Haisam Sakhanh erkände att han var med och sköt de sju männen, men förnekade brott.Haisam Sakhanh erkände att han var med och sköt de sju männen, men förnekade brott.
Haisam Sakhanh erkände att han var med och sköt de sju männen, men förnekade brott.
Haisam Sakhanh döms nu till livstids fängelse och utvisning.Haisam Sakhanh döms nu till livstids fängelse och utvisning.
Haisam Sakhanh döms nu till livstids fängelse och utvisning.

Han var med och sköt sju bakbundna män

Publicerad

Haisam Sakhanh, 46, var med och avrättade sju bakbundna män i Syrien.

Sen tog han sig till Sverige, lurade Migrationsverket och fick uppehållstillstånd.

Nu har han dömts till livstids fängelse och utvisning.

Avrättningarna i Syrien ska ha genomförts någon gång på våren 2012. Haisam Omar Sakhanh, 46, filmades då tillsammans med en grupp män med vapen, bakom sju män med bakbundna händer. På bilderna är han själv beväpnad med en AK-47. I nästa sekvens skjuts de bakbundna männen ihjäl och slängs ner i ett hål i marken.

Bilder från polisens undersökning visar hela händelseförloppet, och hur de dödade männen läggs i hålet.

I december 2016 åtalades Haisam Sakhanh. I bevisningen ingår omkring tio filmer. På onsdagen föll domen i Stockholms tingsrätt: Livstids fängelse och utvisning med förbud att återvända.

Haisam Sakhanh filmades med en grupp män med vapen, bakom sju män med bakbundna händer.

"Det är bevisat att Haisam Sakhanh i Idlib-provinsen i Syrien tillsammans och i samförstånd/samråd med andra gärningsmän på tid, plats och sätt som åklagaren påstått uppsåtligen berövat livet av sju oidentifierade personer ur den syriska statens styrkor, som tillfångatagits och därmed försatts ur stridbart skick", skriver tingsrätten i domen.

Försvaret om avrättningarna: De var dömda

Haisam Sakhanh, som är bosatt i Karlskoga, har i förhör erkänt att han var med och sköt de sju männen, men han har förnekat brott. Försvaret har sagt att de sju avrättades i enlighet med lagen eftersom de hade dömts för allvarliga brott.

"Utredningen i målet visar att det inte funnits förutsättningar vid tillfället för att upprätta en domstol som uppfyller krav på att vara oberoende och opartisk och som kunnat uppfylla grundläggande krav på en rättvis rättegång i enlighet med den internationella humanitära rätten", skriver tingsrätten i domen.

Vidare står det:

"Haisam Sakhanhs handlande har varit uppenbart rättsstridigt och han kan därför inte gå fri från ansvar."

Haisam Sakhanh kom till Sverige efter avrättningarna

Innan avrättningarna i Syrien greps och anhölls Haisam Sakhanh i Rom, Italien, misstänkt för misshandel i samband med en våldsam demonstration utanför syriska ambassaden. Det var i februari 2012. Innan han hann ställas inför rätta kom dock beskedet att han lämnat Italien, för att ansluta till rebellerna i FSA, Fria syriska armén, i det syriska inbördeskriget.

Det finns flera bilder på mannen i Syrien från sommaren 2012.

Ett år senare, sommaren 2013, kom Haisam Sakhanh, som är syrisk medborgare, till Sverige. Han ansökte om uppehållstillstånd den 25 juni, och fick det beviljat av Migrationsverket hösten samma år.

Ska ha rekryterat jihadister

I samma veva publicerade New York Times avrättningsfilmen från våren 2012. Den väckte stor uppmärksamhet över hela världen, och väckte frågor om västvärldens stöd till de styrkor som strider mot al-Assads regim.

Sommaren året därpå pekade den italienska tidningen Corriera Della Sera ut Haisam Sakhanh som en av männen som genomfört den filmade avrättningen. Det framkom också att mannen misstänks för att ha rekryterat jihadister, för strid i Syrien.

Men inte förrän januari 2016 tog fallet riktig fart. Italienska åklagare bekräftade att Haisam Sakhanh är en av männen i videon, och i mars samma år anhölls han i sin frånvaro. Bara dagar senare greps han i Sverige och häktades misstänkt för mord, senare omrubricerat till folkrättsbrott.

Haisam Sakhanh lurade Migrationsverket

Expressen har tidigare berättat hur Haisam Omar Sakhanh lurade Migrationsverket för att få uppehållstillstånd i Sverige. När han kom till Sverige, via Malmö, hävdade han att han flytt undan förföljelser i Syrien, när han i själva verket redan hade uppehållstillstånd i Italien.

Under asylutredningen sa Haisam Sakhanh att han aldrig haft uppehållstillstånd eller lämnat fingeravtryck i något annat land än Sverige. Han sa också att han aldrig begått något brott eller deltagit i strid eller burit vapen.

Migrationsverket i Sverige upptäckte inte heller att mannens fingeravtryck redan fanns hos italienska myndigheter.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag