Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han vill sänka sin ålder med 20 år – för att hitta kärleken

Emile Ratelband vill ändra sitt födelsedatum eftersom hans ålder inte stämmer överens med hans ”känslomässiga ålder”. Foto: ROLAND HEITINK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
– När jag använder Tinder och det står att jag är 69 får jag inte några svar, säger Emile Ratelband. Foto: JOHANSEN, ERIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Emile Ratelband är inte nöjd med sin ålder – framför allt inte när han använder dejtingappen Tinder. 

69-åringen från Nederländerna har nu startat en process för att få sin officiella ålder sänkt med 20 år. 

– När jag är 49, med det ansiktet jag har, kommer jag att vara i en lyxig position, säger Emile Ratelband till The Guardian

Emile Ratelband tycker sig på många sätt vara en man i sina bästa år och beskriver sig själv som en ”ung gud”. 

Den nederländska mannen på 69 år hävdar att läkare gjort bedömningen att han fysiskt har en 45-årings kropp – och det är också i den åldern som Ratelband ser sig själv.

I syfte att bli mer bekväm, och inte minst för att öka sina chanser att hitta kärleken, har Ratelband startat en process för att få sitt födelsedatum ändrat från den 11 mars 1949 till den 11 mars 1969, skriver The Guardian

– Som 69-åring har jag begränsningar. Men som 49-åring skulle jag kunna köpa ett nytt hus och köra en annan bil. Och jag skulle också kunna jobba mer, säger Emile Ratelband, som arbetar som föreläsare och psykolog. 

Känner sig diskriminerad på Tinder

Den rättsliga process som Ratelband gett sig in i grundar sig främst i att han menar att han blir diskriminerad i dejtingappen Tinder. 

– När jag använder Tinder och det står att jag är 69 får jag inte några svar. Men när jag är 49, med det ansiktet jag har, kommer jag att vara i en lyxig position, säger Emile Ratelband.

Emile Ratelband menar att han blir åldersdiskriminerad när han använder dejtingappen Tinder.Foto: ROLAND HEITINK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han jämför sin önskan om ålderskorrigering med att inte känna sig bekväm med och att vilja ändra sitt biologiska kön. 

När ärendet nyligen togs upp i rätten förklarade domaren att  möjligheten till könskorrigering är resultatet av att lagen har gjorts om och utvecklats.

”En fråga om fri vilja”

Ratelband fick också frågan hur hans föräldrar skulle ställa sig till att 20 år av hans liv bara försvann, varpå Ratelband svarade att hans föräldrar inte är i livet.

Under förhandlingarna öppnade han också upp för att avsäga sig rätten till pension, för att försäkra rätten om att han inte har någon dold agenda bakom sin önskan att få vara 20 år yngre.

– Det är verkligen en fråga om fri vilja.

I rätten diskuterades också om korrigering av ålder i framtiden ska kräva att man genomgår någon form av hälsoundersökning, för att göra det möjligt att bedöma någons ”känslomässiga ålder”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.