Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Bali: Jag hjälpte henne med matten – har inte bett om sex

Se Nina Svanbergs intervju med Hanif Bali: ”Vill rentvå mig”
Hanif Bali intervjuas hemma i villan och tillbakavisar anklagelserna som riktats mot honom sedan förra veckan.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

Ett par timmar efter att han slagit tillbaka i ett Facebook-inlägg sätter Hanif Bali sig ner för att svara på frågor om anklagelserna.

Vid sin sida har han sambon Linnea Lundgren, kommunikatör hos Moderaterna.

M-ledamoten upprepar att han är oskyldig till olämpligt sexuellt beteende mot en tonårsflicka i Muf – men på frågan om han kan visa bevisen säger han nej.

– Det finns bevis men jag vägrar ställas i någon form av mediedomstol med visklekar.

Gardinerna är neddragna i huset och har varit det i flera dagar. Hanif Bali sitter vid köksbordet med dator och mobil. Det ringer ideligen i hans mobiltelefon. Hans fästmö Linnea Lundgren, som jobbar som kommunikatör inom Moderaterna, säger att intervjun får bli max 15 minuter lång och sätter en timer. De ger ett samlat intryck, de är dock båda trötta efter att ha varit utsatta för vad de beskriver som ett drev. 

Nyheten, som Expressen avslöjade, har handlat om att han anklagats för olämpligt beteende och att ha uppmanat en flicka att skicka sexuella bilder till honom.

Aftonbladet har rapporterat att kontakterna inleddes när Hanif Bali hjälpte flickan med läxor. Enligt uppgifterna ska han ha bett om ”nakenbilder och sex”. Det ska ha varit en ”tung börda” för flickan.

Expressens Nina Svanberg träffar Hanif Bali kort efter att han själv postat ett inlägg i sociala medier där han nekar till skuld.
Foto: SVEN LINDWALL

– Jag har inte gjort några av de allvarliga anklagelser som riktas mot mig. Däremot tycker jag att hela händelsen är väldigt beklaglig där en kvinna används som en bricka i ett spel från meningsmotståndare. Sedan i december 2020 har de räknat ned på sociala medier för att verkställa sin plan för att ta ned mig. Att det kommer precis vid nomineringstillfällena tycker jag talar sitt tydliga språk, säger Hanif Bali.

Just nu pågår nomineringar till Moderaternas riksdagslista för Stockholms län. Hanif Bali har sedan tidigare tillkännagivit att han kandiderar på nytt. 

Varför skulle hon påstå något sådant om dig om det inte stämmer?

– Jag kan inte svara på vad hennes intentioner är. Det får du fråga henne om.

Anklagelserna mot Hanif Bali – detta har hänt

• Onsdagen den 8 september: Mitt under Moderaternas konferens på Nova Park i Knivsta utanför Uppsala fick partiet in uppgifter om att riksdagsledamoten Hanif Bali ska ha uppträtt olämpligt mot en tonårsflicka som är medlem i ungdomsförbundet Muf.

Det handlar om kontakt med en flicka över 15, men under 18 år, som tillhör Moderata ungdomsförbundet (Muf).

Torsdagen den 9 september: Expressen kunde berätta om anklagelserna som riktats mot Hanif Bali.

Aftonbladet kunde också berätta att kontakterna inleddes när politikern hjälpte flickan med läxor. Enligt uppgifterna ska han ha bett om ”nakenbilder och sex”.

Söndagen den 12 september: M-ledaren Ulf Kristersson uttalar sig om anklagelserna. ”Jag vet vad anklagelserna är. Nu pågår det en utredning som ska ha sin gång”, sa partiledaren bland annat.

Onsdagen den 15 september. M-ledamoten Hanif Bali valde att träda fram och tillbakavisa anklagelserna via ett inlägg på Facebook. Där skriver han också att han önskar en polisutredning, där han kan rentvå sig.

”Det är frågor jag får från hundratals medlemmar”

Du beskriver det som en vänskapsrelation och att du kunde vara mentor åt henne. På vilket sätt?

Vi pratade politik och hur svårt det kan vara att ta sig fram och göra sin röst hörd. Det är frågor jag får från hundratals medlemmar. Sen gav jag henne även vägledning kring studier och framtidsval som skulle gynna henne inom politiken på längre sikt. 

Läxhjälp har det skrivits om.

– Hon har frågat mig om specifika matteuppgifter och samhällskunskap. Vid ett tillfälle har jag även träffat henne för att hjälpa till med en skoluppgift, något jag alltså ofta får frågan om när Muf-medlemmar har fått i uppdrag att exempelvis intervjua en politiker.

När reagerade du själv på att relationen blev skev?

– När hon började bli mer explicit kring att hon ville ha mer än bara en vänskapsrelation. Då reagerade jag på det och sa att det inte var aktuellt, men kan i efterhand tycka att jag kunde satt ner foten ordentligt redan från start.

Pratade du med någon då, om när det hände?

– Ja, med Linnea till exempel.

Hanif Bali: Relationen ”eskalerade”

Hanif Bali berättar att han först träffade flickan för två år sedan när hon var 15 år. Men att relationen ”eskalerade” för ett år sen.

– Det skedde samtidigt som jag hade träffat Linnea och dejtade henne och då förklarade jag direkt för Linnea hur läget var, att det var en tjej som hörde av sig mycket och att jag inte visste hur jag skulle hantera situationen.

Linnea Lundgren, som sitter bredvid Hanif under intervjun, bryter in:

– Jag läste konversationerna och var med när han pratade med henne.

– Han sa att han inte visste hur han skulle agera då det var en Muf-medlem som behövde hjälp. Och han ville ge den hjälp som han själv fått för att kunna vara där han är i dag. Han sa att han tyckte det kändes tråkigt att inte kunna göra det bara för att det handlar om en kvinna. Och så är det ju, jag tror att det kommer bli svårt för en man att hjälpa en kvinna inom politiken efter detta.

Linnea Lundgren fortsätter: 

– Efter att han berättat och jag sett konversationerna sa jag att hon är ute efter en specifik grej, att det inte finns någon hjälp att ge och då måste man sätta ned foten direkt.

Varför väljer du att stå kvar i detta?

– För att jag vet att han inte har gjort det. Jag har varit med, jag har sett allting. Jag har sett alla konversationer och hur han har avvisat henne. Jag vet att han inte har gjort det.

Hanif Balis flickvän Linnea Lundgren säger att hon sett konversationerna med den aktuella flickan.
Foto: SVEN LINDWALL

Hanif Bali vill inte prata om bevisen han påstår sig ha eller gå in mer på anklagelserna.

– Jag har ingen som helst aversion mot henne och inte heller någon önskan att hänga ut henne. Jag tycker det lämpliga vore att göra en rättslig prövning så att jag kan rentvå mig själv men samtidigt skydda hennes integritet.

 ”Jag har inte på något sätt bett om sex”

Du ska, enligt en artikel i Aftonbladet, också ha bett om sex. Stämmer det?

– Nej.

Har er konversation på något sätt rört sig om nakenhet eller sex?

– Jag kan inte gå in på allt för mycket detaljer av respekt för henne. Jag har inte på något sätt bett om sex eller gjort några anspelningar mot henne. 

Har du varit flörtig mot henne?

– Inte som jag uppfattar det. Det får du fråga henne om. 

Du tvekar på svaret, är det en gråzon?

– Det får du fråga henne om men nej jag har inte varit flörtig. När hon började vilja ha mer så sa jag att det inte var aktuellt. 

”Vi har setts vid tre tillfällen”

Du säger att du har gott om bevis som visar att du är oskyldig – kan vi få se det?

– Det handlar om hennes integritet. Jag vill hellre, när det blir en rättslig prövning, att jag kan få visa det där för hennes integritets skull.

Du pratar om bevis, men vilka är de?

– Det finns bevis men jag vägrar vara och ställas i någon form av mediedomstol med visklekar. Vi har ett rättsväsende som kan hantera de här frågorna och jag har stor tillförsikt för det. Att jag kommer att bli rentvådd. 

Hur har ni haft kontakt? Chattat? Sms:at? Vilka plattformar? 

– Flertal plattformar. Jag är aktiv på de flesta plattformar. Första gången var det på Instagram. 

Har ni setts i verkligheten?

– Ja, vi har setts vid tre tillfällen. En gång när jag var på ett evenemang och talade 2019. Det var en talarkväll. Hon var där och kom fram och ville ta bild och utbyta några ord, och berätta att hon var ett stort fan. 

Blev du smickrad av den kontakten?

– Det är en kontakt som sker ofta. Jag la ingen vikt vid den. Jag blir kontaktad av tusentals personer, vissa vill ha mer hjälp och vissa vill bara skicka hejarop på massor av olika plattformer där jag finns.

”Det har varit väldigt tufft ”

När de här uppgifterna i förra veckan kom till partiet, vilka i partiet har du då pratat med?

– De interna processerna i partiet kan jag inte uttala mig om. Jag har blivit bemött professionellt av partiet men partiet varken kan eller har som uppgift att helt rentvå mig för det är inte deras funktion. Det är ingen klan, vi har ett rättsväsende som sköter det.

Det har inte polisanmälts än, vet du varför? 

– Jag tror att det är för att det är så mycket falska uppgifter.

På onsdagskvällen fick Särskilda åklagarkammaren in en anmälan i ärendet. Kammarchefen Anders Jakobsson kan inte säga vad rubriceringen är, men säger att anmälan gjorts av en ”utomstående person”.

Vad har varit värst?

– Att bli falskt anklagad.

Hur har det här påverkat dig och din familj?

– Det har varit väldigt tufft för min familj och har påverkat deras mående. 

Moderaterna har tidigare meddelat att de inlett en intern utredning gällande anklagelserna mot Hanif Bali. Han ska dock vara kvar i tjänst medan utredningen pågår.

Under onsdagskvällen meddelar Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström att partiet har tagit del av Hanif Balis uttalande på Facebook, som gjordes tidigare under onsdagen.

– Vi har tagit del av riksdagsledamotens inlägg, och han har också lämnat sin version direkt till utredningen, som fortfarande pågår, säger Gillström.

Skriver på sociala medier

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.