Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han vann (S)triden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jens L'Estrade

GÖTEBORG. Stefan Löfven kom undan en uppslitande strid om vinsterna i välfärden.

Han tystade kritikerna med en hyllad kompromiss - ett förslag om en hård hållning till vinster och att kommunerna ska kunna stoppa friskolor.

Men även om Löfven vinner valet nästa år blir förslaget troligen inte verklighet.

Miljöpartiet är nämligen emot - och har fått ett löfte från S att det inte ska bli något kommunalt veto i friskolefrågan.

Efter förhandlingar kom vinstkritikerna och partiledningen i går överens om en kompromiss. Precis som Expressen kunnat rapportera lägger man in några skarpa skrivningar i Framtidskontraktet om att begränsa vinsterna. Utöver det får kommunerna ett "avgörande inflytande" över nyetableringar av friskolor.

Det räckte för att kritikerna i partiet som föreslog krav på återinvestering, maxgräns på vinstutdelning och vinstförbud skulle sluta upp bakom partiledningen.

Uppvisning i enighet

Det som kunde bli en uppslitande debatt blev i stället en uppvisning i enighet, där vinstkritikerna gick upp en efter en i talarstolen och hyllade kompromissen.

- Jag tycker partistyrelsen har kommit fram till en bra kompromiss, sade Andreas Schönström, kommunalråd i Malmö.

"För att värna partiet"

- När vi kompromissar här på kongressen är det för att värna partiet, sade Daniel Suhonen, S-ombud från Stockholm.

När beslutet fattades strax efter åtta på kvällen var det med stor enighet.

Men även om Löfven skulle vinna valet kan "avgörande inflytande" för kommunerna om friskolorna sannolikt inte bli verklighet. För att få majoritet i riksdagen krävs att MP är med på tåget - men de är emot ett kommunalt friskoleveto.

I friskolekommittén har Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan dessutom redan i höstas slagit fast att S har övergivit ett kommunalt veto, vilket var en förutsättning för uppgörelsen med MP om ett samarbete i kommittén.

"Slår mot små skolor"

- Ett kommunalt veto slår mot små skolor. De som får ta stryk är de lärare som har bra idéer och vill starta en skola eller de föräldrar som vill att deras barn ska få en bra skola när kommunen har lagt ner. De är de vi värnar om i Miljöpartiet, säger Mats Pertoft, skolpolitisk talesperson i MP.

Enligt Ibrahim Baylan måste man nu diskutera med Miljöpartiet.

- Det här är våra utgångspunkter och vi är beredda att fortsätta diskutera, säger han.

Så det här kongressbeslutet kan ni kompromissa bort?

- Det är en hypotetisk diskussion. Vi är ett samarbetsparti och detta är våra utgångspunkter.

Blandade reaktioner

Reaktionerna på kompromissen är väldigt blandade. Vissa menar att Löfven har spelat skickligt och fått kritikerna med sig genom att ge dem några icke genomförbara löften, medan andra pekar på att han tvingats backa.

- Löfven klarade hem kvalitets- linjen mot vinstförbudslinjen.

- Det befäster flera kongressbeslut i rad. Och det som omtalats som kompromiss är just på det område Miljöpartiet säger klart nej över blockgränsen i riksdagen, säger Stefan Stern, tidigare S-topp och numera senior advisor i välfärdskoncernen Magnora.

"Hot mot valfriheten"

Men hans branschkollega, Vård- företagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius, ser beslutet som ett stort hot mot hans bransch.

- Förslaget är det allvarligaste hotet mot valfriheten på många år, säger han.

Och det råder delade meningar bland S-politikerna om hur "avgörande inflytande" för kommunerna ska tolkas.

- Nu får kommunerna rätt att säga nej, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, tillträdande ordförande för kommunstyrelsen i Malmö, i talarstolen.

Daniel Suhonen tolkar också kompromissen som att kommunerna i praktiken får vetorätt.

- Ja, absolut, säger han.

Vägrar säga "vetorätt"

Men partiledningen vägrar ta ordet "vetorätt" i sin mun.

- Det här innebär att kommunernas inflytande stärks, men bestämmanderätten är delad mellan kommun och stat, säger Carin Jämtin.

Inte heller Baylan vill kalla det för vetorätt.

- Vi tycker att kommunerna ska ha ett avgörande inflytande och det kan innebära att en kommun säger nej.

Om de säger nej, blir det så då?

- Ja, då blir det så.

Men då är det väl ett veto?

- Man kan använda vilket begrepp man vill, säger Ibrahim Baylan.

Slapp striden. S-partiledaren Stefan Löfven tystade kritikerna med en kompromiss om vinster i välfärden. Här tillsammans med LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson och partisekreteraren Carin Jämtin under partikongressen i Göteborg. Foto: JENS L'ESTRADE

SÅ FICK STEFAN LÖFVEN MED SIG KRITIKERNA

"Gemensamma resurser för välfärd ska gå till välfärd - inte till aktieägares vinstuttag. Vinstintresset ska inte vara styrande i välfärden."

För att blidka vänsterfalangen i partiet var Stefan Löfven tvungen att desarmera vinstfrågan. En kompromiss utan vinstkritik skulle ha varit omöjligt. Flera tidigare kritiska S-ombud lyfte fram den här formuleringen som något de var nöjda med i kompromissen.

"Kommuner och landsting avgör om upphandlingar och valfrihetssystem ska riktas till enbart non profitaktörer."

LO:s linje har handlat om att man inte ska få bedriva vårdverksamhet i aktiebolag, utan i så kallade samhällsbolag med en "non profit"-princip. Att Stefan Löfven fick med just "non profit" förde tankarna till LO:s förslag och gjorde det lättare att få med dem på tåget.

"Kommunerna ska ges ett avgörande inflytande vid nyetableringar."

S-politikerna ute i kommunerna vill ha makt över vilka friskolor som etableras i deras kommuner, inte minst för att det är kommunen som får ta problemen om en friskola går i konkurs. Den här delen var ett sätt för Löfven att få med sig S-kommunpolitikerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.