Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan. Foto: Lars Epstein
Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan. Foto: Lars Epstein

"Handlar om att skapa maximal chockeffekt"

Publicerad

Attentatsmännen som slog till mot gasfabriken i Frankrike ska ha halshuggit en anställd på fabriken, ha utlöst explosioner och ha haft med sig en islamistisk flagga.

Brutaliteten har tydliga symbolvärden.

– Det handlar om att skapa en maximal chockeffekt, säger Magnus Ranstorp, terrorismexpert.

Flera medier har rapporterat om det misstänkta terrordådet i franska staden Saint-Quentin-Fallavier, cirka tre mil sydost om Lyon.

En misstänkt gärningsman i 30-årsåldern, som enligt franska tidningen Le Dauphiné Liberé är känd av franska säkerhetstjänsten sedan tidigare, ska ha blivit gripen.

Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, har följt rapporteringen.

Kan finnas kopplingar till IS

– Antingen är gärningsmännen fullständiga galningar. Eller så kan det finnas en koppling till exempelvis Islamiska staten (IS). Men det lilla vi vet pekar i riktningen att det rör sig om ett eventuellt terrorattentat och att ideologiska motiv ligger bakom, säger han.

Vad säger du om själva utförandet: att en man ska ha blivit halshuggen, explosioner och en islamistisk flagga?

– Halshuggningen handlar om att skapa en maximal chockeffekt och en förnedring, även i döden. De har inte velat att budskapet ska vara otydligt genom halshuggningen och den här flaggan.

Hur avancerad är en sådan här attack att utföra?

– Om de haft sprängmedel med sig kräver det en viss kunskap. Det verkar troligt att de tänkt spränga gasbehållare på den här fabriken, vilket hade kunnat leda till kraftiga explosioner. Men de misslyckades. Så det verkar inte ha varit särkilt avancerat. Däremot måste de psykologiskt klara av att skära huvudet av en annan människa.

Hur pass troligt är det att IS ligger bakom den här attacken?

– I höstas kom direktiv från Islamiska statens talesman att man ska genomföra den här typen av attacker i västvärlden. Däremot är det inte säkert att det finns direkta kopplingar. Det kan även handla om sympatisörer, som Omar Hussein som låg bakom attentatet i Köpenhamn.

Magnus Ranstorp hyser viss förvåning över uppgiften om att franska säkerhetstjänsten ska ha känt till misstänkte gärningsman som gripits sedan tidigare.

– Frågan är varför man inte har kunnat se tecken på att han är våldbenägen och satt in övervakning.

En förklaring kan vara att den franska säkerhetstjänsten är överbelastad med liknande ärenden.

– Frankrike har 1 400 personer som rest för att kriga med IS, varav 200 kvinnor. De har minst 5 000 personer som sympatiserar med IS och räknas som säkerhetshot, säger Magnus Ranstorp.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag