Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Han var en förstående chef"

Foto: SVT

Börje Ahlstedt har arbetat mycket med Erland Josephson.

Han minns en varm och rolig människa – och hur nära Erland stod Ingmar Bergman.

– Erland och Ingmar kunde varandra utan och innan, säger Ahlstedt.

Erland Josephson hade en central rollfigur i många av Ingmar Bergmans filmer och uppsättningar.

Och den nära relationen syntes tydligt utanför scenen.

Börje Ahlstedt, 73, som arbetat mycket med både Josephson och Bergman, minns den speciella relationen de båda giganterna hade.

– När vi gjorde "Larmar och gör sig till" ihop skrattade de så våldsamt, i början trodde jag att de skrattade åt mig. Men det fanns en humor hela tiden, samtidigt som det plötsligt kunde komma stränga krav på att förstå texten, säger Börje Ahlstedt.

Han fortsätter:

– Ingmar och Erland kunde varandra utan och innan, de behövde inte det gängse språket, de ljudade fram överenskommelser. Mycket märkligt. De stod varandra mycket nära.

Erland Josephson har betytt mycket för Börje Ahlstedts skådespelarkarriär.

– Han och Ingmar har betytt mest för mig i min skådespelarutveckling.

"Förstod mänskliga svagheter"

Börje Ahlstedt beskriver Erland Josephson som en mycket generös och solidarisk person med mycket humor.

Under 1960- och 1970-talet hade han Josephson som chef.

– Han var en av de bästa cheferna jag hade på Dramaten. Hans judiska humor var avväpnande. Hans intelligens parat med humorn är oslagbart. Han kunde säga om sig själv att "jag är så hjulbent att när jag står på scenen så ser publiken dekoren", säger Börje Ahlstedt.

– Humorn och intelligensen genomstrålade Erland och det gjorde honom till en bra och tolerant chef som var förstående för mänskliga svagheter och tillkortakommanden. Han hade insikten att vara människa, hur pass knepigt det kan vara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.