Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanif Bali: ”Hoppas att ni kan förlåta mig”

Hanif Bali.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Utrikesdepartementets lokaler i Stockholm.Foto: NILS PETTER NILSSON

Turerna runt den mejlväxling med utrikesdepartementet som publicerades av Hanif Bali (M) på Twitter har skapat oro om avlyssning inför riksdagsvalet, uppger en UD-källa för TT.

Misstankarna om avlyssning grundar sig i att mejlen begärdes ut av högerpopulistiska Nyheter Idag kort efter att de sändes.

Nu erkänner Hanif Bali, som internutreds av Moderaterna, att han tog emot mejlen från Nyheter Idag.

”Jag hoppas innerligen att ni kan förlåta mig för detta”, skriver Bali på Facebook.

Det var Dagens Nyheter som i går berättade att utrikesdepartementet misstänker avlyssning från en främmande makt, efter att den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag begärt ut en mejlväxling mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen.

Oksanen, som skriver för Hela Hälsingland, är en av Sveriges mest profilerade skribenter i säkerhetspolitiska frågor och har tidigare uppmärksammat riskerna för ryska påverkanskampanjer i Sverige. 

I måndags publicerade Hela Hälsingland Patrik Oksanens intervju med den ukrainska människorättsaktivisten Olga Skripnuk. Mejlväxlingen visar att UD kontaktade Oksanen i februari för att förmedla kontakt med aktivisten.

Mejlen begärdes ut ett dygn senare

Drygt ett dygn efter att UD bekräftade tid för intervjun inkom en begäran från Pelle Zackrisson, redaktionschef på Nyheter Idag, att få ta del av mejlen som är offentliga handlingar.

Zackrisson arbetade fram till veckan innan dess som reporter på Mittmedia, samma mediekoncern som Hela Hälsingland. Mejlen lämnades ut, men resulterade inte i en artikel på Nyheter Idag.

Mittmedia utreder enligt DN om det kan ha skett ett dataintrång på arbetsplatsen men enligt redaktionelle chefen Carl-Johan Bergman finns det inget som tyder på det. Han vill till DN dock inte kommentera hur många på tidningen som kände till att Oksanen planerade intervjun.

Källa: UD oroliga inför valet

Den specifika begäran om att få ut allmänna handlingar så kort efter att mejlen skickades har skapat oro för avlyssning från en främmande makt på utrikesdepartementet, särskilt inför riksdagsvalet i höst, uppger nu en källa på UD för TT.

Enligt Dagens Nyheter misstänker utrikesdepartementet att Nyheter Idag på något sätt hade kännedom om mejlväxlingen.

– Det väcker ett obehag och en oro, även för de inbjudna människorättsaktivisterna. Den här typen av möten måste vi kunna ha utan att andra aktörer blandar sig i, säger en UD-källa till tidningen.

Hanif Bali hade tillgång till mejlen

Bara några minuter efter att Patrik Oksanen länkade till intervjun på Twitter i måndags fick han svar från Hanif Bali (M), som menade att Oksanen borde ha varit ”mer transparent” i att intervjun ”såldes in av UD”. Samtidigt publicerade riksdagsledamoten en kopia av mejlkorrespondensen mellan Oksanen och UD.

Hanif Balis agerande väckte stor förvåning i säkerhetspolitiska kretsar och internt på UD, enligt DN. Särskilt att Bali hade tillgång till mejlen så kort efter att intervjun publicerades. 

Kort därpå raderade Hanif Bali sina inlägg på Twitter och ersatte dem med en ursäkt. Senare meddelade Moderaterna att de inlett en internutredning om hans agerande, som de kallar ”ytterst omdömeslöst”.

Samtidigt uppger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna i riksdagen, för DN att Säpo informerats om händelsen.

– Jag kan bara konstatera att det här i nuläget inte är ett ärende för Säkerhetspolisen, säger Säpos pressekreterare Sofia Hellqvist till Expressen på lördagen.

Erkänner att mejlen kom från Nyheter Idag

Bali har tidigare uppgett olika förklaringar till hur han hade tillgång till mejlen, bland annat har han sagt till DN att han hittat mejlen på nätet. 

Nu svänger riksdagsledamoten, och erkänner i ett inlägg på Facebook att han fick mejlen direkt från Nyheter Idag.

”I efterhand har jag förstått att det är vanligt att UD säljer in nyheter på detta sätt, det kände inte jag till och därför reagerade jag”, skriver Bali.

Han medger samtidigt att det var fel att publicera mejlen på Twitter samt att förneka var han fått de från. Bali beklagar också att hans agerande kan ha lett till att gynna en rysk agenda.

”En lärdom från detta är att jag måste vara mer kritisk när jag granskar material jag publicerar. Jag hoppas innerligen att ni kan förlåta mig för detta”, skriver Hanif Bali.

Expert: "Behöver inte vara suspekt"

Enligt vad DN erfar finns för närvarande inga bevis för att det skett någon avlyssning.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, säger också till DN att det inte måste handla om avlyssning.

– Det behöver inte vara suspekt. En person kan ju via någon annan källa fått veta att någon varit i kontakt med en myndighet, säger Agrell till tidningen.

Katarina Byrenius Roslund, presskommunikatör på UD, vill inte berätta hur myndigheten behandlar frågan internt.

– Vi kommenterar tyvärr inte den artikeln eller den frågan, säger hon.

Expressen söker Hanif Bali för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.