Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hanif Bali: Ohederligt av M att peta mig från partistyrelsen

Hanif Bali i "Min sanning" i SVT. Foto: Skärmdump /SVT
Programledare Anna Hedenmo och Hanif Bali i "Min sanning". Foto: Skärmdump / SVT

Det var ohederligt att peta Hanif Bali från Moderaternas partistyrelse efter att han kritiserat mejlkonversationen mellan Utrikesdepartementet och Patrik Oksanen i mars i år.

Det säger han i SVT:s program "Min sanning". 

Det var i mars i år som DN avslöjade att en UD misstänkte att en mejlkonversation mellan departementet och journalisten Patrik Oksanen hade avlyssnats av en främmande makt. Konversationen handlade om en eventuell intervju med människorättsaktivister på Krimhalvön. Kort efter mejlväxlingen begärdes den ut av tidningen Nyheter Idag, som har nära band till Sverigedemokraterna. 

Hanif Bali gick då ut på Twitter och ifrågasatte journalisten med en bifogad skärmdump av den, vilket vållade stor uppmärksamhet. 

Efteråt bad han om ursäkt och erkände att han fått mejlet av Nyheter Idag, efter att först ha dolt sin källa. Efter en intern utredning valde Moderaterna att peta honom från partistyrelsen, med motiveringen att man inte vill att någon i styrelsen ska gå "främmande makts ärenden".

"Går det ett drev, så går det ett drev"

I SVT:s program "Min sanning" berättar han att han tycker att det var ohederligt gjort av Moderaterna. 

– Det tycker jag var väldigt ohederligt med tanke på att när jag pratade med dem så gjorde de väldigt tydligt att "vi vet att du inte går främmande makts ärenden", säger han i programmet. 

På frågan om varför han då tror att han petades, säger han att de kanske var pressade.

– De kanske ville visa sig handlingskraftiga gentemot media. Går det ett drev, så går det ett drev. 

M: Har agerat omdömeslöst

Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson kommenterade beskedet i SVT:s "Agenda" efter beskedet om Balis petning.

– Utredningen visar att han har agerat omdömeslöst och aningslöst och då tar han konsekvenserna och lämnar uppdraget i partistyrelsen, säger han i programmet och fortsätter: 

– Han har okritiskt spridit vidare information som syftar till att misskreditera en journalist som är väldigt profilerad i säkerhetsfrågor och det är allvarligt. Blotta misstanken att man kan springa någon annans ärenden är allvarligt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!