Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanif Bali i Politikpodden: ”Imponerad över KD:s retorik”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Vad är en 3D-klitoris? Kommer Annika Strandhäll sitta kvar efter KU-granskningen? Och hur mycket är spel och på riktigt i det höga tonläget mellan tidigare alliansvännerna C och KD i valrörelsen?

I nya avsnittet av Politikpodden konstaterar Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali att schismen går tillbaka till 2014 och att han är avundsjuk på Kristdemokraternas slagfärdighet. 

– KD har retoriskt lagt om partiet och det är jag väldigt imponerad över.  

Expressens biträdande kulturchef och författaren Jens Liljestrand mot och med Moderaternas åsiktsmaskin Hanif Bali.

Gästerna fick möjlighet att reda ut tidigare oförätter; Liljestrand ville veta hur Bali resonerade när han postade mejlväxlingen mellan journalisten Patrik Oksanen och UD, vilket föranledde att riksdagsledamoten tvingades lämna Moderaternas partistyrelse - och Bali villa ha svar på om Jens Liljestrand tror att det är vita män som kör bil och bidrar mest till klimatförstöringen. 

Malin Roos pratar politik med inbjudna gäster i Politikpodden. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Men framförallt diskuterades tonen i den politiska debatten inför EU-valet, som inte minst präglats av öppna fajter mellan tidigare allianskamraterna Centerpartiet och Kristdemokraterna. 

Expressens Jens Liljestrand lyfte frågan om hur enigheten såg ut när man för ett halvår sen skulle bilda en borgerlig regering, egentligen och Moderaternas Hanif Bali replikerade att schismen slog rot ”för längesen”:

– Sedan 2014 har Centern och Liberalerna vägrat lägga en gemensam budget till exempel och dessutom Decemberöverenskommelsen som föll. Då blev det en schism mellan M och KD och C och L. 

”Imponerad över KD”

– Den här valrörelsen är supertråkig. Jag älskar sakfrågor. Alla ska predika för sin kör så att kören börjar sjunga, konstaterar Hanif Bali men medger att han imponeras av Kristdemokraternas strategi och hyllar i podcasten såväl toppkandidaten Sara Skyttedal och partiledaren Ebba Busch Thor. 

– KD har retoriskt lagt om partiet väldigt mycket och jag är väldigt imponerad över det. De tar konflikter och inte bara EU-frågan utan verkligen i det inrikespolitiska. I en värld där ingen tror att något är sant, är enda sättet att signalera att det du säger är sant och att du vågar stå upp för det även när du får skit. Det är därför det funkar.

Antagonisterna Jens Liljestrand och Hanif Bali möts hos Malin Roos i poddstudion.

– I slutändan måste varje partiledare bära sitt budskap, säger Hanif Bali och menade att hans eget parti hade att lära i ämnet. 

– Vi har alltid varit de ”elevrådsduktiga” typerna inom svensk borgerlighet och det verkar inte fungera. 

Ett faktum som Jens Liljestrand hade en följdkommentar på: 

– När Moderaterna gör det här via dig, Ann Heberlein och andra företrädare är ju det enda som händer att partiet sjunker som en sten.