Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är mycket i livet man skulle vilja göra ogjort”

Hanif Bali lämnar partistyrelsen efter kritiken.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse efter att den interna utredningen avslutats. 

Beskedet kommer efter att hård kritik riktats mot riksdagsledamoten den senaste veckan. 

– Jag har varit i dialog med partistyrelsen under dagen. Förtroendet för mig är sargat och därmed väljer jag att lämna partistyrelsen, säger Hanif Bali till Ekot

Hanif Bali kommer dock fullfölja sitt uppdrag som riksdagsledamot – men ska sluta driva politik på Twitter där han har över 83 000 följare. 

I fredags avslöjade DN att Utrikesdepartementet misstänkte att mejl mellan departementet och journalisten Patrik Oksanen avlyssnats av en främmande makt. 

Mejlväxlingen handlade om en intervju med människorättsaktivister på Krimhalvön. Kort efter att de skickats begärdes de ut av Nyheter Idag som har nära kopplingar till Sverigedemokraterna. 

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali gick ut och ifrågasatte honom på Twitter – och publicerade en skärmdump på mejlväxlingen mellan UD och journalisten Patrik Oksanen. 

Han har sedermera bett om ursäkt och erkänt att han fick mejlet av Nyheter Idag.

Hanif Bali lämnar Moderaternas partistyrelse

Efter den hårda kritiken som har riktats mot riksdagsledamoten väljer Hanif Bali att lämna Moderaternas partistyrelse. 

"Efter en dialog under dagen med partiledningen har jag ikväll meddelat Moderaternas partistyrelse att jag begär att få lämna uppdraget som ledamot i partistyrelsen", skriver han på Facebook.

Till Ekot säger Bali att förtroendet för honom är sargat. 

– Det är mycket i livet man skulle vilja göra ogjort, men man får ta ansvar för det man har gjort, säger han till Ekot. 

Partisekreteraren Gunnar Strömmer säger till TT att Hanif Bali lämnar partistyrelsen efter att en internutredning mot honom avslutats. 

– Det är bra att det nu är klarlagt vad som har hänt. Vi tar utomordentligt allvarligt på det inträffade. Hanif Bali har agerat aningslöst och omdömeslöst genom att okritiskt förmedla uppgifter ägnade att misskreditera en journalist som är profilerad inom säkerhetspolitiska frågor, säger han i ett uttalande. 

Det som gjorde Balis publicering så känslig är dels att Nyheter idag begärt ut handlingarna från UD mindre än ett dygn efter att skriftväxlingen ägt rum, dels att Bali i sin tur kunde publicera dem 18 minuter efter att Oksanens artikel länkats på Twitter, rapporterar Ekot.

– Det är mycket i livet man skulle vilja göra ogjort, säger han till Ekot.

Utredningen mot Hanif Bali avslutad

Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson kommenterade beskedet i Agenda i SVT på söndagskvällen. 

– Utredningen visar att han har agerat omdömeslöst och aningslöst och då tar han konsekvenserna och lämnar uppdraget i partistyrelsen, säger han och fortsätter: 


Moderaternas kommunikationschef Hampus Knutsson.
Foto: Pressbild

– Han har okritiskt spridit vidare information som syftar till att misskreditera en journalist som är väldigt profilerad i säkerhetsfrågor och det är allvarligt. Blotta misstanken att man kan springa någon annans ärenden är allvarligt. 

På frågan om partistyrelsen uppmanade Hanif Bali att lämna partistyrelsen svarar Hampus Knutsson: 

– Det har varit en dialog med partiledningen och honom själv.


https://www.facebook.com/hanif.bali/posts/10155456302700686

Hanif Bali skriver vidare på Facebook: 

"Med min plattform och räckvidd får jag väldigt många tips i form länkar, uttalanden och offentliga handlingar från alltifrån poliser och lärare till journalister. Min publicering av handlingen och att jag först inte namngav källan har sargat förtroendet och därmed lämnar jag mitt partistyrelseuppdrag. Jag vill återigen be Patrik Oksanen om ursäkt". 

Riksdagsledamoten kommer däremot inte lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot och han kommer sluta driva sin politik på Twitter där han har över 83 000 följare.

"Helgen har varit omtumlande, ledsam och lärorik. Det enorma stöd medlemmar, kollegor, följare - och t.o.m meningsmotståndare visat mig de senaste dagarna uppskattas oerhört", skriver han. Statsvetaren: "Droppen som fick bägaren att rinna över"

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö, verksam vid den borgerliga tankesmedjan Timbro tror att avskedet är ett resultat av flera olika händelser och inte bara en enskild. 

– Man kan se det i sammanhanget av att Hanif Bali har byggt upp för detta genom att ligga konsekvent på gränsen i sin kommunikation i sociala medier. Att det var droppen som fick bägaren att rinna över, säger han till TT, och tillägger: 

– Han är i vissa avseenden större än sitt parti, en av deras absolut största profiler, och han har ett sätt att kommunicera som det uppenbart finns en stor efterfrågan på.


SD och Nyheter Idag

SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth registrerade ursprungligen domännamnet Nyheter Idag. 

Den före detta SD:aren Chang Frick tog över det under valåret 2014. Frick har också varit kameraman åt SD.

Under SD-ledningens strid för att sparka ut ledningen för ungdomsförbundet SDU ur partiet våren 2015 så publicerade sajten vad som framställdes som bevis för SDU:arnas kopplingar till högerextrema så kallade identitärer - vilket var ett av skälen bakom uteslutningarna. Expressen kunde förra sommaren avslöja att Nyheter Idag i samma veva hade fakturerat partiet 30 000 kronor för “´Research identitärer´ Journalistisk arbete”.


Tidigare i dag kritiserade försvarsminister Peter Hultqvist Hanif Balis agerande. 

– Anmärkningsvärt att en riksdagsledamot för Moderaterna blir en nyttig idiot i det sammanhanget, sade han till DN. 

Moderaternas gruppledare Tobias Billström har kallat Balis agerande "ytterst omdömeslöst". 

Biträdande presschef Niklas Gillström hänvisar till partisekreteraren Gunnar Strömmers tidigare uttalande till TT. 

Expressen har sökt Hanif Bali.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.