Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hänger ut tiggaren – efter att ha köpt mobil

– Sannolikheten att man gör sig skyldig till brott mot upphovsrättslagen är stor, säger Expressens rättsexpert Sven-Erik Alhem.Foto: Tomas Leprince
Användare på forumet Flashback uppmuntrar varandra att köpa tiggares mobiltelefoner för att sedan hänga ut dem.Foto: Skärmdump

Användare på forumet Flashback uppmuntrar varandra att köpa tiggares mobiltelefoner.

Sedan hänger de ut tiggarna med privata bilder på dem och deras familjer.

Användaren, som tycks ha blivit avstängd från forumet Flashback, kallar sig själv "Zigileaks".

"Vi köper/hackar tiggarnas mobiler och leakar innehållet" skriver personen som information om tråden.

Bland inläggen skriver personen att denne gick fram till en tiggare och erbjöd honom 1 000 kronor för hans telefon. "Så nu har jag äganderätten till allt hans material som jag tänker lägga ut på Youtube", skriver användaren.

Sedan uppmanar personen de andra i tråden att göra likadant i en "instruktionsmanual".

Personen vill att man ska gå fram till en tiggare, erbjuda pengar för mobilen och ta den innan tiggaren hinner radera innehåll som bilder, videoklipp eller konversationer. Materialet menar användaren att man ska sprida i sociala medier.

"Herregud vilka själsligt miserabla liv de lever. Man blir ju halvt deprimerad av att ta del av deras liv", skriver en användare.

"Eller så tar man deras mobiler medan de sover på våra svenska gator", skriver en annan.

Jesper Eriksson.Foto: Privat

"Väldigt rasistisk"

Personen bakom kontot har själv lagt ut en video med vad som påstås vara material från en tiggares mobil. I videoklippet hånar personen de barn och vuxna som syns på bilderna i mobilens fotomapp.

"Exponerar zigenare som rikare än de utger sig för att vara", står det skrivet i filmen.

Jesper Eriksson upptäckte företeelsen av en slump när han såg en länk i den svenska versionen av forumet Reddit.

– Det var sjukt, kan man tycka. Men samtidigt lite intressant. Man har hört många hävda att tiggare skulle leva lyxliv, men det tror inte jag. Det var intressant att få en inblick i deras liv, men det är en vrickad idé alltså. I en video som las upp där såg man vanliga människor som levde ett tufft liv, säger han.

– Det är samtidigt skrämmande. Han som la upp det var väldigt rasistisk.

Anna Johansson, socialchef på Stockholms Stadsmission, förklarar att det här tycks vara ett nytt fenomen som de inte har stött på tidigare.

– Det är naturligtvis oerhört tråkigt att dessa personer riktar in sig på redan utsatta människor i syfte att förlöjliga och förminska, säger hon.

Rättsexpert: "Otillbörligt och fult"

Enligt lagen om upphovsrätt är det olagligt att sprida någon annans fotomaterial.

"Den som har framställt en fotografisk bild har uteslutande rätt att framställa exemplar av bilden och göra den tillgänglig för allmänheten", står det i brottsbalken.

Företeelsen får Sven-Erik Alhem, Expressens rättsexpert, att häpna.

– Det är en helt märklig metod eftersom den sannolikt innebär olagligheter. Dels med tanke på att man på något sätt lurar till sig bilder genom att locka med en summa pengar, säger han.

– Det kan också komma att innebära en kränkning från integritetssynpunkt. Personuppgiftsfrågan är också känslig i sammanhanget. Oavsett om de kan hävda att de fått medgivande från respektive tiggare är det något slags otillbörligt utnyttjande av en svag människa i en utsatt situation.

Ju högre summan är, desto svårare är det för den utsatte att tacka nej till erbjudandet, menar Sven-Erik Alhem.

– Sannolikheten att man gör sig skyldig till brott mot upphovsrättslagen är stor, säger han och understryker den moraliska aspekten:

– Man kan inte gå tillväga på detta oanständiga sätt. Det är både otillbörligt och fult.

Expressen har sökt trådskaparen utan framgång.