Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanif Bali (M) vill utreda legalisering av cannabis

Vem är Hanif Bali?
Enligt Hanif Bali är det få svenska politiker som pratar om kopplingen mellan svensk narkotikapolitik och gängkriminalitet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hanif Bali (M) vill utreda en legalisering av cannabis för att slå undan fötterna på de allt grövre kriminella verksamheter som omger narkotikahandeln.

– Jag tycker att det är konstigt att ingen vill prata om hur man ska strypa vinsterna för de här gängen, säger han till Svenska Dagbladet. 

Narkotikahandeln omges av allt grövre våldsbrott, enligt EU:s senaste rapport om narkotikamarknaden. I samma rapport lyfts Sverige som ett exempel på hur kriminella storstadsgäng utnyttjar unga ensamkommande för att sälja cannabis.

Men enligt Bali är det få svenska politiker som pratar om kopplingen mellan svensk narkotikapolitik och gängkriminalitet. Därför efterlyser han en utredning för att se över möjligheter och risker av att legalisera cannabis.

”Då kan man sätta dit folk”

Riksdagsledamoten påminner om motboken, som användes för att reglera hur mycket alkohol svenskarna fick köpa under 1900-talets första hälft.

– Man kanske skulle kunna gå tillbaka till det. Att vi har statlig kontroll på hela kedjan. Från produktion och försäljning till innehav, och med ett register. Då kan man sätta dit folk som säljer olagligt, säger Hanif Bali.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.