Björn Söder intervjuas av Expressens Daniel Alsén om SDU-toppen Stefan Lundkvists avhopp.
Björn Söder intervjuas av Expressens Daniel Alsén om SDU-toppen Stefan Lundkvists avhopp.

"Han vill väl skapa uppmärksamhet"

Publicerad

SDU-toppen Stefan Lundkvist hoppar av partiet och riktar svidande kritik mot SD-ledningen - med anklagelser om toppstyrning och hårt supande.

Partisekreteraren Björn Söder säger att han tar utspelet med "en nypa salt".

– Han vill väl skapa uppmärksamhet kring sig själv och smutskasta partiet, säger han till Expressen.se

Våren 2010 hoppade Stefan Lundkvist av Centerns ungdomsförbund och gick istället med i Sverigedemokraterna. Han välkomnades med öppna armar av bland annat Jimmie Åkesson som kallade Lundkvist för en "klarsynt och företagsam ung man".

Efter att snabbt ha stigit i graderna i partiet och setts som ett av de stora framtidsnamnen kunde Expressen i dag avslöja att Stefan Lundkvist väljer att hoppa av.

– Jag är totalt missnöjd med hur ledningen styr partiet. Det råder en skriande inkompetens och nepotism - man ser partiet som sin egen privata lekstuga, säger han.

"Använder samma argument"

Expressen.se träffade Sverigedemokraternas partisekreterare strax före lunch i dag.

– Jag tittade på vad han sade när han hoppade av Centerpartiet och det är nästan en kopia. Han pratar om "katastrofal centralstyrning" och "inkompetens från Maud Olofssons sida". Det är ganska intressant att han använder samma argument mot oss, säger han.

Stefan Lundkvist uppger för Expressen.se att partiet har en kultur där det sups väldigt mycket - och att det precis som när Kent Ekeroth filmade partikamraternas framfart på Kungsgatan 2010 finns mycket dokumenterat.

– Man har varit livrädda för att saker och ting ska komma fram, säger han.

Även de uppgifterna avfärdas av Björn Söder.

– Det vore väldigt märkligt om Sverigedemokraterna skulle vara undantaget att ha festligheter. Jag tror inte att vi utmärker oss, säger han.

Är du orolig för att det dyker upp några skandalösa festbilder?

– Man kan alltid ta bilder ur sitt sammanhang. Blinkar man till när man håller i en öl så ser man väldigt berusad ut. Att det skulle finnas någon sorts suparkultur i partiet, det känner jag inte till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag