Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanif Bali petas ner av Moderaterna: "Mygel"

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: YLWA YNGVESSON

Moderaternas förslag till riksdagslistor i Stockholms stad och län är klara och ska röstas om i november. 

Riksdagsledamoten Hanif Bali toppar provvalet i länet men kommer först på plats sju i valberedningens förslag. 

– Folk åker upp och ner, säger han.

Mygel och "kommunnissar" är förklaringen, säger han först men vill sen ändra ordvalet:

– Inte mygel men det är förhandlingar. 

Under torsdagen presenterade nomineringskommittéerna för Moderaterna i Stockholms stad och län sina förslag till riksdagslistor inför valet 2018. 

Partiledaren Ulf Kristersson toppar kommitténs förslag till riksdagslistor från Stockholms län, tätt följd av riksdagsledamoten Maria Stockhaus, Niklas Wykman och Tomas Tobé samt Karin Enström.

– Den 22 november kommer vi att ha en stämma i Stockholms län med alla ombud från alla föreningar. Då fastslås listan. Det förslag som läggs fram där är det som valberedningen lagt, säger Ingegerd Thorngren, ordförande i nomineringskommittén för Stockholms läns riksdagslista. 

Nomineringskommittén som består av 13 kommunpolitiker från Stockholm har tagit intryck ifrån medlemmarnas val, det så kallade provvalet, säger Thorngren. 

Thorngren: "Vi ska ha ett lag"

– Vi har haft en diskussion där vi sammanväger kompetens och vad vi tycker att de är bra på. Vi ska ha ett lag, säger hon och fortsätter. 

– Provvalet tar inte hänsyn till helheten, det måste vi göra.

Partiets migrationspolitiske talesperson Johan Forssell toppar medlemmarnas försöksnominering i Stockholms stad och riksdagsledamoten Hanif Bali toppar samma lista i länet följd av Karin Enström. 

 

LÄS MER: Moderaterna skärper sin migrationspolitik

 

Men i kommitténs skarpa förslag kommer Bali först på plats sju - inte fy skam det heller, enligt Ingegerd Thorngren.  

– Sjunde plats är en säker riksdagsplats för Moderaterna. Det innebär inte att vi säger att Hanif Bali inte ska vara riksdagsman för oss, det gör vi definitivt.

Hon räknar med lika många riksdagsmandat som sist i länet - 13 stycken.

Hanif Bali: "Massa mygel"

Hanif Bali gläds åt medlemmarnas val men säger först om kommitténs förslag: 

– Jag förstår att det inom ett parti är massa mygel, intressen och kommunnissar som ska ha sina intressen.

Sen ångrar han formuleringen och säger att det rör sig om förhandlingar, inte mygel. 

– Det är olika kommuner som ska representeras, då funkar det inte att bara helt gå på medlemmar. Söderort ska ha sitt, norrort sitt och västerort och österort sitt. Sen ska alla ha en lagom plats, talespersonerna komma upp och partiledaren ha en plats. Då hamnar man sjua, säger han. 

– När jag kom in i riksdagen kom jag på 18:e plats men hamnade nionde på listan. Folk åker upp och ner. Det viktiga för mig är inte att stå först på listan utan att de som står först på listan vet att jag kan stå där om jag vill, säger han.  

Listorna fastställs av nomineringsstämmorna den 21 november för Stockholms stad och den 22 november för Stockholms län. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.