i intervju med Expressen bekräftat att han träffat flickan vid tre tillfällen och att de haft kontakt. 

Han nekar till brott och säger att han avslutade kontakten när han märkte att den eskalerade och att flickan verkade vilja ha något mer än en vänskapsrelation, enligt hans ord. 

– Hon har frågat mig om specifika matteuppgifter och samhällskunskap, berättade han i intervjun. 

Förundersökning inledd

Det var i fredags förra veckan som det blev känt att åklagare inlett förundersökning gällande en av anmälningar för brottet utnyttjande av barn för sexuell posering. 

– Då förundersökningen fortfarande är i ett tidigt inledningsskede kan inte mer information lämnas just nu. Jag kan inte kommentera närmare vilka anmälningar som gjorts eller gå in på några detaljer om misstankarna, sade chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande.

På onsdagskvällen vidhöll Sterup sin hållning om att inte lämna några ytterligare kommentarer.

Inte heller flickans målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark ville lämna några ytterligare kommentarer på onsdagskvällen. 

Expressen har sökt Hanif Bali för en kommentar.

Hanif Bali: ”Vill rentvå mig”

Hanif Bali intervjuas av Expressens Nina Svanberg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.