Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hanif Bali tvingas lämna flera uppdrag

Efter angreppen på Carl Bildt petas riksdagsledamoten Hanif Bali (M) från sina uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott.
Hanif Bali.
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Carl Bildt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulf Kristersson kallar Hanif Balis utspel mot Carl Bildt för ”fullständigt oacceptabelt”.
Foto: LISA MATTISSON
Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Carl Bildt.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Hanif Bali petas från sina uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott efter angreppen på Carl Bildt.

Ulf Kristersson har under dagen haft kontakt med den tidigare utrikesministern Carl Bildt och M-ledaren uppges vara ”extremt frustrerad”.  

Under en blixtinkallad telefonkonferens på onsdagseftermiddagen var det bara en M-riksdagsledamot som uttryckte stöd för Hanif Bali. 

På onsdagskvällen skrev Bali på Facebook:

”Det har riktats hård kritik mot mig från partikamrater och mitt uppsåt har ifrågasatts och det sårar mig självklart djupt”. 

Han ber också Carl Bildt om ursäkt i inlägget. 

M-riksdagsledamoten Hanif Bali attackerade sin partikamrat Carl Bildt, tidigare statsminister och utrikesminister – för hans relation med Iran.

”En man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin”, skrev Bali på Twitter.

Moderatledaren Ulf Kristersson har reagerat starkt – och kallat in Bali till ett ”allvarligt samtal”.

På partiledarens order hölls också en blixtinkallad telefonkonferens i riksdagsgruppen på onsdagseftermiddagen om Balis framtid. 

Hanif Bali petades från sina uppdrag som suppleant i riksdagens EU-nämnd och arbetsmarknadsutskott, som en följd. Det har dock inte framförts några krav på att han ska lämna sin riksdagsplats. 

Uppgifterna bekräftas av Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström.

– Skälet till det här beslutet är upprepade övertramp i debatten och nu senast ett personligt angrepp på Carl Bildt, säger Tobias Billström till Expressen.  

Varför ser ni så allvarligt på angreppet på Carl Bildt? 

– Jag vill understryka att det är lika illa att vara kränkande mot andra personer som det är att vara det mot Carl Bildt. Det är inte för att det har drabbat en partikollega som vi reagerar, det har bara blivit droppen, säger han. 

– Enskilda människor säger naturligtvis vad de vill inom yttrandefrihetens gränser, men moderata riksdagsledamöter företräder just Moderaterna. Och vi accepterar inte övertramp, förolämpningar eller kränkningar, varken mot partivänner eller meningsmotståndare. 

Hanif Bali ber om ursäkt

På onsdagskvällen skrev Hanif Bali på Facebook:

”Det har riktats hård kritik mot mig från partikamrater och mitt uppsåt har ifrågasatts och det sårar mig självklart djupt. Att få höra att man vill sitt parti illa gör extra ont i magen. Jag har inte offrat all form av normalitet i livet för något annat än att vinna förtroende för den politik som jag tillsammans med moderaterna anser är vara bäst för Sverige. Det är mitt ansvar att göra mitt yttersta för att föra debatten på ett sätt som inte leder till att mitt parti tycker att det gör mer skada än nytta”, skriver han.

Bali fortsätter med att be Carl Bildt om ursäkt:

”Kritik av tidigare förd politik, oavsett hur populär den tidigare politikern har varit är viktigt för att kurskorrigera ett parti. Däremot måste det ske med takt och fingertoppskänsla. Att jag brustit i detta är uppenbart. Jag ber Carl Bildt om ursäkt för hur jag formulerade mig”.

Riksdagsledamoten beskriver att han ”går på ångor” – efter olika händelser den senaste tiden – bland annat vandaliserades hans bil i juli.

”Attentatet i somras, hotbilden mot min person, de återkommande dreven från media och nu denna kritik från partiledning och riksdagskollegor har varit väldigt prövande. Jag är tacksam för det stöd jag har fått”, avslutar han sitt inlägg.

S: Nu står vi här igen

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, tycker att Ulf Kristersson har misslyckats med att hantera frågan kring Balis kontroversiella utspel.

– När Kristersson gör anspråk på att leda landet kan det vara en bra början att klara ledarskapet i partiet. För ett och halvt år sedan fick Bali lämna partistyrelsen och belades med Twitterförbud. Sen hävde man Twitterförbudet. För ett år sedan var det nya uppsträckningssamtal, och nu står vi här igen, säger hon. 

Enligt uppgift till Expressen var det bara en M-riksdagsledamot som uttryckte stöd för Bali på mötet. DN skriver att ledamoten Fredrik Schulte står bakom honom.

– Jag tycker generellt sett att Moderaterna behöver Hanif Bali. Jag tycker han formulerar en kraftig samhällskritik mot vänstern och det är någonting som Sverige behöver och någonting som Moderaterna behöver, säger Fredrik Schulte till DN.

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar Moderaternas petning av Hanif Bali.

Kristersson ”Extremt frustrerad”

Moderatledaren Ulf Kristersson befinner sig just nu på en konferens i Halmstad där han i dag skulle talat om Sveriges ekonomi. 

– I stället har han fått ställa in åtaganden och sitta på sitt hotellrum under dagen och hantera Hanif Bali. Ulf är extremt frustrerad över detta, säger en källa.

Expressens källor uppger att han haft kontakt med den tidigare utrikesministern under dagen. 

– Carl Bildt har varit tydlig med att han vill att Ulf Kristersson agerar, säger en uppgiftslämnare. 

Under telefonkonferensen ska flera ledamöter ha ifrågasatt om Hanif Bali ”överhuvudtaget kan vara kvar” i partiet, men några öppna krav på uteslutning framfördes inte, erfar Expressen. 

Partisekreteraren Gunnar Strömmer och Tobias Billström kallade också Hanif Bali till ett ”mycket allvarligt samtal” på onsdagen. Ett möte som ska äga rum ”inom kort”.

Partiledningens agerande kommer efter en sommar där Hanif Bali hamnat i blåsväder för en rad uppmärksammade inlägg i sociala medier. 

Hårt tryck mot M-ledningen

Expressen rapporterade redan på lördagen om ett växande internt tryck på partiledningen att sätta ned foten mot Bali, och en rad tunga företrädare riktade också kritik mot att partiledningen inte gjort något tidigare. 

Och efter angreppen på Carl Bildt, som Ulf Kristersson står mycket nära och som han även umgås privat med, får Hanif Balis twittrande nu alltså stora konsekvenser. 

Insikten i partiet om att man nu var tvungna att agera kraftfullt var mycket stark och allt fler ser Bali som en belastning trots sina stora supporterskaror i sociala medier, enligt Expressens källor. 

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerade också mycket starkt på Balis inlägg om Bildt, och sa så här i en kommentar tidigare på onsdagen.  

– Det Hanif Bali i dag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom Moderaterna. Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller meningsmotståndare. Jag har instruerat partisekreterare Gunnar Strömmer och riksdagsgruppens gruppledare Tobias Billström att omedelbart kalla in Hanif Bali för ett mycket allvarligt samtal, sa han tidigare på onsdagen. 

Behåller riksdagsplats

Hanif Bali behåller samtidigt sin riksdagsplats. Men hans framtid som riksdagsledamot kan bli föremål för fortsatta diskussioner, menar källor till Expressen. Och de som ytterst avgör Balis framtid i riksdagen blir hans eget partidistrikt, Stockholms län, som än så länge försvarat honom. 

– Det blir Stockholms län som måste ta i det. Men jag tror inte de går så långt som att helt utesluta honom ur partiet, säger en M-källa. 

Moderaterna i Stockholms län meddelar på onsdagseftermiddagen att de stöder riksdagsgruppens beslut att Hanif Bali ska lämna sina utskottsposter.

”Politik är dels en förtroendebransch, dels ett lagspel och i det moderata laget värnar vi om ett bra och respektfullt tonläge i debatten. Hanif Bali har vid ett flertal tillfällen uppmanats att hålla en mer vuxen ton, men har trots detta passerat gränsen för hur en moderat riksdagsledamot bör uttrycka sig vid ett flertal tillfällen, nu senast med sina kommentarer om Carl Bildt”, skriver Kjell Jansson, ordförande för Moderaterna i Stockholms län, och Irene Svenonius, ledamot i förbundsstyrelsen. 

”Som företrädare för Moderaterna i Stockholms län stöder vi därför beslutet i dag i riksdagsgruppen, att entlediga Hanif Bali från samtliga utskottsplatser”, fortsätter de. 

Kjell Jansson säger till Expressen att han inte har någon synpunkt på om Hanif Bali kan komma på valbar plats på Stockholms läns riksdagslista inför nästa val.

– Det kan inte jag kommentera. Det är valberedningen som avgör det och inte förbundsstyrelsens ordförande, säger han.

Enligt Tobias Billström har ingen uppmaning riktats till Stockholms län att göra sig av med Bali.

– Den frågan har inte aktualiserats, så svaret är nej, säger han. 

Vad ska Hanif Balis göra i riksdagen nu när han lämnat alla utskott? 

– Det är upp till Hanif Bali. De här uppdragen är viktiga som bas för riksdagsuppdraget och jag tror alla inser att när man får den här typen av konsekvenser riktade mot sig bör man ta till sig det och fundera igenom noggrant vad det indikerar, säger Tobias Billström.

”Medveten provokation”

Inom partiet var det många som hade svårt att förstå varför Hanif Bali gav sig på Carl Bildt, som inom partiet är så djupt respekterad. Flera Expressen pratat med tror att han medvetet ville provocera fram en kraftfull reaktion från partiledningen. 

Vad som nu händer avgörs också i stor uträckning av hur Hanif Bali själv väljer att agera, menar flera tunga företrädare Expressen varit i kontakt med. 

– Har han gjort detta för att ta strid, och inte backar tillbaka och ber om ursäkt, kommer frågan om uteslutning komma upp på bordet, bedömer en tung företrädare i partiet. 

Expressen söker Hanif Bali.

Det handlar bråket om

På tisdagen deltog M-riksdagsledamoten Hanif Bali i en diskussion på Twitter om Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarifs besök i Sverige.

Bali riktade då udden mot sin partikamrat Carl Bildt, tidigare utrikesminister och statsminister, som enligt Bali varit allt för undfallen mot Iran.

Hanif Bali skrev bland annat:

”Sverige fullföljer Bildt-doktrinen. I täten för att normalisera relationen med regimen. 

Passande att doktrinen är döpt efter en man som inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiska skeende någonsin.”

När en annan person tyckte att Bali var för hård mot Bildt svarade Bali:

”Tror du? Nämn en gång grabben haft rätt så drar jag tillbaka det. 

Han är ju non-grata i balkan, var en ihärdig Erdoganist, utryckte stöd för 'moderata rebeller' i Syrien och sen fjäskande för mullorna i Iran.”

M-ledamoten kallas till möte efter utspelet mot Bildt: ”Så här beter vi oss helt enkelt inte”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.