Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han uteslöts ur KD – välkomnas nu tillbaka

Joachim Gahm har välkomnats tillbaka av Kristdemokraterna.
Foto: Expressen TV
Peter Kullgren, partisekreterare för Kristdemokraterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.
Foto: OLLE SPORRONG

Joachim Gahm uteslöts ur Kristdemokraterna 2019 på grund av sina uttalanden på sociala medier.

Han kallade bland annat islam för en ”totalitär politisk åskådning” och sa att ”alla aborter är mord”.

Nu har han välkomnats tillbaka av partiet.

– Vi har sett en förändring i beteendet. Därför har vi nu beviljat återinträde, säger partisekreteraren Peter Kullgren.

Joachim Gahm (KD) var en del av den styrande majoriteten och kommunalråd i Danderyd innan han blev utesluten ur partiet 2019. 

Enligt Socialdemokraternas nyhetstidning, Aktuellt i politiken, delade Gahm material från alt-right sajter och skrev bland annat att ”man måste våga säga ifrån mot genusrasism, feminism, islamism och annat ont”. Han har även sagt att ”alla aborter är mord”.

Välkomnas tillbaka av partiet

Nu, två år senare, berättar Joachim Gahm att han blivit välkomnad in i partiet igen.

”Förra fredagen hände något stort som det tagit mig en vecka att hämta mig ifrån. Kristdemokraternas rikspartistyrelse välkomnade mig tillbaka i partiet”, skriver han i ett inlägg på Facebook och fortsätter:

”Vilken glädje. Fantastiskt storsint av partiledningen att låta mig komma tillbaka och få möjlighet att arbeta för kristdemokratiska värderingar och kristdemokratisk politik förhoppningsvis fram till den dagen jag faller av pinnen.

Peter Kullgren är partisekreterare för Kristdemokraterna. Han säger att partiet beslutade att bevilja Gahm återinträde vid ett partistyrelsemöte för en dryg vecka sedan.

– Det grundar sig i att Joachim Gahm ansökt om att bli medlem igen. Då tar vi in yttrande från partiavdelning och hans partidistrikt. Vi kollar naturligtvis igenom om det som var grund för uteslutning har ändrats, säger Peter Kullgren.

– Det kan vi nu konstatera att det har, så då har vi beviljat att han blir medlem, säger han.

Uteslöts 2019

I samband med att Joachim Gahm blev utesluten 2019 sa Peter Kullgren att det inte var ett enskilt uttalande som låg till grund för uteslutningen, utan en ”sammantagen bedömning”.

– Joachim Gahm har vid upprepade tillfällen uttalat sig på ett sådant sätt att det skadar partiets anseende och varumärke samt i diskussioner mot andra partikamrater upprepat uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt, sa Kullgren då.

Men nu får Gahm alltså klartecken av partistyrelsen. Enligt Peter Kullgren har man haft samtal med honom och sett en förändring i hans beteende.

– Beslutet har föregåtts med en dialog med Joachim där vi kan konstatera att det kommer fungera, säger Kullgren.

– Vi har bedömt att vi inte kommer hamna i det läget igen.

Expressen har sökt Joachim Gahm.

KD: ”Skadar partiets anseende”

Se inslaget från 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.