Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han var kidnappad i Syrien i fem månader

Belgiske journalisten Pierre Piccinin da Prata var kidnappad i fem månader innan han släpptes. Foto: Pierre Piccinin da Prata
Foto: Pierre Piccinin da Prata
Foto: Pierre Piccinin da Prata

PARIS. Situationen för de svenska journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström är fortfarande okänd.

De fördes bort mot sin vilja på väg ut ur Syrien i lördags.

Belgiske journalisten Pierre Piccinin da Prata var kidnappad i fem månader innan han släpptes.

– Vi var helt isolerade, det är som att ha spenderat fem månader på Mars.

FAKTA syriensvenskarna

Magnus Falkehed, 44, reporter, har tidigare rapporterat från konflikthärdar som Irak och Libyen.

Han har jobbat åt flera av de stora svenska tidningarna däribland Svenska Dagbladet, Aftonbladet och GP. Jobbar i dagsläget främst åt DN.

Är baserad Paris.

"Jag kan säga att Magnus är den mest säkerhetsmedvetne journalisten jag har arbetat med. Det finns internationella kurser för journalister, i hur man hanterar kidnappningssituationer och akutsjukvård, och Magnus har gått dem alla. Han är den mest seriöse på det området som jag har träffat", säger fotografen Anders Hansson.

Niclas Hammarström, 45, fotograf, har gjort flera uppmärksammade fotoreportage, bland annat från massakern på norska Utøya.

Så sent som för några dagar sedan fick Niclas Hammarström, tillsammans med reportern Staffan Heimerson, ta emot utmärkelsen "Årets journalist" på Tidskriftsgalan. Priset fick de för ett 18 sidor långt reportage från just Syrien som publicerades i tidsskriften Café.

"Hans reseerfarenhet är stor, hans krigserfarenhet är stor och hans temperament är gott. Niclas har ett lugn som är beundransvärt och i en sådan här situation är det mycket viktigt att inte tappa humöret", säger Staffan Heimerson

Över två månader har gått sedan läraren och författaren Pierre Piccinin da Prata från Belgien släpptes fri. Han tillfångatogs i april i år tillsammans med den italienska journalisten Domenico Quirico.

Pierre Piccinin da Prata berättar för Expressen om sin fångenskap i Syrien, frigivandet och vad som kan vänta de båda svenskarna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström.

Pierre är tillbaka till vardagslivet som lärare. Han har precis avslutat en föreläsning och pratar med Expressen på sin lunchrast. Pierre är en erkänd mellanösternkännare och har bland annat skrivit böcker och gjort film från Syrien tidigare och han har publicerats i ett tiotalet stora europeiska tidningar. Det var Pierres åttonde resa till Syrien sedan början av revolutionen. Om anledningen till bortförandet i april i år är han säker.

– Vi blev attackerade av en grupp banditer som hävdade att de var jihadister. Men attacken var organiserad av den Fria Syriska Armén (väpnad grupp som är emot regimen). Vi var sedan fast med denna grupp banditer i två månader under belägringen av al-Qusayr (en stad i västra Syrien). De varken kontaktade våra regeringar eller familjer under denna tid på grund av belägringen. När al-Qusayr föll i syriska regeringens händer var gruppen som höll oss fångna tvungna att lämna platsen och de tog oss med. Först då togs kontakt med våra regeringar. Efter det fördes vi vidare till en annan grupp, känd under revolutionen som Farouqbrigaden.

Hur behandlades ni under gisslantiden?

– Vi behandlades olika av olika grupper. Vissa behandlade oss korrekt. Andra grupper som inte gillade kristna eller västerlänningar slog oss. De försökte förnedra oss, vissa dagar hade vi inget alls att äta eller dricka.

– Vi spenderade en vecka av fångenskapen med en grupp från al-Qaida. Jag var överraskad över hur väl de behandlade oss. Under en hel vecka behandlades vi väl och under väldigt bra förhållanden. De delade mat och vatten med oss. Det var en grupp som respekterade koranen och som tror på att man ska behandla kristna väl.

Hur gick ert frigivande till?

– Själva förhandlingen pågick under tre månader. Jag vet att den belgiska regeringen inte gjorde något för mig. Deras position är att vägra att förhandla med terrorister. Jag har italiensk familj på min pappas sida och det är tack vare den italienska regeringen vi är fria. Men jag vet inte exakt hur förhandlingarna gick till.

Vad var det första du tänkte på när du hörde om gripandet av de två svenskarna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström?

– Jag tror att det är näst intill omöjligt för utländska observatörer att resa in i Syrien. Revolutionen har utvecklats mycket sedan starten. Allt går väldigt fort i Syrien.

– Jag pratar inte om al-Qaida. Det finns en annan grupp som är mer och mer involverad i revolutionen och som vill installera en islamisk stat. Denna grupp är mer och mer engagerad i den syriska revolutionen och de inte så snälla. De gillar inte västerlänningar. De kidnappar systematiskt journalister och utlänningar.

– Jag har fyra franska vänner som sitter som gisslan i Syrien i dag.

Har du någon idé om vilken typ av grupp det kan vara som har kidnappat svenskarna och vad deras mål kan vara?

– Det är svårt att säga. Den första anledningen är så klart pengar. De är bra för dem för de har ett värde som gisslan. Men jag vet inte vilka som ligger bakom det här bortförandet. Kanske en islamisk grupp eller någon av de banditgrupper som enbart är ute efter pengar.

Du satt gisslan i fem månader. De fyra fransmän som i dag sitter som gisslan i Syrien har också suttit fem månader. Kan vi vänta oss att svenskarna också kommer att sitta så lång tid? Eller finns det något hopp om att de kan friges tidigare?

– Det beror på vad de är ute efter och vad de vill ha i utbyte mot att frige era kolleger. Och så beror det på vad den svenska regeringen är villig att ge i utbyte.

Hur kan vi få livstecken från dem?

– Det man kan hoppas på är att gruppen en dag kontaktar ambassaden i Turkiet eller i Libanon.

Hur brukar de kontakta regeringar?

– De kontaktar via mobiltelefon och säger att vi har er kille och vilka krav de har.

– En annan möjlighet är att det finns islamistiska grupper som enbart är intresserade av att ha gisslan. De behåller sin gisslan en tid. Det har funnits flera exempel på sådana situationer när gisslan hölls ett par månader innan den släpptes fri.

Hur länge kan en grupp hålla gisslan utan att någon annan får redo på det och det kommer ut?

- Det är svårt att säga. Tekniken är att de flyttar runt ofta så att ingen ska kunna få kontakt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!