Efter förhandlingar kom vinstkritikerna och partiledningen i går överens om en kompromiss. Precis som Expressen kunnat rapportera lägger man in några skarpa skrivningar i Framtidskontraktet om att begränsa vinsterna. Utöver det får kommunerna ett "avgörande inflytande" över nyetableringar av friskolor.
Det räckte för att kritikerna i partiet som föreslog krav på återinvestering, maxgräns på vinstutdelning och vinstförbud skulle sluta upp bakom partiledningen.
Uppvisning i enighet
Det som kunde bli en uppslitande debatt blev i stället en uppvisning i enighet, där vinstkritikerna gick upp en efter en i talarstolen och hyllade kompromissen.
- Jag tycker partistyrelsen har kommit fram till en bra kompromiss, sade Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö.
"För att värna partiet"
- När vi kompromissar här på kongressen är det för att värna partiet, sade Daniel Suhonen, S-ombud från Stockholm.
När beslutet fattades strax efter åtta på kvällen var det med stor enighet.
Men även om Löfven skulle vinna valet kan "avgörande inflytande" för kommunerna om friskolorna sannolikt inte bli verklighet. För att få majoritet i riksdagen krävs att MP är med på tåget - men de är emot ett kommunalt friskoleveto.
I friskolekommittén har Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan dessutom redan i höstas slagit fast att S har övergivit ett kommunalt veto, vilket var en förutsättning för uppgörelsen med MP om ett samarbete i kommittén.
"Slår mot små skolor"
- Ett kommunalt veto slår mot små skolor. De som får ta stryk är de lärare som har bra idéer och vill starta en skola eller de föräldrar som vill att deras barn ska få en bra skola när kommunen har lagt ner. De är de vi värnar om i Miljöpartiet, säger Mats Pertoft, skolpolitisk talesperson i MP.
Enligt Ibrahim Baylan måste man nu diskutera med Miljöpartiet.
- Det här är våra utgångspunkter och vi är beredda att fortsätta diskutera, säger han.
Så det här kongressbeslutet kan ni kompromissa bort?
- Det är en hypotetisk diskussion. Vi är ett samarbetsparti och detta är våra utgångspunkter.
Blandade reaktioner
Reaktionerna på kompromissen är väldigt blandade. Vissa menar att Löfven har spelat skickligt och fått kritikerna med sig genom att ge dem några icke genomförbara löften, medan andra pekar på att han tvingats backa.
- Löfven klarade hem kvalitets- linjen mot vinstförbudslinjen.
- Det befäster flera kongressbeslut i rad. Och det som omtalats som kompromiss är just på det område Miljöpartiet säger klart nej över blockgränsen i riksdagen, säger Stefan Stern, tidigare S-topp och numera senior advisor i välfärdskoncernen Magnora.
"Hot mot valfriheten"
Men hans branschkollega, Vård- företagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius, ser beslutet som ett stort hot mot hans bransch.
- Förslaget är det allvarligaste hotet mot valfriheten på många år, säger han.
Och det råder delade meningar bland S-politikerna om hur "avgörande inflytande" för kommunerna ska tolkas.
- Nu får kommunerna rätt att säga nej, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, tillträdande ordförande för kommunstyrelsen i Malmö, i talarstolen.
Daniel Suhonen tolkar också kompromissen som att kommunerna i praktiken får vetorätt.
- Ja, absolut, säger han.
Vägrar säga "vetorätt"
Men partiledningen vägrar ta ordet "vetorätt" i sin mun.
- Det här innebär att kommunernas inflytande stärks, men bestämmanderätten är delad mellan kommun och stat, säger Carin Jämtin.
Inte heller Baylan vill kalla det för vetorätt.
- Vi tycker att kommunerna ska ha ett avgörande inflytande och det kan innebära att en kommun säger nej.
Om de säger nej, blir det så då?
- Ja, då blir det så.
Men då är det väl ett veto?
- Man kan använda vilket begrepp man vill, säger Ibrahim Baylan.
Slapp striden. S-partiledaren Stefan Löfven tystade kritikerna med en kompromiss om vinster i välfärden. Här tillsammans med LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och partisekreteraren Carin Jämtin under partikongressen i Göteborg. Foto: JENS L'ESTRADE