"Han visade en film med gaypar i"

Publicerad
Uppdaterad
Lars Vilks föreläsning urartade bara några minuter efter att den inletts. Joel Bergroth var på föreläsningen och blev ögonvittne till tumultet och överfallet på Lars Vilks.
- Han visade en film. Det är en film bestående av fotografier av mestadels nakna gaypar i väldigt sexuella ställningar. Dessa gaypar har Muhammedmasker, berättar han för TT och fortsätter:
- Då började folk skrika "Stäng av filmen", "Varför gör du så här mot oss?", "Det är ju pornografi", "Du skändar Muhammed".
Flera personer ställde sig upp och Joel Bergroth säger att det kändes att stämningen trappades upp.
- En kille flyger fram mot Vilks och försöker överfalla honom. Vilks flög bakåt och hans glasögon åkte av. Det blev ett väldigt tumult där framme, det var flera som drog sig mot podiet. Det blev väldigt kaosartat.

Pepparsprej

Lars Vilks kunde snabbt lämna salen, men tumultet fortsatte. Joel Bergroth berättar att polisen bland annat använde pepparsprej.
När det till slut meddelades att föreläsningen ställts in var det många som ropade "Ja, vi klarade det, vi lyckades stoppa honom", berättar Joel Bergroth för Dagens Nyheter på nätet.
Redan innan föreläsningen inleddes blev det oroligt i salen.
- Vilks kom ut och tänkte ta kort på publiken. Han började fotografera, men då var det några väldigt upprörda som började skrika på honom, säger Joel Bergroth.

"Lämnade salen"

Han berättar att Vilks gick fram till dem som skrek på honom. De fortsatte skrika medan Vilks stod kvar.
- Till slut blev det så hotfullt att säkerhetsvakterna drog tillbaka honom så han lämnade salen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag