Han var med och sköt sju bakbundna män

Haisam Sakhanh erkände att han var med och sköt de sju männen, men förnekade brott.

Haisam Sakhanh, 46, var med och avrättade sju bakbundna män i Syrien.

Sen tog han sig till Sverige, lurade Migrationsverket och fick uppehållstillstånd.

Nu har han dömts till livstids fängelse och utvisning.

Avrättningarna i Syrien ska ha genomförts någon gång på våren 2012. Haisam Omar Sakhanh, 46, filmades då tillsammans med en grupp män med vapen, bakom sju män med bakbundna händer. På bilderna är han själv beväpnad med en AK-47. I nästa sekvens skjuts de bakbundna männen ihjäl och slängs ner i ett hål i marken.

Bilder från polisens undersökning visar hela händelseförloppet, och hur de dödade männen läggs i hålet.

I december 2016 åtalades Haisam Sakhanh. I bevisningen ingår omkring tio filmer. På onsdagen föll domen i Stockholms tingsrätt: Livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända.

"Det är bevisat att Haisam Sakhanh i Idlib-provinsen i Syrien tillsammans och i samförstånd/samråd med andra gärningsmän på tid, plats och sätt som åklagaren påstått uppsåtligen berövat livet av sju oidentifierade personer ur den syriska statens styrkor, som tillfångatagits och därmed försatts ur stridbart skick", skriver tingsrätten i domen.

Försvaret om avrättningarna: De var dömda

Haisam Sakhanh, som är bosatt i Karlskoga, har i förhör erkänt att han var med och sköt de sju männen, men han har förnekat brott. Försvaret har sagt att de sju avrättades i enlighet med lagen eftersom de hade dömts för allvarliga brott.

"Utredningen i målet visar att det inte funnits förutsättningar vid tillfället för att upprätta en domstol som uppfyller krav på att vara oberoende och opartisk och som kunnat uppfylla grundläggande krav på en rättvis rättegång i enlighet med den internationella humanitära rätten", skriver tingsrätten i domen.

Vidare står det:

"Haisam Sakhanhs handlande har varit uppenbart rättsstridigt och han kan därför inte gå fri från ansvar."

Haisam Sakhanh kom till Sverige efter avrättningarna

Innan avrättningarna i Syrien greps och anhölls Haisam Sakhanh i Rom, Italien, misstänkt för misshandel i samband med en våldsam demonstration utanför syriska ambassaden. Det var i februari 2012. Innan han hann ställas inför rätta kom dock beskedet att han lämnat Italien, för att ansluta till rebellerna i FSA, Fria syriska armén, i det syriska inbördeskriget.

Det finns flera bilder på mannen i Syrien från sommaren 2012.

Ett år senare, sommaren 2013, kom Haisam Sakhanh, som är syrisk medborgare, till Sverige. Han ansökte om uppehållstillstånd den 25 juni, och fick det beviljat av Migrationsverket hösten samma år.

Ska ha rekryterat jihadister

I samma veva publicerade New York Times avrättningsfilmen från våren 2012. Den väckte stor uppmärksamhet över hela världen, och väckte frågor om västvärldens stöd till de styrkor som strider mot al-Assads regim.

Sommaren året därpå pekade den italienska tidningen Corriera Della Sera ut Haisam Sakhanh som en av männen som genomfört den filmade avrättningen. Det framkom också att mannen misstänks för att ha rekryterat jihadister, för strid i Syrien.

Men inte förrän januari 2016 tog fallet riktig fart. Italienska åklagare bekräftade att Haisam Sakhanh är en av männen i videon, och i mars samma år anhölls han i sin frånvaro. Bara dagar senare greps han i Sverige och häktades misstänkt för mord, senare omrubricerat till folkrättsbrott.

Haisam Sakhanh lurade Migrationsverket

Expressen har tidigare berättat hur Haisam Omar Sakhanh lurade Migrationsverket för att få uppehållstillstånd i Sverige. När han kom till Sverige, via Malmö, hävdade han att han flytt undan förföljelser i Syrien, när han i själva verket redan hade uppehållstillstånd i Italien.

Under asylutredningen sa Haisam Sakhanh att han aldrig haft uppehållstillstånd eller lämnat fingeravtryck i något annat land än Sverige. Han sa också att han aldrig begått något brott eller deltagit i strid eller burit vapen.

Migrationsverket i Sverige upptäckte inte heller att mannens fingeravtryck redan fanns hos italienska myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.