Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han tog sitt liv efter sex veckors jobb på Samhall

Senaste nytt från Expressen TV.
Jolyne/Laban var autistisk.
Foto: Privat
Jolyne/Laban älskade djur, och framför allt engelska bulldogs. Här med hunden Gunnar.
Foto: Privat
Efter dödsfallet anmäldes aldrig händelsen till Arbetsmiljöverket.
Foto: Privat

I sex veckor hann Jolyne/Laban, 23, jobba på Samhall. 

Men efter ovissa besked från chefer och oförberedda möten tog han sitt liv. 

Dödsfallet anmäldes aldrig till Arbetsmiljöverket – något som myndigheten kritiserat. 

Kvar finns Jolyne/Labans mamma Josefine, som trots en lång kamp fortfarande inte fått svar på sina frågor.

Josefine, Jolyne/Labans mamma, var från början glad över att hennes son hade fått jobb på ett företag som hon trodde hade kunskap om olika diagnoser och som tog hand om sina anställda: Samhall.

Året innan hade Laban bytt namn till Jolyne. Han hade alltid haft långt hår och började i samband med namnbytet testa tjejkläder, för att sedan återgå till en mer traditionellt manlig stil. Men namnet tyckte han var fint, så det behöll han.

När Jolyne/Laban, via Arbetsförmedlingen, fick plats att arbetsträna på Samhall hade han i tre år gått hemma.

– De första fyra veckorna var han jätteglad. Han skaffade en ny ryggsäck och var alltid i tid, noggrann och aldrig sjuk, berättar hans mamma Josefine, som tidigare berättat sin sons historia för bland andra Dagens Arbete

Jolyne/Laban hade autism

Jolyne/Laban städade trapphus Eslöv tillsammans med en kollega. Han trivdes, trots att arbetsplatsen var stökig med mycket skrik, hot och kolleger som mådde dåligt. Två veckor innan Jolyne/Laban tog sitt liv kallades han till ett möte, ett möte som skapade enorm stress och oro.

Jolyne/Laban hade autism och ett stort behov av förberedelser och förutbestämdhet. Det hade Josefin varit tydlig med till Arbetsförmedlingen.

På mötet berättar Jolyne/Labans chefer att han kanske kommer att behöva städa i andra städer än Eslöv. Inget definitivt, men han måste vara öppen för det. Malmö, Lund, andra platser i Skåne.

– Efter det mötet så slutade han äta, sov vid bordet på rasterna, blödde näsblod. Det där bara snurrade runt i huvudet på honom. Jag försökte prata med honom och säga att det skulle lösa sig. Han svarade att ”mamma jag kommer inte att leva året ut om jag ska leva i ovisshet o är ängslig över nya arbetsuppgifter eller nya arbetsplatser”, säger Josefine.

Jolyne/Laban, 23, jobbade på Samhall i sex veckor. Hans mamma Josefine tror att hennes son hade levt i dag om det inte vore för Samhall.
Foto: Privat

Dödsfallet anmäldes aldrig av Samhall

Trots att Jolyne/Laban tydligt mådde dåligt så tog ingen chef tag i situationen. Samma dag som Jolyne/Laban tog sitt liv larmade driftledaren. Områdeschefen dök då plötsligt upp i Samhalls fikarum och tog med sig Jolyne/Laban och driftledaren in i ett rum.

– Då har jag ändå varit extremt tydlig med att Laban som har autism inte klarar av oförberedda möten. Men Samhall svarar att det bara var ett samtal.

Senare samma dag, i början av december 2021, avvek Jolyne/Laban från jobbet och tog sig fyra våningar upp på ett hus i närheten. 

– Samhall reagerade inte på min sons mående. Han var inte utåtagerande, han var tyst. När han sen avvek reagerade de inte på att han var borta förrän flera timmar senare. 

Efteråt har Josefine försökt få svar på frågan ”vad hände på det sista mötet?”. I jakten har hon ringt områdeschefen på Samhall. Hon har ringt Arbetsförmedlingen, som var de som placerat Jolyne/Laban och därför hennes kontakt. Men några svar har hon inte fått. 

”Hade det inte varit för Samhall så hade han levt i dag”

Efter dödsfallet försökte Josefine stämma Samhall. Men juridiken är knepig och det hela lades till slut ned. I dag beskriver hon det som att hon är bitter på systemet. 

– Ingen har bett om ursäkt, alla skyller på alla andra, nu har alla lagt locket på och jag trodde inte i min vildaste fantasi att det fick gå till så här. 

Jolyne/Laban hittades på marken av en förbipasserande som var med honom tills ambulansen kom. Jolyne/Laban var vaken i 30 minuter och det sista han sade var:

– Det var inte jag som gjorde det här.

Dödsfallet utreddes först av polis som misstänkt mord, men Josefine säger att hon förstår vad hennes son menade.

– Hade han inte varit på Samhall så hade han levt i dag.

Samhall: Vi finns här om Josefine vill 

Jolyne/Labans död anmäldes aldrig till Arbetsmiljöverket. Men det granskades ändå av myndigheten då polisen anmälde det. Sabina Rasiwala, HR- & Kommunikationsdirektör på Samhall säger att företaget har utrett det internt och att både den interna och externa granskningen visar att Samhall vidtagit rätt åtgärder utifrån den information som fanns att tillgå. 

– Verket konstaterar att bolaget vidtagit lämpliga åtgärder, med ett påpekande – dödsfallet borde ha anmälts. Den rutinen är nu inskärpt i hela Samhall.

Hon beklagar djupt det som hänt Jolyne och Josefine. 

– Vi finns här om Josefine vill tala med oss igen. 

När Josefine tar del av svaren skrattar hon till.

– Den interna granskningen skulle jag gärna vilja ta del av. För vad jag vet blev ingen av Labans arbetskamrater ens tillfrågade om vad som hänt.  


MÅR DU DÅLIGT? HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020-18 18 00.

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.