Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Han var en drömprins – men han ljög om allt”

Benita Alexander charmades snabbt av stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. Han lovade henne ett sagobröllop – men allt visade sig vara lögn. Foto: INVESTIGATION DISCOVERY / INVESTIGATION DISCOVERY

Han var den världskände superkirurgen. Snygg, charmig och världsvan. Journalisten Benita Alexander blev blixtförälskad.  

Paolo Macchiarini lovade henne ett sagobröllop med påven som vigselförrättare och högdjur som paren Obama och Clinton som gäster.  

Men allt, precis allt, var en lögn. Inte ens diamanterna var äkta. Det berättar Paolo Macchiarinis ex-flickvän i en ny dokumentär.

– Det var som en saga. Han var en drömprins. Men han var för bra för att vara sann, säger hon till Expressen.    

Det var kärlek vid första ögonkastet. Journalisten och dokumentärfilmaren Benita Alexander blev blixtförälskad i den stilige och världsberömde stjärnkirurgen Paolo Macchiarini. 

– Det slog gnistor mellan oss. Han var professor vid Nobelprisinstitutet Karolinska institutet, han talade sex språk och hade den här sexiga George Clooney-stilen, berättar hon i dokumentärfilmen.

Benita Alexander, som jobbade som producent på amerikanska tv-bolaget NBC News, gjorde en dokumentärfilm, A leap of faith, där hon porträtterade Paolo Macchiarini och hans revolutionerande metod med transplantationer av luftstrupar i plast. Samma typ av plast som används till PET-flaskor. Den undersökande journalisten föll handlöst för Paolo Macchiarini och under inspelningen av dokumentären blev de ett par.

 

LÄS MER: Detta har hänt i skandalen runt Paolo Macchiarini

 

Paolo Macchiarini tog med Benita Alexander på flera resor, här är paret på semester i Venedig i Italien. Foto: INVESTIGATION DISCOVERY / INVESTIGATION DISCOVERY

Benita Alexander: ”Han var en modern drömprins”

Han uppvaktade henne överdådigt med smycken, dikter, femstjärniga hotell, restaurangbesök och dyr champagne. Han tog med henne på romantiska resor till Venedig, Bahamas, Ryssland och Grekland. Macchiarini var också hemma hos Benita Alexander i New York.  

– Han var en modern drömprins. Han var allt jag kunde önska mig av en man – briljant, sofistikerad, romantisk, omhändertagande, kärleksfull, spontan. Han gjorde allt rätt, säger hon.

 

Det är lätt att charmas av honom, det är så manipulativa lögnare gör.

 

Och i början fanns det ingen anledning att tvivla på honom. Paolo Macchiarini var en toppforskare, anställd på Nobeluniversitetet, publicerad i de största vetenskapliga tidskrifterna och gjorde revolutionerande forskning. 

– Det var därför han lyckades lura så många, inklusive några av världens främsta forskare och läkare. 

 Samma charm som Benita Alexander föll för attraherade också väldigt många andra.

– Han var omtänksam och brydde sig. Han verkade till och med altruistisk, att allt han ville var att hjälpa människor. Det är lätt att charmas av honom, det är så manipulativa lögnare gör. 

 

LÄS MER: Hanne Kjöller: Macchiarini går fri och vi får inte veta varför 

 

Benita Alexander och Paolo Macchiarini under en fest i hennes New York-lägenhet. Foto: INVESTIGATION DISCOVERY / INVESTIGATION DISCOVERY

Benita Alexander gör film om lögnerna

Nu har Benita Alexander gjort ännu en dokumentärfilm, "He lied about everything", som kommer att sändas på Investigation Discovery. Den är en uppgörelse i tio akter om hur både hon, stora delar av forskarsamhället samt de desperata patienterna och deras anhöriga föll offer för Paolo Macchiarini. Men Benita Alexander säger att hon inte gjort filmen för att hämnas.

– Jag kände väldigt starkt att jag kan använda min berättelse för att avslöja honom. Han är läkare och har människors liv i sina händer, människor kan vara i fara. Jag kände ett ansvar att berätta sanningen om vem han verkligen är. 

Under sin romans filmade det förälskade paret varandra mycket och gärna. I dokumentären visas privatfilmer av Paolo Macchiarinis många ömma kärleksbetygelser, där han lovar henne evig kärlek. Benita Alexander berättar att det var plågsamt att göra dokumentären. 

– Det gjorde ont. Det är oerhört personligt, naket och smärtsamt. Det är en pinsam, förödmjukande upplevelse. Det hade varit mycket lättare för mig att bara försöka glömma och gå vidare med mitt liv. 

– Jag kan lova att det inte är roligt, lätt eller behagligt att berätta offentligt. Att riva upp sitt inre och blotta det för kameran. Men jag har ett ansvar, jag är journalist och har verktygen, jag kan använda det för att berätta sanningen. 

Paolo Macchiarini. Foto: INVESTIGATION DISCOVERY / INVESTIGATION DISCOVERY

Macchiarinis ord: Paret skulle vigas av påven

Paolo Macchiarini sade att han hade skilt sig från sin italienska hustru. Han och Benita Alexander förlovade sig på julafton. Bröllopsdatumet var den 11 juli 2015. I dokumentären berättar Benita Alexander om hur Paolo Macchiarini lovade att ordna allt med bröllopet, det skulle bli en överraskning.

 

Jag var förkrossad. Han hade förstört mitt liv.

 

Självaste påven skulle viga paret och en rad av Paolo Macchiarinis påstådda VIP-patienter stod på gästlistan, allt från paret Obama och Clinton till Russell Crowe. Elton John och Andrea Bocelli skulle uppträda. Det skulle bli ett storslaget katolskt bröllop i samma stad som påven har sin sommarbostad. Alla Benitas vänner var inbjudna och de skulle få bo på ett slott. Benita Alexander lät sy upp fyra dyra designerklänningar till bröllopet. Hon lade ut 50 000 dollar på förberedelserna, bara inbjudningarna i finaste lammskinn kostade 10 000 dollar.

– Jag sade upp mig från mitt arbete och tog min dotter ur skolan. Vi skulle flytta och bo tillsammans i Barcelona. 

Paret på semester på den grekiska ön Mykonos. Foto: INVESTIGATION DISCOVERY / INVESTIGATION DISCOVERY

Men när en kollega upptäckte att påven skulle vara i Sydamerika det datumet sprack bröllopsbubblan. När Benita konfronterade Paolo Macchiarini försökte han förklara detta med att allt var topphemligt. Han sade också att han ingick i ett hemligt nätverk av läkare med kopplingar till CIA. Förutom att vara kirurg påstod han också att han var prickskytt.  

Men Benita Alexander hyrde en privatdetektiv. Det visade sig att allt var lögner. Det fanns ingen catering ordnad, ingen lokal bokad, inget slott var hyrt och VIP-kändisarna hade aldrig hört talas om Paolo Macchiarini. Örhängena med sällsynta blå diamanter var fejk och förlovningsringen kostade bara en hundradel av det han sagt. 

– Jag var förkrossad. Han hade förstört mitt liv.   

– Du måste förstå hur mycket som stod på spel. Jag var ensamstående mamma och hade gett upp min karriär, mitt liv för den här mannen. Jag trodde att vi skulle vara tillsammans resten av livet. Han hade lovat mig och min dotter att han skulle ta hand om oss.   

Benita Alexander och Paolo Macchiarini i Rom. Foto: INVESTIGATION DISCOVERY / INVESTIGATION DISCOVERY

”Macchiarini använde människor som försöksdjur”

Tillsammans med några vänner åkte hon för att konfrontera Paolo Macchiarini i hans hem i Barcelona. Då visade det sig att han inte bara hade en fru och två barn, han hade dessutom ytterligare en familj. Med Benita och hennes dotter hade alltså kirurgen tre familjer. Hur många kvinnor och barn han hade totalt vet inte Benita.

– Men jag har varit i kontakt med andra kvinnor. Men jag tänker inte berätta deras historier, säger hon.

– Men det han gjorde mot mig är inget mot vad han gjort mot sina patienter. Jag visste att jag skulle komma på fötter igen. Men han använde människor som försöksdjur och en del av dem kanske förlorade sina liv på grund av detta. 

 

Han är väldigt bra på att sälja hopp, sälja drömmar.

 

I efterhand har Benita Alexander tänkt att hon borde sett igenom lögnerna tidigare. 

– Men han förtrollade mig, precis som han förtrollade många andra människor. Det är som magi. Han är väldigt bra på att sälja hopp, att sälja drömmar. 

– Sådana här narcissistiska patologiska lögnare luras, och de gör det väldigt bra. Och det är det som gör honom så skrämmande, att han kan lura världens smartaste människor. 

 

LÄS MER: Visselblåsaren: ”Det är en rättsskandal”

 

”En kärlekshistoria som gick helt fel”

Dokumentären visar hur Benita Alexander reser världen i jakt på Paolo Macchiarini. Till sist får hon tag på honom över telefon. Hon får en lam ursäkt innan han lägger på luren. 

– Det är den senaste kontakten jag hade med honom.

Paolo Macchiarini själv har i tidigare intervjuer, även i Expressen, hävdat att han är utsatt för förtal och en häxjakt. På frågan om historien med Benita Alexander har han upprepat svarat att han inte kommenterar sitt privatliv.    

Benita Alexander är inte rädd för att han ska stämma henne för det hon berättar i dokumentären.

– Jag har inte ens tänkt på det. Jag talar sanning och behöver inte vara rädd.  

Bild från dokumentären "He Lied About Everything” som har premiär på alla hjärtans dag. Foto: INVESTIGATION DISCOVERY / INVESTIGATION DISCOVERY

Dokumentären har USA-premiär på alla hjärtans dag. En ironisk tvist. 

– Det är ju en kärlekshistoria, men en som gick helt fel. Det var som en saga, men nu vet jag att det inte existerar några drömprinsar. Men jag är fortfarande romantiker och jag tror på kärleken. Jag hoppas jag blir kär igen en dag.   

Expressen har pratat med Paolo Macchiarini som säger att han inte har sett dokumentären och inte vill kommentera den. 

– Undrar du något mer får du ställa frågor till mina advokater. 

Macchiarinis advokat Björn Hurtig är i USA och har inte kunnat kommentera. 

 

Dokumentären visas den 25 februari klockan 21 i svensk tv, på kanalen Investigation Discovery, och online på Dplay.se.

 

LÄS MER: Macchiarini-skandalen granskas på nytt