Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Handläggare vittnar: Får högre lön ju fler avslag

Handläggaren, som vill vara anonym, berättar att hon vet att kolleger som gör fler avslag än hon har högre lön.
Foto: Christine Olsson / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Efter avslöjandet har fackförbundet ST gjort en enkätundersökning där 20 arbetsplatsombud svarat.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Annika Strandhäll.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

En handläggare på ett av Försäkringskassans kontor i Stockholm berättar att fler avslag på sjukpenning ger högre lön på hennes kontor, rapporterar SVT:s Agenda. 

Och flera arbetsplatsombud på andra kontor bekräftar att avslag tagits upp under lönesamtal.

– Det är helt oacceptabelt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SVT. 

Kontoret där handläggaren som SVT:s Agenda har pratat med har runt 150 handläggare. Handläggaren, som vill vara anonym, berättar att hon vet att kolleger som gör fler avslag än hon har högre lön.

– Jag fick höra på lönesamtalet att jag inte gör tillräckligt många negativa beslut. Jag ska göra ett visst antal avslag per år, i och med att jag inte uppfyller den kvoten så påtalar min chef det återkommande, säger hon till SVT. 

Och hon berättar att hon sett personer som hon anser har rätt till sjukpenning nekas det och som sedan hamnar i en väldigt svår situation.

– Det är helt oacceptabelt och när den händelsen kom till min kännedom så tog vi omedelbart kontakt med Försäkringskassan, säger Annika Strandhäll, till SVT.


LÄS MER – Maria blev utförsäkrad – men kan inte jobba 

Flera bekräftar bilden

Tidningen ETC var först med att berätta om avslagskvoten som påverkar lönen. Efter avslöjandet har fackförbundet ST gjort en enkätundersökning där 20 arbetsplatsombud svarat.

– Det som är allvarligast är att det finns ett par tre arbetsplatsombud som känner igen att frågan om antal avslag har varit uppe som del i lönesamtalen. Det är fullständigt horribelt att ha en sådan situation, säger Siv Norlin, sektionsordförande för ST, till SVT. 

Annika Strandhäll säger att det är ny information för henne att flera har vittnat om att antal avslag påverkar lönen.

– Vi har varit extremt tydliga att det här är inte det sätt som vi ska åstadkomma en stabil sjukfrånvaro, säger Strandhäll till SVT:s Agenda.


LÄS MER – Läkaren: ”Många patienter blir mer stressade i stället” 

"Isolerad händelse"

Men Lars-Åke Brattlund som är försäkringsdirektör på Försäkringskassan anser att det är en isolerad händelse. Dock inte en acceptabel sådan.

– Om man tittar på de kriterier som gäller för lönesättning inom Försäkringskassan så är det inte ett av dem och skulle det då vara någon chef som av någon anledning skulle ha den typen av dialog då är inte det rätt, säger han till SVT.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska utreda och återrapportera till regeringen den 19 maj om hur de ska komma till rätta med personer som faller mellan stolarna när de utförsäkras men inte kan arbeta, säger Annika Strandhäll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.