Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han vill fortsätta slåss med söndertrasat ben

22-årige Mohamed vid Syriens gräns. Foto: Jonas Lemberg

SYRIENS GRÄNS. Skadade rebeller smugglas över till Libanon för att få vård.

Här tas de om hand i hemliga fältsjukhus vid gränssamhällen till Syrien.

Trots stora förluster håller de hoppet levande om att störta regimen.

– Hela mitt ben är söndertrasat av en stridsvagnsgranat, men jag åker tillbaka till fronten så fort jag bli frisk, säger 22-årige Mohamed.

I största hemlighet tar sig Expressens team till ett av tiotals hemliga fältsjukhus vid gränsen mellan Syrien och Libanon.

Utanför den halvfärdiga byggnaden står ett tiotal unga män och håller koll på alla som närmar sig området. Ett par läkarstudenter och en sjukvårdare i 45-årsålder går mellan öppna och stängda rum. I de öppna vårdas vanliga syriska flyktingar. De skadade rebellerna göms i de stängda rummen. De ligger på smutsiga och stinkande madrasser.

– Det tog en halv dag för mina kamrater att ta mig från al-Nabk hit. I min grupp var vi ett 20-tal rebeller – fyra dödades och 15 skadades, säger Mohamad, 22.

Tio dagar sedan

I sängen bredvid ligger en 33-årig man. Han heter också Mohamad. Han var rebelledare och blev lurad av syriska armén efter en fälla om eld upphör. 33-åringen är halvvaken och fryser i det kalla rummet. Han har fått skallskador. Hans rebellgrupp hade kontroll över det historiska klostret al-Sherobem utanför det kristna samhället Saydnaya, tre mil norr om Damaskus. Al-Nabk och Saydnaya ligger inte långt från varandra och inte långt från Ma´aloula. De senaste veckorna inledde Syriens armé en stor offensiv för att återerövra hela området.

– Min grupp och regimsoldater kom överens om eld upphör för tio dagar sedan. De lurade oss när de bad mig att få tillstånd för att ta sig till klostret och vidare till Damaskus, säger 33-åringen och orkar knappt öppna sina ögon.

Den armégrupp som ”bara” skulle passera området förskansade sig i klostret och på kort tid drev man bort rebellerna därifrån. 33-årige Mohamad lastade en hel del ammunition och åkte upp till klostret för att ge understöd till sina kamrater.

– Min lastbil träffades av en granat, jag flög i väg och landade på huvudet. De lurade oss. Det är en brutal regim, säger Mohamad.

"Så fort jag blir frisk"

22-årige Mohamads skador är mycket svåra. Han har fått hälen söndertrasat, benet brutet på två platser och bukinfektion.

Dagligen smugglas hundratals skadade rebeller över till andra sidan gränsen. Den knapphändiga vården de får räddar inte liv. Här saknar de kirurger, läkare som är experter på nervskador och mediciner för virussjukdomar och antibiotika. Kriget i Syrien är påtagligt vid gränsen. Luftvärnskanoner hörs över området. Det är rebeller som försöker skjuta ner eller försvåra för syriska attackplan att bomba mål. Men Syriens armé gör framsteg och har återerövrat rebellkontrollerade områden vid gränsen. Rebellerna svarade med att de återinvaderade det kristna staden Ma´aloula. I brist på oberoende källor kommer olika rapporter om förluster. Dagligen hävdar regimen att hundratals utländska jihadister dödas. Å andra sidan överdriver oppositionen med regimens förluster. Men för de skadade Mohamad 22 och Mohamad 33 finns ingen återvändo.

Foto: Foto: Jonas Lemberg - Jag går tillbaka till fronten så fort jag bli frisk. Jag vill störta regimen som våldtar och dödar mitt folk, säger 22-åringen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!