Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Äldre på Östermalm trotsar råd: ”Köper ål”

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Efter att P3 Nyheter publicerade ett klipp från Östermalmshallen var det flera som reagerade starkt på innehållet.Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Efter att P3 Nyheter publicerade ett klipp från Östermalmshallen var det flera som reagerade starkt på innehållet.Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
Levi Svenningsson berättar att han och hans fru är aktiva personer som gärna går långa promenader och cyklar. Men att på inrådan från myndigheterna nu väljer att stanna hemma.Foto: SVERIGES RADIO

Folkhälsomyndigheten rekommenderar 70-plussare att vara försiktiga och hålla sig hemma så mycket som möjligt. 

Men det är inte alla som vill lyda. 

För P3 Nyheter berättar Eva, 85, att hon vill se den nya Östermalmshallen och att hon gått ut för att köpa rökt ål.

För att undvika smitta har Folkhälsomyndigheten och Sveriges regering uppmanat alla personer över 70 år att stanna hemma och undvika sociala kontakter. 

Statsminister Stefan Löfven vände sig till och med direkt till åldersgruppen i sitt tal till nationen: 

”Jag förstår att det är frustrerande att behöva begränsa ditt liv, dina sociala kontakter. Men det är just nu nödvändigt.”

Men det är inte alla som vill rätta in sig i ledet – vissa fuskar lite och tar sig ut ändå. 

När P3 Nyheter tog sig till Östermalmshallen i Stockholm pratade de med tre personer över 70 som valt att trotsa myndigheternas råd. 

Eva, 85, säger till radiokanalen att hon ville se saluhallen som nyligen har öppnat efter en lång renovering. 

– Och jag ska köpa rökt ål. Jag älskar rökt ål. 

– Vi måste röra på oss. Jag har ett lårbensbrott som jag måste röra på. Jag kan inte sitta hemma i soffan bara, det går inte. 

Coco Frisk, 70 +, säger till P3 Nyheter att han är sällskapssjuk. 

– Jag har bra fysik och brukar aldrig vara sjuk. Jag heter Frisk dessutom! 

P3 Nyheter laddade upp ett filmklipp på sociala medier, som snabbt fick stor spridning. 

En del blev frustrerade över hur personerna trotsar myndigheternas råd. 

En annan av de som intervjuades av SR i fredags var Levi Svenningsson. För Expressen förklarar han att det nästan var tomt på folk i Östermalmshallen när han var där.

– Det var nästan bara jag och min fru där. Och den enda vi hade kontakt med då var reportern vid den tidpunkten, säger han.

”Vi håller oss hemma, men vi måste handla mat”

Levi Svenningsson berättar att han och hans fru är aktiva personer som gärna går långa promenader och cyklar. Men på inrådan från myndigheterna väljer de nu att stanna hemma. 

– Vi håller oss hemma så mycket vi kan. Vi har tvingat oss att inte ha kontakt med barn och barnbarm, förutom via telefon. Det är så klart jättetråkigt. 

– Men vi måste ju faktiskt handla mat. Vi har i och för sig ändrat oss sedan intervjun. Så nu handlar vi bara sent på kvällarna. När det i princip bara är vi och kassören där.

Levi Svenningsson säger att det är svårt att förhålla sig till all information som kommer, men att han lyssnar till myndigheternas råd.

– Vi respekterar det myndigheterna säger och isolerar oss. Med undantag när vi ska handla mat då. 

Kommer ni gå till Östermalmshallen snart igen?

– Nej. Nu väljer vi att handla på kvällstid och Östermalmshallen är inte öppet så sent.

 

https://www.instagram.com/p/B-H9NJmJmbT/?igshid=1mb8tppdbp4vc

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.