Hanif Bali: ”En del tycker att jag borde åka hem”

Hanif Bali (M).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Svenskarna skulle bli chockerade om de kände till rasismen som finns mellan olika invandrargrupper.

Det menar M-riksdagsledamoten Hanif Bali, som i en intervju med Expressen berättar om hur han hotas och hatas av både andra invandrare och etablerade debattörer – och pekas ut som ”rasförrädare”.

– Ohämmad och antiintellektuell grupplojalitet ballar alltid ur i rasism, säger Hanif Bali.

Nyligen väcktes åtal mot en man i 30-årsåldern som anklagas för att ha förolämpat och hotat riksdagsledamoten och Twitterprofilen Hanif Bali, efter dennes medverkan i debattprogrammet SVT-opinion.

– Jag blev uppringd av en man som var väldigt arg för att jag hade förolämpat islam. Men jag hade inte sagt ett ord om religion, jag hade bara pratat om återvändande IS-terrorister. Han kanske kände någon form av samhörighet med dem, eller nåt, säger Hanif Bali.

Mannen kallade Bali för ”smutsig arab”, ”arabjävel” och sa att han skulle ”slå sönder” honom.

– Han var väldigt noga med att poängtera att han var alban och sunnimuslim. Och att jag var en ”smutsigt shiit”.

Hanif Bali menar att svenskarna har dålig kännedom om rasism invandrargrupper emellan.

– Det finns ett tabu att prata om det för att man anser att invandrare är en utsatt grupp. Man har en svårighet i Sverige att se det komplexa – det är enbart förövare och offer. Man har svårt att föreställa sig att folk kan vara utsatta för diskriminering och rasism men också vara fruktansvärda rasister själva, säger han.

Hanif Bali i riksdagen.
Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA

”Gråzon”

Upplever du att rasismen mellan invandrargrupper är värre än den mellan svenskar och invandrare?

– Rasism är rasism, men den tar sig mycket grövre uttryck för att man vet att den är straffbefriad på något sätt. Den opererar under en gråzon som ingen känner till.

För att vi i Sverige har dålig kännedom om att det finns stora motsättningar mellan olika invandrargrupper?

– Ja, absolut. Den rasism som finns från grupper i Mellanöstern gentemot mörkhyade, exempelvis, är extremt stark. På ett sätt som nog skulle chocka de flesta svenskar.

– Det är ju uppenbart så att väldigt många invandrare kommer från kulturer i Mellanöstern som är väldigt tribalistiska. Och där är ju grupplojalitet det viktigaste av allt. Och ohämmad och antiintellektuell grupplojalitet ballar alltid ut i rasism.

Kommer majoriteten av de hot du får från andra invandrargrupper?

– Så är det, absolut. Och det är väldigt blandade etniciteter. Men jag har också blivit hotad från rent vänsterhåll – av autonoma grupper – och även nynazistiska grupper.

Bali kritiserade tidigare i veckan Dagens Nyheter och Aftonbladet för deras rapportering om åtalet mot mannen som hotat honom. Tidningarna dolde att mannen själv hade invandrarbakgrund, menar Bali.

Din tolkning är att de ville framställa det som att det var en nazist som hotat dig?

– Ja, absolut. Om någon inte har insikt i vad det här handlar om och tar del av de här nyheterna så utgår man ifrån att är en främlingsfientlig person, eftersom jag, som har invandrarbakgrund kallats ”arabjävel”. Jag tyckte det var väldigt fult.

Tror du att artiklarna skrevs med avsikt att folk skulle missförstå?

– Vad spelar det för roll egentligen? Som nyhetsförmedlare har man ju ett visst ansvar att spegla verkligheten. Om det sker avsiktligen eller inte – jag vet inte – jag kan bara konstatera att det sker lite för ofta.

Vad hade man kunnat skriva för att inte vilseleda, i din mening?

– Man hade kunnat skriva att den här personen var upprörd för att jag hade förolämpat islam, till exempel.

”Det är väldigt mycket sakliga eller osakliga attacker mot mig”, säger Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Rasförrädare”

Hanif Bali menar att det i dagens debattklimat är accepterat att bete sig illa mot honom.

– Det är alldeles uppenbart att det är så – det är väldigt mycket sakliga eller osakliga attacker mot mig. Och sen finns det ju en grupp människor som då tar det ett steg längre och ger sig på min etnicitet och tycker att jag borde åka hem i stället för att vara här och vara höger.

Mycket handlar om kombinationen av att han är både invandrare och höger, menar Bali.

– Det verkar vara så att vänstern tycker om invandrare så länge de är vänster. Sen finns det ju också de här personerna som ringer och hotar mig, som bara följer med den här samhällsströmningen, där det verkar vara socialt acceptabelt att tycka att jag är en vidrig person. Och de tar det ju ett steg längre och hotar och så vidare.

Han säger att han av många ses som en slags ”rasförrädare”.

– Vissa tycker att jag är en invandrarförrädare och att jag är en ”Onkel Tom” och en ”husneger” och sådana här ord. Och det här är ju en idévärld som har spritts från vänstern. Och sedan finns det en annan grupp då, oftast med invandrarbakgrund, som tar den här retoriken på väldigt stort allvar och då anser att jag på riktigt är en rasförrädare.

Många menar ju att du själv har många följare som blir väldigt hotfulla mot dina meningsmotståndare på Twitter – vad tycker du om det?

– Jag har inte sett den kritiken överhuvudtaget faktiskt. Det är en sak att folk tycker att vissa av mina följare är otrevliga eller aggressiva. Men när du skriver i Expressen om mig och jag får hot, då är det lite orimligt att kalla det för din svans.

– Samtidigt tolererar jag inga hot överhuvudtaget. Det är kriminellt, det är vedervärdigt och det är ingenting jag tolererar. Man skulle aldrig se mig inte markera mot det om det skrivs något sådant.

Hanif Bali under politikerveckan i Järva i januari 2013.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Blockad direkt”

Om någon skriver något hotfullt mot en av dina meningsmotståndare i en kommentar till något av dina Twitterinlägg, exempelvis?

– Förutom att det ska anmälas så blir personen blockad direkt då.

Du är inne och rensar och kontrollerar sådant?

– Man har så klart hjälp. Det är 100 000-tals som följer mig, så om det är någon idiot där ute så är det ju ofta massor av bra människor som poängterar att ”det här är orimligt”, och då ser man ju det och blir uppmärksam på det.

– Jag tror samtidigt det går att applicera det här i en bredare kontext. Det har ju hänt att etablerade debattörer säger om mig att ”åh, jag önskar att jag kunde slå in käften på honom”. Och i och med att den här frågan har blivit lite mer aktualiserad så markerar folk mycket, mycket tydligare nu. Och det är väl i sig bra.

Men även om det inte alltid är regelrätta mordhot så blir det ju ofta en del otrevligheter från folk när du skriver vissa saker – är det ”the name of the game” på Twitter helt enkelt?

– Jag tror det finns en fara i att blanda ihop saker – det man brukar göra är ju att kalla det för hat, eller ”hat och hot”. Jag tror det finns en fara i att blanda ihop något som är otrevligt med något som är olagligt. Jag tror man bör skilja på det.

Kan du själv göra dig skyldig till att vara otrevlig på Twitter?

– Om du tittar på mina inlägg så handlar de flesta om politik och är ganska torra och tråkiga. Men det är klart att ibland kan man vara bitsk och syrlig, det är klart man kan vara det. 

– Det är ju inget otrevligt som jag riktar mot någon specifik person. Att tycka att vissa som beter sig illa inte har en ryggrad, jag tror att det är fel att klassificera det som hat.

”Det vore ju orimligt om vi skulle behöva lägga band på oss och prata som robotar med varandra bara för att det finns idioter där ute”, säger Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Jävla syltryggar”

I oktober 2017 kritiserades Bali efter ett Twitterinlägg där han anklagade svenska domare för att vara ”jävla syltryggar” – att sakna ryggrad.

– Det var en konversation med en åklagare, som hävdade att det var svårt att häkta folk. Även om det fanns särskilda häktningsskäl så var det väldigt sällan som vissa domare gav häktning – även om människor exempelvis blivit gripna med skarpladdade vapen och så vidare. Och då tyckte jag att det var makalöst att man som domare, även om det finns särskilda häktningsskäl, släpper ut farliga individer på gatorna. Är det syltryggar som sitter i domstolarna, frågade jag då.

– Och det betyder inte alla domare och det är ju inte ett jätteallvarligt ord.

Men om man problematiserar kring det här. Om man säger ”jävla syltryggar” – det är ju inget hot, men otrevligt får man väl ändå säga att det är?

– Ja, det är inte en dans på rosor, det är det inte.

Men är det då bättre att bara säga att folk saknar ryggrad?

– Det spelar ju ingen roll eftersom det är jag som säger det. Om jag hade sagt så hade det blivit en lika stor grej i alla fall. Folk hade klassificerat det som hat då också.

Hade de verkligen gjort det?

– Ja, var är skillnaden mellan syltrygg och att sakna ryggrad?

Om man ser till skillnaden på det där med vad som kvalar in som hot, hat eller otrevligheter – det språket kanske uppmuntrar folk att ta steget till hot också?

– Det tror jag inte. Jag tror det är väldigt kreativt tänkande. Ta exempelvis de artiklar som du skriver, som jag skriver eller andra skriver om mig – de är alla väldigt trevliga och utan övertramp. Men ändå triggar det vissa att hota. Så jag tror inte att korrelationen ligger i tonaliteten, jag tror inte det är orsaken till varför folk beter sig så illa, säger Hanif Bali.

– I mitt fall handlar det om yttranden som är normala, som på sin höjd är Kapten Haddock-hårda. Det vore ju orimligt om vi skulle behöva lägga band på oss och prata som robotar med varandra bara för att det finns idioter där ute, som alldeles oavsett vad vi skriver inte kan bete sig. Jag tror det vore att lägga en våt filt över debatten.

Hanif Bali

Hanif Bali föddes i Iran och var tre år när han kom ensam till Sverige 1991. Han blev politiskt aktiv i tonåren och valdes 2010 in i riksdagen, då 23 år gammal. 


Han bor i Solna där han också sitter i kommunfullmäktige. Vid sidan av de politiska uppdragen driver han IT-bolag och programmerar.


I höstens val var han landets mest kryssade moderat efter partiledaren Ulf Kristersson.


2009 kritiserade han M i Vellinge för att de inte ville ta emot ensamkommande flyktingbarn, och i ett debattinlägg i Expressen 2011 uppmanade han dåvarande S-ledaren Håkan Juholt att inte ta stöd av SD.


Några år senare var han en tidig förespråkare för att M skulle samtala med SD – och vill nu att invandringen till Sverige ska ligga på noll.


Bali valdes in i Moderaternas partistyrelse 2015 men tvingades bort i mars 2018, efter att ha publicerat en mejlväxling mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen på Twitter. Han hade fått mejlen från nyhetssajten Nyheter Idag.


I samband med petningen meddelade Bali att han skulle sluta twittra, men ett par månader senare var han tillbaka på mikrobloggen. Hans konto följs av över 100 000 och har varit upphov till en rad kontroverser. 


Sommaren 2018 laddade Bali upp en bild där han poserade med ett gevär på en skjutbana i en gymnasieskola. Inlägget kritiserades av bland andra Liberalernas partiledare Jan Björklund, som kallade det ”omdömeslöst”.


Därefter delade Bali en bild där han syntes med vapen och texten ”Hanif and DN at war” – en redigerad version av omslaget till datorspelet ”Call of duty”. Han anklagades därefter för att hota journalister, men menade själv att det inte fanns något allvar med bilden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.