Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Handlar om en kamp mellan Israel och Iran"

Foto: Photographer: Alex Hinchcliffe

De senaste dagarnas upptrappning av Gazakonflikten kan vara början på ett nytt storkrig i Mellanöstern.

Det hävdar Utrikespolitiska institutets mellanösternexpert Per Jönsson.

– Det handlar om en kamp mellan Israel och Iran där Gaza blir en arena för maktkampen.

Gazakonflikten är enligt Mellanösternexperten Per Jönsson på Utrikespolitiska institutet en slags täckmantel för en större maktkamp mellan Israel och Iran. Enligt Per Jönsson har Iran under hösten i det tysta laddat upp med att transportera missiler via Röda havet och Port Sudan till framför allt islamiska Jihad i Gaza. Det handlar om både kortdistansmissiler, och motivet ska vara att träffa israeliska städer i närheten, och långdistansmissiler som kan träffa Jerusalem och Tel Aviv.

– Israel har hejdat en del av dem och bombat missiltransporter i Port Sudan men ändå tycks en hel del ha kommit fram till framför allt islamiska Jihad, säger Per Jönsson.

Bittra konkurrenter

Jihad och Hamas har det senaste året varit bittra konkurrenter enligt Per Jönsson. Vem är mest militant? Vem står mest upp för palestiniernas rättigheter? Vem är tuffast mot Israel? Men nu har de enats i en gemensam aktion säger Per Jönsson.

– Jihad har skjutit in missiler medan Hamas velat ligga lågt för att ha möjlighet att förhandla med Israel. Men det har länge pågått förberedelser i Gaza och Hamas kände att de inte ville vara sämre och gav sig på att börja skjuta missiler mot Israel, säger Per Jönsson.

Per jönsson menar att Israels attacker mot Jihad och Hamas blir ett sätt för Israel att försvaga Iran, som på grund av sitt förmodade kärnvapenprogram anses vara Israels största fiende alla kategorier, förklarar Per Jönsson.

– USA har hållit tillbaka Israel hela sommaren och hösten: "starta inte ett krig mot Iran så länge det är valkampanj i USA". Men nu är Obama återvald och då har han uppenbarligen gett tecken till Israel "Nu har ni fria händer att vidta de åtgärder ni vill mot Hamas och Jihad".

Ett bakslag

Det anses alltjämt som ett bakslag för Iran om Israel lyckas knäcka Jihad och Hamas. En seger över Hamas blir en seger över Iran och dess förmåga att spänna musklerna i Mellanöstern. Men från Irans sida kan det uppfattas positivt om blickarna lyfts bort från Syrienkriget.

Jämfört med dagens konflikt handlade det 2008-2009 om en renodlad konflikt mellan Israel och Hamas säger Per jönsson.

– Den här gången handlar det om en kamp mellan Israel och Iran där Gaza blir en arena för maktkampen.

Till skillnad från 2008-2009 är Jihad och Hamas betydligt mer kraftfullt beväpnade i dag enligt Per Jönsson. Och det är tydligt att Israel är på krigsstigen. Premiärminister Netanyau vill inte framstå som mjuk mot Hamas, allra minst som han har utlyst nyval till parlamentet i januari.

"Låga siffror"

– Nu ser det ut som att makthavarna i Israel är helt beredda att gå in i Gaza. Det ser mycket mer hotfullt ut än det gjorde bara i går och förrgår. Blir det en markkonflikt är risken stor att det blir många fler döda än 2008-2009, säger Per Jönsson.

Sedan onsdagen har 42 palestinier omkommit och 390 skadats. På den israeliska sidan har tre dödats och tio skadats. Försumbara siffror ur makthavarnas perspektiv, enligt Per Jönsson.

– De siffrorna är fortfarande på så låg nivå att de inte spelar någon roll i makthavarnas ögon, vare sig Hamas eller Israels. Det handlar inte om omsorg om folket utan om maktkamp på hög nivå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.