Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han vill ha särskilda boenden för kristna

Nuri Kino.
Foto: Roger Vikström

En muslimsk landsman hotade att skära halsen av Khaled.

I en stor artikel berättar Expressen om motsättningar mellan muslimer och kristna på asylboenden.

Nuri Kino driver frågan om särskilda asylboenden i Sverige, Désirée Pethrus (KD) vill agera mot de som hotar och Soheila Fors, Khatoon, har fått flera larm från asylboenden.

LÄS OCKSÅ:

”DU HAR LÄMNAT ISLAM, DÅ VET DU ATT VI HAR RÄTT ATT DÖDA DIG”

PASTOR: ”JAG BLEV CHOCKAD ÖVER ATT DE VAR SÅ UTSATTA”


Journalisten och författaren Nuri Kino har grundat organisationen ”A Demand For Action” (Ett krav på handling) som arbetar för skydd av minoriteter i Irak och Syrien. Han har i en serie artiklar i Svenska Dagbladet uppmärksammat förföljelserna av kristna och har drivit frågan om särskilda asylboenden för kristna.

– Hoppas att de håller sitt ord och öppnar särskilda boenden för utsatta. Jag och vänner till mig har hjälpt några att lämna asylboenden till tryggare plats, skriver Nuri Kino i ett mejl.

Myndigheternas löfte om särskilda boenden för utsatta gör att han släppt planerna på att starta ett eget boende för kristna.

Désirée Pethrus: ”Vi måste bryta mönster”

Désirée Pethrus.
Foto: Jan Düsing

Désirée Pethrus, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, får larm från olika pastorer runtom i landet om kristnas svåra situation på asylboenden.

– För mig är inte det viktigaste att det är kristna boenden, men de människorna ska inte tvingas återvända till de här personerna som hotar dem. Man måste agera mot dem som hotar, säger Désirée Pethrus.

– Vi kan inte ha parallella strukturer på asylboenden. Vi måste komma in tidigt och bryta mönster med diskriminering av kristna och kvinnor samt sexuell diskriminering.  Om man kommer hit ska landets regler gälla från dag ett, säger hon.

Soheila Fors: ”Det är vanligt de blir utsatta”

Soheila Fors.
Foto: RICKARD L. ERIKSSON/NEW ART PRODUCTION AB

Soheila Fors grundade Khatoon, en förening som arbetar med stöd och hjälp till invandrarkvinnor utsatta för våld. Hon har också kontaktats av asylsökande som larmat henne om situationen på asylboenden.

– Tio, femton personer har hört av sig till mig. Det är vanligt att de blir utsatta, särskilt de som lämnar islam. De anses vara smutsiga. De får höra att de sålt sig till svenskarna och svenskarnas religion, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.