Han vill hjälpa andra

Publicerad
Uppdaterad
Eleverna i Johnny Ryds klass skulle lägga 100 kronor var till en skolresa.
Men Johnny hade inte så många kronor.
- Jag hade hellre mat på bordet, säger han.
Johnny vill bli fotbollsproffs och spela i Premier League. Han är duktig och lirar ofta med kompisarna, men inte i ett lag. Fotbollsskor är så dyra. – Säkert 600 kronor, säger han. Johnny är med i Rädda Barnens nya bok "Dåligt ställt". Och efter att ha läst Expressens artikelserie om fattiga barn ville han vara med i den. – Jag vill hjälpa andra barn, säger Johnny. Om vi som är fattiga vågar berätta, då kanske politikerna vaknar. Vad säger kompisarna? – Starkt. Bra gjort. Men det händer att Johnny blir retad i skolan. – Har du köpt dem på UFF, eller? sa en tjej när jag kom med nya skor. Det gjorde ont. Och en gång blev jag kallad "fattiglapp".

"Hemskt att vara elak"

– Men, funderar Johnny. Egentligen är det mest synd om dem som säger sånt. Det måste vara hemskt att vara elak. Johnny har en flickvän och många kompisar. De gillar att vara hemma hos honom, och iband sover de över. – Jag sover aldrig borta. Då blir jag orolig för mamma, säger Johnny. Johnnys föräldrar är sjuka. Han bor med mamma Marie-Louise. Men när hon åker in på Huddinge sjukhus kommer pappa Mikael, som bor i närheten, till honom. (Föräldrarna är separerade.)

"Jag skulle vilja jobba"

Marie-Louise har en magsjukdom utan hopp om att bli frisk; hon är förtidspensionerad. – Det är svårt. Självklart skulle jag vilja jobba. – När alla fasta kostnader är betalda har vi cirka 1 500 kronor kvar. Det ska räcka till mat i en månad, kläder, schampo – allt. Kan ni unna er något extra ibland? – Vi äter på McDonald’s ungefär en gång i månaden. Eller varannan månad. De bor i en trea centralt i Katrineholm. Radio från en soptipp – Soffan är den enda möbel i lägenheten vi köpt, säger Marie-Louise. Vi fick pengar av Stadsmissionen, och kunde köpa den av en vän. – Datorn har vi på avbetalning, 227 kronor i månaden. Allt annat har vi hittat eller fått. Mikael hittade mikron i ett soprum, och radion på en soptipp. I oktober fyller Johnny 15. Vad drömmer du om? – En moped. Diesel-skor för 1 500. Ett årskort på badhuset, tänk att få bada så ofta man vill! Men det kostar säkert 1 800. – Min största önskan är att få åka till Stockholm och titta på en av Djurgårdens träningar. Och gå på Gröna Lund. Dröm gick i uppfyllelse Drömmen om Djurgården gick i uppfyllelse i måndags då Johnny fick se Djurgården spela mot Hammarby. – Min farbror bjöd på resan och inträdet, säger Johnny. Johnny får 300 kronor i månadspeng. Nyligen köpte han tio röda rosor till sin flickvän. – Och jag tycker om att bjuda någon kompis på en glass, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag