Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hånar Ryssland – med rödpenna

Ukrainas president vill se meningsfulla fredssamtal.
Brevet som Kanadas FN-representation skickade tillbaka.
Foto: Canada Mission UN / Twitter
Rysslands president, Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Det ryska brevet till FN fick Kanadas representation att se rött – bokstavligen.

Rödpennan åkte fram och nu delar man med sig av det ”rättade” brevet på Twitter.

Kanada kom med snabb och syrlig respons till Ryssland efter att den ryske FN-ambassadören Vasili Nebenzja skickat ett brev till Förenta Nationerna där man sökt stöd för en resolution om hjälp till civila i Ukraina, rapporterar CBC News

Det var tidigare i veckan som Kanadas FN-representation lät publicera en reviderad version av brevet – där man gått loss med rödpennan ordentligt. 

https://twitter.com/CanadaUN/status/1504464863510335488

Det reviderade dokumentet är fullklottrat med röda anmärkningar, ändringsförslag och strykningar. 

På ett ställe har man infogat ”inte” där Ryssland påstår sig vara bekymrat över den humanitära situationen i Ukraina – och lagt till ett ”eftersom vi är den huvudsakliga anledningen”.

I det ursprungliga brevet hävdar Ryssland även att västvärlden ”politiserar den humanitära frågan”, vilket Kanada kommenterar så här:

”Tror du att FN:s medlemmar faktiskt tror på det här? Snälla förklara.”

Rysslands mothugg: ”Dagisnivå”

De reviderade dokumentet fick snabbt spridning på sociala medier och har fått kommentarer från flera länders officiella Twitterkonton, bland annat Sverige, Finland och Danmark. 

Responsen från ryskt håll lät sig inte heller vänta. 

”Tack @CanadaONU för detta russofobiska förtal på dagisnivå”, högg Rysslands vice ambassadör till FN, Dmitrij Polanskij, tillbaka på Twitter samtidigt som han passar på att håna Kanada för att ha misslyckats med att få en plats på FN:s säkerhetsråd. 

”Det här visar bara att era diplomatiska förmågor och ert goda hyfs har nått ett lågvattenmärke”, fortsätter han. 

https://twitter.com/Dpol_un/status/1504515985449046016?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1504515985449046016%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cbc.ca%2Fnews%2Fpolitics%2Fcanada-un-mission-tweet-russia-letter-1.6389649
Sändningen bryts mitt i talet på massmötet • ”Förvånande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.