Jörgen Lindberg, 55, tror att han och familjen befann sig 600-700 meter ifrån explosionen. "Det var fullt pådrag", säger han. Foto: PrivatJörgen Lindberg, 55, tror att han och familjen befann sig 600-700 meter ifrån explosionen. "Det var fullt pådrag", säger han. Foto: Privat

Jörgen Lindberg, 55, tror att han och familjen befann sig 600-700 meter ifrån explosionen. "Det var fullt pådrag", säger han.

 Foto: Privat
"Vi både hörde och kände explosionen", säger svenske Baran Zeydan, 43. Han befinner sig vå kilometer från explosionsområdet och bor i Ankara tillsammans med sin fru och deras barn. Foto: Privat"Vi både hörde och kände explosionen", säger svenske Baran Zeydan, 43. Han befinner sig vå kilometer från explosionsområdet och bor i Ankara tillsammans med sin fru och deras barn. Foto: Privat

"Vi både hörde och kände explosionen", säger svenske Baran Zeydan, 43. Han befinner sig vå kilometer från explosionsområdet och bor i Ankara tillsammans med sin fru och deras barn.

 Foto: Privat
Explosionen inträffade vid 18.30-tiden, lokal tid, nära en militäranläggning. Foto: AP/TTExplosionen inträffade vid 18.30-tiden, lokal tid, nära en militäranläggning. Foto: AP/TT
Explosionen inträffade vid 18.30-tiden, lokal tid, nära en militäranläggning. Foto: AP/TT
Antalet döda i explosionen var sent på onsdagskvällen 28 personer. Antalet skadade var över 60 personer. Foto: Getty Images Europe/Defne KaradenizAntalet döda i explosionen var sent på onsdagskvällen 28 personer. Antalet skadade var över 60 personer. Foto: Getty Images Europe/Defne Karadeniz
Antalet döda i explosionen var sent på onsdagskvällen 28 personer. Antalet skadade var över 60 personer. Foto: Getty Images Europe/Defne Karadeniz

Han var bara ett kvarter från explosionen

Publicerad

Bara ett kvarter från militäranläggningen i Ankara, där många dött och skadats, befinner sig svenske Jörgen Lindberg, 55.

Han var hemma hos sin svägerska när explosionen inträffade och hörde en kraftig explosion och såg ett stort rökmoln.

– Det var fullt pådrag och det är fortfarande polisbilar som står i alla gathörn. Det är mer eller mindre ockuperat område, säger Jörgen.

En kraftig explosion har dödat och skadat flera personer i Turkiets huvudstad Ankara. Explosionen inträffade vid 18.30-tiden, lokal tid, nära en militäranläggning.

Svenske Jörgen Lindberg, 55, befinner sig bara ett kvarter från explosionen. Han bor tillsammans med sin fru i Turkiet och är just nu och hälsar på sin svägerska i Ankara.

– Det small och huset skakade till. När vi tittade ut var det ett stort svart rökmoln. Det är klart att man blir eftertänksam när något sådant här händer. Den senaste tiden har det hänt en hel del i Turkiet, det får en att tänka efter, berättar han.

Jörgen tror att han och familjen befann sig 600-700 meter ifrån explosionen. Efter den första explosionen hörde han flera lägre smällar.

– Det var fullt pådrag och det är fortfarande polisbilar som står i alla gathörn. Det är mer eller mindre ockuperat område. Jag håller mig inomhus, säger Jörgen.

Svenske Baran Zeydan, 43, befinner sig två kilometer från explosionsområdet. Han bor i Ankara tillsammans med sin fru och deras barn. Och familjen satt vid middagsbordet när explosionen kom.

– Vi både hörde och kände explosionen. Det var en kraftig smäll. Efteråt var man förvirrad. Vi visste inte vad vi skulle säga till barnen när de frågade vad det var för ljud, säger Baran Zeydan.

"Det var skrik och ambulanssirener"

När han gick ut på balkongen så såg han ingen rök men hörde ljuden väl.

– Det var skrik, ambulanssirener och tutande, man kunde känna stämningen. Trafiken utanför började avta trots att det egentligen är rusningstid. Folk undvek gatorna och drog sig hemåt eller in i butiker, säger Baran Zeydan.

Han befinner sig i Ankara med sin familj eftersom hans fru är stationerad utomlands i jobbet. De har varit i Turkiet sedan åtta månader tillbaka.

– Den här var den största smällen du kan tänka dig. Jag blev rädd, speciellt när barnen fanns i närheten. Vi måste fundera på framtiden, om vi ska flytta hem till Sverige igen.

Utlyst pressförbund

Baran Zeydan berättar också att både Twitter och Facebook ligger nere just nu.

– Myndigheterna har utlyst pressförbund. Inget kommer ut just nu på informationsflödet men det jag hann uppfatta innan allt stängdes ner var att det talades om en bilbomb som ska ha riktats mot militära servicebussar, alltså bussar som transporterar både militärer och anställda på militära anläggningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag