Maria Borlius avgår som Handelsminister.
Maria Borlius avgår som Handelsminister.

Handelsministern avgår efter kritiken

Publicerad
Uppdaterad
Bara åtta dagar efter att Maria Borelius utsågs till handelsminister av Fredrik Reinfeldt väljer hon att sluta.
- Vi har enats om att hon avgår, säger Reinfeldt i Ekots lördagsintervju.
Statsminister Fredrik Reinfeldt berättar i Ekots lördagsintervju att handelsminister Maria Borelius har avgått. - Hon har varit utsatt för det drev vi talar om här i Sverige. - Det här går utanpå det mesta. Till slut är det nåt mänskligt att det här inte går att stå ut med. Därför väljer hon att avgå, säger Reinfeldt. Maria Borelius avgår inte bara som handelsminister. - Hon kommer att sluta även som riksdagsledamot. Hon lämnar politiken, berättar Reinfeldt i P1. - Jag beklagar för att det här är en person som kan attrahera folk utanför politiken.

Åtta dagar på posten

Fredrik Reinfeldt har inte protesterat mot hennes beslut. Det var när han talade med henne om den granskning som moderaternas advokat ska göra av hennes privatekonomi som hon valde att avgå. - Jag bär eget ansvar för att ha utsett henne till statsråd. Maria Borelius var handelsminister i bara åtta dagar. - Jag har ansvar för att ha utsett en person som blev starkt kritiserad och som sen avgick.

Billström blir kvar

Statsrådet Tobias Billström (m) har ännu inte betalat tv-licensen. - Jag har inte pratat med honom om detta, säger Fredrik Reinfeldt. - Men det måste finnas en helt annan vilja att göra rätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag