Han vill ge offren ett ansikte – får Bindefelds stipendium

De kom som utmärglade människospillror från Hitlers dödsläger för att få vård i Sverige. Forskaren Daniel Leviathan kartlägger deras tragiska öden och utses till årets stipendiat av Micael Bindefelds stiftelse.
Micael Bindefeld och årets stipendiat Daniel Leviathan på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm.
Foto: KARL GABOR
Micael Bindefeld och Daniel Leviathan, årets mottagare av Bindefeld-stiftelsens stipendium, på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm.
Foto: KARL GABOR
Forskaren Daniel Leviathan får årets stipendium av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen.
Foto: KARL GABOR
Micael Bindefeld och Daniel Leviathan, som får Bindefeld-stiftelsens stipendium, på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm.
Foto: KARL GABOR
Det ungersk-judiska paret Rozsi och Laszlo Hirschl. Rozsi dog i Sverige 1946 och är begravd i Stockholm. Laszlo och deras lilla dotter Edit försvann i Förintelsen.
Foto: YAD VASHEM
Fela Falc från Polen begravdes 1948 på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm.
Foto: PATRIK GOLDBERG
Gravfält i Stockholm där många judar som överlevt Förintelsen kom att begravas.
Foto: DANIEL LEVIATHAN
1 / 9

De kom som utmärglade människospillror från Hitlers dödsläger för att få vård i Sverige.

Överlevande som inte överlevde – utan dog i det nya landet, många strax efter ankomsten.

Forskaren Daniel Leviathan kartlägger deras tragiska öden och utses till årets stipendiat av Micael Bindefelds stiftelse.

– Jag vill hitta spåren av deras liv, människan bakom namnet, säger han. 

Sommaren 1945, strax efter andra världskrigets slut, hämtades mer än 9 000 offer för Förintelsen med de så kallade Vita båtarna till Sverige. De allra flesta var judar, unga kvinnor, som kom från de nazistiska döds- och koncentrationslägren.

Många av dem var så försvagade av umbäranden och sjukdomar att de dog efter kort tid i Sverige, flera efter bara någon månad. De var ensamma, deras familjer hade mördats under Förintelsen, och enda minnet av dem är gravar runt om i landet.

Digital minnesplats

Forskaren Daniel Leviathan driver projektet ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade” där han bland annat skapar en digital minnesplats för dessa bortglömda människor. Han utses nu till årets stipendiat av Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen och får 500 000 kronor för att kunna färdigställa sitt projekt.

– Daniel gör ett enormt sorgligt men samtidigt oerhört vackert arbete. Efter nästan 80 år ger han de här människornas berättelse liv och värdighet. De är bortglömda, Daniel ger dem ett slags upprättelse, säger PR-konsulten Micael Bindefeld som grundade sin stiftelse för att hedra Förintelsens offer; också många av hans egna släktingar mördades av nazisterna.

– Vi ser hur ungdomars kunskap om Förintelsen minskar i snabb takt, det finns nästan inga överlevande kvar som kan berätta. Här får vi en bred palett av berättelser som ger stöd för lärande om Förintelsen. Därför är det så angeläget att de lyfts fram, säger han.

Enkla minnesplattor

Daniel Leviathan forskar om 66 judar – 61 kvinnor och fem män – som fått enkla minnesplattor på ett gravfält på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. De hade överlevt koncentrationslägret Bergen-Belsen och flera andra läger, många led av tyfus och tbc och vårdades på sanatorier i Sverige. De begravdes utan ordentlig dokumentation, många med felstavade namn och med felaktigt ursprungsland.

Han försöker spåra anhöriga och efterlevande genom forskning i svenska, israeliska, amerikanska och tyska arkiv i sitt projekt, som han genomför på uppdrag av Judiska församlingen i Stockholm. Genom stipendiet kan han nu digitalisera sina rön och göra dem tillgängliga för en bredare allmänhet

Planen är att förse varje gravsten med en QR-kod kopplad till en webbsida med detaljerad information om personernas liv. I samarbete med Forum för levande historia ordnas redan i år guidade studiebesök för skolungdomar.

”Lyckas lägga pussel”

 – Deras liv och värdighet togs ifrån dem, jag vill upprätta någon form av livsberättelse. Genom arkivforskning har jag lyckats lägga pussel. Stipendiet gör det möjligt att förvandla det från ett akademiskt forskningsprojekt till något den breda publiken kan se och ta del av, säger Daniel Leviathan, 29, arkeolog som doktorerar i judaistik vid Lunds universitet.

– Jag vill bygga upp en plattform för kunskap och utbildning. Det här gravfältet är ett av de tydligaste minnena av Förintelsen som finns i Sverige. Det är något konkret att visa, säger han.

Han berättar om flera av offren vars öden gripit honom. Om Fela Falc från Polen som bara var elva år när kriget började. Hennes familj tvingades in i det judiska gettot i hemstaden Lodz. Hon ser föräldrar och syskon deporteras till sin död. Till slut deporteras hon själv till Auschwitz.

”Ville leva vidare”

– Hon överlevde mirakulöst Auschwitz liksom dödsmarschen till Bergen-Belsen. Hon var på bättringsvägen i Sverige, dog först efter ett år. Hon framstår som väldigt hoppfull, vill leva vidare, säger Daniel Leviathan.

Han berättar också om Rozsi Hirschl från Ungern som förlorade sin man Laszlo och deras lilla dotter Edit i Förintelsen. Hon överlevde Auschwitz, men dog i Sverige efter drygt ett år.

De vita båtarna i juni–juli 1945 var ett initiativ av det internationella flyktingorganet UNRRA, som blev en del av FN senare samma år, och en av Sveriges större humanitära insatser i samband med andra världskriget. Fem svenska fartyg förde 9 000 överlevande över Östersjön. Många av dem hamnade på sanatorier och sjukhus runt om i landet.

Förmedlar kunskap om Förintelsen

Micael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen bildades 2015 i syfte att förmedla kunskap om Förintelsen till en bred svensk publik. Den delar årligen ut ett stipendium den 27 januari på den internationella minnesdagen för Förintelsens offer.

Stipendiater:

2021. Forskaren och arkeologen Daniel Leviathan.

2020. Koreografen och regissören Alexander Ekman.

2019. Författarna Natalie Verständig och Anders Rydell.

2018. Fotografen Mikael Jansson.

2017. Kompositören Jakob Mühlrad.

2016. Adina Krantz och Nadine Gerson, grundare av föreningen Zikaron (minne).

2015. Skådespelaren Sara Sommerfeld, producenten Johan Romin och fotografen Örjan Henriksson.

Källa: Micael Bindefelds stiftelse 


Se mer: Förintelseöverlevaren Hédi Fried utsedd till Årets kvinna 2020

I dag är Hédi Fried en av få i Sverige som fortfarande kan dela egna berättelser från Förintelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.