För Hampus är det viktigt att visa att det finns ett liv efter cancern. Och därför drar han nu allt till sin spets – genom att genomföra en så kallad Svensk klassiker. Foto: PrivatFör Hampus är det viktigt att visa att det finns ett liv efter cancern. Och därför drar han nu allt till sin spets – genom att genomföra en så kallad Svensk klassiker. Foto: Privat
För Hampus är det viktigt att visa att det finns ett liv efter cancern. Och därför drar han nu allt till sin spets – genom att genomföra en så kallad Svensk klassiker. Foto: Privat
"Jag gjorde cykelvasan i somras och lånade en cykel och körde helt otränad, och då blev jag lite taggad på att köra fler lopp", säger Hampus Andersson. Foto: Privat"Jag gjorde cykelvasan i somras och lånade en cykel och körde helt otränad, och då blev jag lite taggad på att köra fler lopp", säger Hampus Andersson. Foto: Privat

"Jag gjorde cykelvasan i somras och lånade en cykel och körde helt otränad, och då blev jag lite taggad på att köra fler lopp", säger Hampus Andersson.

 Foto: Privat
Nu tränar Hampus för fullt i norska Hemsedal inför vad som komma skall och bloggar samtidigt om sin träning. Foto: PrivatNu tränar Hampus för fullt i norska Hemsedal inför vad som komma skall och bloggar samtidigt om sin träning. Foto: Privat
Nu tränar Hampus för fullt i norska Hemsedal inför vad som komma skall och bloggar samtidigt om sin träning. Foto: Privat
"Jag har blivit lite inspirerad av Aron Anderson som simmade över Ålands hav, bestigit Kebnekaise och gjort "klassikern" under 24 timmar... Så det var lite så jag kom på tanken. Och jag kände att om jag nu ska göra det här så vore det kul att ge tillbaka till de cancerdrabbade", säger Hampus. Foto: Privat"Jag har blivit lite inspirerad av Aron Anderson som simmade över Ålands hav, bestigit Kebnekaise och gjort "klassikern" under 24 timmar... Så det var lite så jag kom på tanken. Och jag kände att om jag nu ska göra det här så vore det kul att ge tillbaka till de cancerdrabbade", säger Hampus. Foto: Privat

"Jag har blivit lite inspirerad av Aron Anderson som simmade över Ålands hav, bestigit Kebnekaise och gjort "klassikern" under 24 timmar... Så det var lite så jag kom på tanken. Och jag kände att om jag nu ska göra det här så vore det kul att ge tillbaka till de cancerdrabbade", säger Hampus.

 Foto: Privat

Han vill visa att det finns liv efter cancern

Publicerad

Hampus Andersson överlevde sin svåra cancersjukdom.

Nu vill han bevisa för världen att det finns ett liv efter cancern också – och under 2016 genomför han fyra stentuffa långlopp för att inspirera andra.

– Jag vill bevisa att man kan göra något svårt efter att ha varit sjuk, säger han.

Dagen då Hampus Andersson, 22, från Stockholm fyllde 15 fick han ett mörkt besked av läkarna. Det visade sig att Hampus hade en aggressiv tumör i huvudet.

Under resten av tonåren tvingades Hampus kämpa med strålning, cellgifter, ständiga sjukhusbesök och en smärtsam ovisshet.

En kamp som slutade lyckligt.

"Tanken är att inspirera andra"

Nu, vid 22 års ålder, är Hampus så friskförklarad som man kan bli efter en cancersjukdom och nu gäller bara en sak:

Att se framåt.

Att leva livet i en frisk kropp.

För Hampus är det viktigt att visa att det finns ett liv efter cancern. Och därför drar han nu allt till sin spets – genom att genomföra en så kallad Svensk klassiker.

Under 2016 ska Hampus åka Vasaloppet, cykla Vätternrundan, delta i Vansbrosimningen och springa Lidingöloppet.

– Tanken är att inspirera andra, säger han, och fortsätter:

– Jag har tänkt på det rätt länge och sedan var jag med i något som heter Aktiv Student i Linköping förra året. Vi fick lite personlig coachning under året och då hade vi prat om individuella mål med träningen. Och då började jag fundera på en ”klassiker”, att det vore ett häftigt mål.

Du slår på stort direkt.

– Ja precis, det är väl ingen idé att gå halvvägs, säger han och skrattar.

Det känns också som den ultimata motbilden mot ”sjuke Hampus”, vilket du också skriver om på din blogg.

– Jo men precis, så är det. Det är ju en liten utmaning och det kräver en del. Men jag gjorde cykelvasan i somras och lånade en cykel och körde helt otränad, och då blev jag lite taggad på att köra fler lopp.

"Jag vill bevisa något"

Nu tränar Hampus för fullt i norska Hemsedal inför vad som komma skall.

Under tiden bloggar han om sin träning, samtidigt som han också försöker samla in pengar via Barncancerfonden. Målet är 10 000 kronor. Pengar som går till forskningen kring cancer och förhoppningsvis kan hjälpa andra.

– Jag har blivit lite inspirerad av Aron Anderson som simmade över Ålands hav, bestigit Kebnekaise och gjort ”klassikern” under 24 timmar… Så det var lite så jag kom på tanken. Och jag kände att om jag nu ska göra det här så vore det kul att ge tillbaka till de cancerdrabbade.

Någon tidigare erfarenhet inom fysiskt ansträngande sport har inte Hampus, så det är relativt ny mark han beträder.

– Badminton, squash och golf... Men ingen elitsatsning eller något sådant. Mer för att det är kul. Så ”klassikern” låg ganska långt borta förut, det var inget jag funderade på.

Vad är det som motiverar dig?

– För det första så är det roligt, det är roligt att träna. Efter att jag blev sjuk gymmade jag en del med kompisar men upptäckte att det var ganska tråkigt till slut. Att träna inför en "klassiker" kräver en del varierad träning och det tycker jag är roligt. Man behöver träna allt möjligt och det är en del av det hela.

För Hampus finns också något annat viktigt med utmaningen.

Att visa att han kan.

– Jag vill bevisa något. Inte bara för mig själv, utan för andra också. Att man kan göra något svårt efter att har varit sjuk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag