Han tjänar miljoner på utsatta flyktingar

Publicerad

Här skryter Bertil Andersson, 61, om hur han tjänar en miljon kronor i månaden på utsatta flyktingar.

Samtidigt jagas han av fogden för sin obetalda skatteskuld på 1.2 miljoner kronor.

Han vet inte att affärsmannen mitt emot honom i själva verket är en Expressenreporter.

Eller att allt filmas av den dolda kameran.

– Man vill ju njuta, säger Bertil Andersson och skålar glatt.

Familjeföretaget Tofta Snickeri AB i Varberg har på kort tid seglat upp som den näst största privata leverantören i Sverige av tillfälliga flyktingboenden.

I dag har man över 1 000 flyktingplatser och på årsbasis fakturerar man Migrationsverket 85-100 miljoner kronor.

Men vinsterna från verksamheten tar Bertil Andersson och Kungsbackaadvokaten Lars Andersson, 51, hand om - genom att vara mellanhänder. Det innebär också att det blir mindre pengar till de asylboende på Toftas anläggningar.

Expressen träffar Bertil Andersson med dold kamera och utger sig för att ha lokaler som han kan hyra för att kunna ta emot fler flyktingar.

Han bestämmer själv mötesplats och väljer lyxiga hotell Avalon i centrala Göteborg.

– Jag får ju min nya bil snart… jag har beställt den nya Mersan C-klassen AMG, säger han medan kyparen serverar mousserat vin på hotellets restaurang.

Han berättar sen om sitt affärsupplägg:

– Det är mina kompisar som äger snickeriet, men de sysslar inte alls med flyktingar. De sköter bara faktureringen till Migrationsverket. Sen är det jag och min advokat Lars Andersson som sköter resten. Vi kontaktar folk med lokaler som tar hand om flyktingarna och ger dem mat.

Hur mycket tar ni?

– Tofta fakturerar 310 kronor sen ger vi 260 kronor till de som har anläggningarna och vi tar 50 kronor per flykting och dag.

Vet Migrationsverket om detta?

– Ja det är klart… öh… nä det vet de egentligen inte.

Han kommer snabbt in på sin kollega och advokat Lars Andersson.

– Jag har en partner som är advokat och som genomskådar allt… allt vi gör … så vi gör allt by the book… jag har gjort en manual… det ska inte finnas en chans för en journalist att komma in och gräva, säger han.

Hur mycket tjänar du?

– En mille i månaden, säger han och sköljer ner den dyra lunchen med ytterligare en klunk av det mousserande vinet.

– Men i dag är jag nöjd höll jag på att säga… om jag ska vara ärlig.

Han betonar att hans underleverantörer inte får ha skatteskulder eller polisanmälningar. Då drar sig Migrationsverket ur säger han. Men han berättar inte att han själv efter tre konkurser har skatteskulder på 1.2 miljoner kronor och 17 betalningsförelägganden hos Kronofogdemyndigheten.

Han berättar inte heller att han varit och är misstänkt för brott, och att han har försvarats av sin affärspartner i flyktingbranschen, advokat Lars Andersson.

Men trots att Kronofogdemyndigheten i sin utredning kommit fram till att han inte har några utmätningsbara tillgångar bor han ändå lyxigt i exklusiva Onsala söder om Göteborg - i sin exfrus villa.

– Jag jobbar mycket med det här för att säkerställa allting… så någon bättre partner än mig finns inte det kan jag tala om för dig… jag kan mer om det här är Migrationsverket kan, säger han och berättar också hur bra kontakt han har med Migrationsverket.

Bertil Anderssons telefon ringer under mötet - och det är en kollega i luren och de diskuterar om Migrationsverkets inspektioner:

”Migrationsverket i Mariestad ringde upp mig och sa… se upp nu Bertil nu kommer de till din anläggning i Brännebrona på inspektion… men hon sa fel och menade min anläggning i Karlsborg… men det blev ändå inga problem, säger han”.

Hur fakturerar du Tofta?

– Jag har ett bolag som heter Flora. Och jag har ett bolag som heter SMW också… vi fakturerar upp till Tofta… Tofta behåller en del.

Men bolagen är inte Bertil Anderssons - de är nystartade och ägs av hans bror.

Ser det inte konstigt ut att advokaten fakturerar stora belopp till Tofta?

– De bolagen står på hans fru, säger Bertil Andersson och ser belåten ut.

Han fortsätter:

– Och Lars som advokat får inte heller jobba med sånt här

Han får inte det?

– Inte officiellt… så hans fru står ju på hans fastighetsbolag Ängås

Varför får han inte det?

– Han är advokat vet du

Är det inte okej med Migrationsverket?

– Jo det är det säkert men advokatsamfundet är nog inte så glada… förstår du vad jag menar… det är ju mycket moral som advokat… och det han gör…

Han berättar också om sitt samarbete med matleverantören Menigo.

Vd:n där och jag är vänner och de är ju glada för alla mina beställningar. Jag har fått ner matkostnaderna till 38 kronor per dag och flykting.

Han kallar vd:n för Menigo, advokat Lars Andersson, sin bror - som driver en av Toftas anläggningar - för sin ledningsgrupp.

– I höstas var vi på ledningsmöte i Palma på Mallorca. Vi spelade Prinsessan Birgittas golftävling och kollade på en våning.

Ja top of the top… där ligger en takvåning på 260 kvadrat med en terrass på 150 i två våningar… 25 millar… 2.5 miljoner euro… renoverad men jag skulle kunna köpa för 20 miljoner och renovera själv… det kostar ungefär 5 men då får jag som jag vill ha det.

– Där satt vi ledningsgruppen och sa… vi lägger in en mille var och så lånar vi upp resten så kör vi det i bolag.

Hur ofta är du på flyktinganläggningarna?

– Nä jag är aldrig där… jag kanske är där en gång i månaden. Jag har en platschef som jag betalar 600 000 om året, säger Bertil Andersson.

När Expressen kontaktar advokat Lars Andersson, 51, säger han att han inte tjänar några pengar på verksamheten:

– Det är min frus bolag, du får fråga henne, säger Andersson.

Men vi har information om att det är du som gör arbetet?

– Mitt företag fakturerar Tofta för advokattjänster, min fru för sitt jobb, säger han.

Men varför har du det upplägget?

– Jag förstår inte varför du frågar mig detta?

Kan vi komma till ditt advokatkontor och göra en intervju?

– Nej tack, säger Lars Andersson.

Så här säger Lars Anderssons fru, Kerstin Andersson, 51:

– Jag har en samordnads funktion för Tofta när det gäller asylboenden. Jag arbetar halvtid med det och har en person anställd som arbetar heltid i mitt bolag.

Men det är ju din man som står som leverantör på avtalen med Migrationsverket?

– Det kan inte jag svara på… det får Lars svara på.

När Expressens reporter senare träffar Bertil Andersson igen och berättar att han har blivit filmad med dold kamera säger han:

– De uppgifterna jag sagt till dig stämmer inte. Jag sa så för att jag kanske ville imponera på dig.

Han tillägger:

– Pengarna går till min brors bolag, jag är anställd av honom och äger ingenting.

Du säger att dina underleverantörer inte får ha skatteskulder, men du har själv en skatteskuld på 1.2 miljoner kronor?

– Jag har inget med Migrationsverket att göra, jag har en fullmakt från Tofta och det är väl inte förbjudet att ha en skatteskuld.

På Tofta Snickeri AB säger ägarna Anders Bengtsson, 41, och Claes-Åke Bengtsson, 70, att företaget inte bedriver någon flyktingverksamhet.

– Jag känner inte till något om det där, vi sköter bara bokföringen.

Jag känner inte till det… det är pojken som sköter det… sen har vi en Lars Andersson som är talesperson… han får svara på alla frågor, säger Claes-Åke Bengtsson.

Han säger också att de får 1.5 procent på omsättningen för att sköta bokföringen.

Hans son Anders Bengtsson, 41, säger samma sak:

– Det är flera som jobbar med det här - Bertil Andersson och Lars Andersson sköter det här.

Men det är ju Tofta snickeri som avtal med Migrationsverket - inte advokat Lars Andersson?

– Jag är upptagen vi får höras senare i eftermiddag. Hej hej.

 

Läs del 1 av Expressens flyktingavslöjanden: Han lurar flyktingar till dödsbåtarna

Läs del 2 av Expressens flyktingavslöjanden: Akram, 1, blev offer för människosmugglaren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag