Hanif Bali vid Expressens studio. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENHanif Bali vid Expressens studio. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Hanif Bali vid Expressens studio. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
M-toppen Hanif Bali debatterar i kväll hot och hat i Expressens politikmagasin "Bara Politik". Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABM-toppen Hanif Bali debatterar i kväll hot och hat i Expressens politikmagasin "Bara Politik". Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
M-toppen Hanif Bali debatterar i kväll hot och hat i Expressens politikmagasin "Bara Politik".  Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Tidigare S-riksdagsledamoten Veronica Palm deltar i kvällens debatt i "Bara Politik" klockan 19.00. Foto: LISA MATTISSON EXPTidigare S-riksdagsledamoten Veronica Palm deltar i kvällens debatt i "Bara Politik" klockan 19.00. Foto: LISA MATTISSON EXP
Tidigare S-riksdagsledamoten Veronica Palm deltar i kvällens debatt i "Bara Politik" klockan 19.00.  Foto: LISA MATTISSON EXP
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke frågas ut i direktsändningen av "Bara Politik" i Expressen TV i kväll. Foto: /IBL / /IBLKultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke frågas ut i direktsändningen av "Bara Politik" i Expressen TV i kväll. Foto: /IBL / /IBL
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke frågas ut i direktsändningen av "Bara Politik" i Expressen TV i kväll.  Foto: /IBL / /IBL

Hanif Bali om våldtäktshotet mot flickvännen

Publicerad

Hot och hat.

M-riksdagsledamoten Hanif Bali, tidigare S-riksdagsledamoten Veronica Palm och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) tog i kvällens "Bara politik" upp sina erfarenheter.

– Det är väldigt svårt att hantera det, säger Hanif Bali apropå att hans flickvän hotats.

Hanif Bali, som sitter i Moderaternas partistyrelse, berättade i "Bara politik" i kväll om personliga hot men även om att hans flickvän hotats i sommar. Det var första gången han blev orolig för en anhörig, sa han.

– Mitt första hot var valet 2006 på valvakan, mitt första uppdrag. Sekunden valresultatet kom fick jag ett mordhot över telefon för att jag var en "borgarjävel". Jag har blivit lite tjockhudad. Du kan inte bli tjockhudad när det kommer till anhöriga, din släkt, vänner, familj. 

Inför debatten sa Hanif Bali även:

– Jag tycker att det är viktigt att skilja på hat och hot. Hat tar man emot dagligen men det är ingen fara, bara att rycka på axlarna och gå vidare. Hot är annorlunda, det är ett brott som påverkar inte bara en själv utan anhöriga runtomkring en. Det är inte så ofta jag får hot - det sker nästan enbart när någon tidning tar det jag sagt ut ur sin kontext och publicerar det.

Tidigare S-toppen Veronica Palm debatterade i kväll mot Hanif Bali i "Bara politik". Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Tidigare S-riksdagsledamoten Veronica Palm berättade om sin erfarenhet av hot.

– Jag kan i perioder, och det skäms jag verkligen för, ha varit tystare än vad jag borde och det är ju det vi inte vill. Jag har varit rädd de gånger människor säger: "Jag såg dig och dina döttrar". Det klassiska "Vi vet var du bor någonstans", sa hon och fortsatte:

– Man ska alltid polisanmäla och prata om det. Det är klart att jag fattar att kvinnor har en annan typ av hot men när jag började beskriva de saker som människor säger att de vill göra med min kropp blev folk förvånade. Man blir hårdhudad. Då blir det också så tydligt hur sjukt det är.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke var en av gästerna i "Bara politik" i kväll klockan 19.00. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

I programmet tog även kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke upp hur hon varit nära att påverkas av hot som hon upplevt.

– Jag kände igen mig i det som både Veronica och Hanif sa. Jag kände igen mig i att jag varit nära den kanten. Men jag puttar mig själv än så länge över den. Jag vägrar men jag har varit nära. Det är som att hoppa från tian. Det är inte kul när man står där och ska göra det, men då springer jag som en galning. Samma sak när det gäller politik och att kämpa för det jag tror på. Jag vägrar låta mig tystas. 

 

Mer i "Bara politik"

Hanif Bali fick i början av programmet frågan varför han på Twitter skrev "Låt dem strejka ihjäl sig fram tills verkställighetsdatum" om afghanernas demonstration i Stockholm för att stoppa utvisningarna. 

– Jag menade: Låt de strejka i fred. Även om du inte håller med dem så låt dem hålla sin demonstration i fred så kommer vi följa svensk lag, sa Hanif Bali.

Socialdemokraternas tidigare riksdagsledamot Veronica Palm berättade att hon reagerade starkt över hans Twitterinlägg.

– Det är väldigt starka ord och ett konstigt sätt att uttrycka det nu beskriver. Jag har besökt dem några gånger. Jag har faktiskt aldrig sett unga människor som är så välorganiserade, så dedikerade och som tar ett enormt ansvar för sin situation. Sen är det klart att svensk lag ska följas. Jag tillhör inte dem som tycker att amnesti är en lösning. Är det så att man börjar införa amnestier med jämna mellanrum skapar man en rättsosäkerhet i systemet. Däremot så möter jag många människor som inte tycker att deras berättelser blivit tagna på allvar.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag