"Handlar om att skapa maximal chockeffekt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.
Foto: Lars Epstein

Attentatsmännen som slog till mot gasfabriken i Frankrike ska ha halshuggit en anställd på fabriken, ha utlöst explosioner och ha haft med sig en islamistisk flagga. 

Brutaliteten har tydliga symbolvärden.

– Det handlar om att skapa en maximal chockeffekt, säger Magnus Ranstorp, terrorismexpert. 

Flera medier har rapporterat om det misstänkta terrordådet i franska staden Saint-Quentin-Fallavier, cirka tre mil sydost om Lyon. 

En misstänkt gärningsman i 30-årsåldern, som enligt franska tidningen Le Dauphiné Liberé är känd av franska säkerhetstjänsten sedan tidigare, ska ha blivit gripen. 

Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, har följt rapporteringen. 

Kan finnas kopplingar till IS

– Antingen är gärningsmännen fullständiga galningar. Eller så kan det finnas en koppling till exempelvis Islamiska staten (IS). Men det lilla vi vet pekar i riktningen att det rör sig om ett eventuellt terrorattentat och att ideologiska motiv ligger bakom, säger han. 

Vad säger du om själva utförandet: att en man ska ha blivit halshuggen, explosioner och en islamistisk flagga? 

– Halshuggningen handlar om att skapa en maximal chockeffekt och en förnedring, även i döden. De har inte velat att budskapet ska vara otydligt genom halshuggningen och den här flaggan. 

Hur avancerad är en sådan här attack att utföra? 

– Om de haft sprängmedel med sig kräver det en viss kunskap. Det verkar troligt att de tänkt spränga gasbehållare på den här fabriken, vilket hade kunnat leda till kraftiga explosioner. Men de misslyckades. Så det verkar inte ha varit särkilt avancerat. Däremot måste de psykologiskt klara av att skära huvudet av en annan människa.  

Hur pass troligt är det att IS ligger bakom den här attacken?

– I höstas kom direktiv från Islamiska statens talesman att man ska genomföra den här typen av attacker i västvärlden. Däremot är det inte säkert att det finns direkta kopplingar. Det kan även handla om sympatisörer, som Omar Hussein som låg bakom attentatet i Köpenhamn. 

Magnus Ranstorp hyser viss förvåning över uppgiften om att franska säkerhetstjänsten ska ha känt till misstänkte gärningsman som gripits sedan tidigare. 

– Frågan är varför man inte har kunnat se tecken på att han är våldbenägen och satt in övervakning. 

En förklaring kan vara att den franska säkerhetstjänsten är överbelastad med liknande ärenden. 

– Frankrike har 1 400 personer som rest för att kriga med IS, varav 200 kvinnor. De har minst 5 000 personer som sympatiserar med IS och räknas som säkerhetshot, säger Magnus Ranstorp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.