Ex-politikern Jan Emanuel Johansson, 41, tjänar miljoner på skattebetalarnas pengar. Foto: Patrik C ÖsterbergEx-politikern Jan Emanuel Johansson, 41, tjänar miljoner på skattebetalarnas pengar. Foto: Patrik C Österberg
Ex-politikern Jan Emanuel Johansson, 41, tjänar miljoner på skattebetalarnas pengar. Foto: Patrik C Österberg
Pengarna han tjänat på flyktingboenden gör att han kan leva ett lyxliv. Foto: Patrik C ÖsterbergPengarna han tjänat på flyktingboenden gör att han kan leva ett lyxliv. Foto: Patrik C Österberg
Pengarna han tjänat på flyktingboenden gör att han kan leva ett lyxliv. Foto: Patrik C Österberg
Tidigare vann han "Robinson". Foto: Cornelia NordströmTidigare vann han "Robinson". Foto: Cornelia Nordström
Tidigare vann han "Robinson". Foto: Cornelia Nordström

Han tjänar miljoner
– på flyktingbarnen

Publicerad

Han lever lyxliv på skattebetalarnas pengar.

Förre S-politikern Jan Emanuel Johansson, 41, fakturerar skattebetalarna 60 000 kronor per månad - per barn - för att ordna familjehem åt ensamkommande flyktingbarn.

Av det får familjerna endast 22 800 kronor.

– Det trillar in barn hela tiden, säger en av Jan Emanuel Johanssons anställda.

Ensamkommande flyktingbarn är en miljardindustri.

Privata bolag tjänar stora pengar på HVB-hemsplaceringar, utslussningslägenheter och på familjehem.

2015 har det hittills kommit 16 000 ensamkommande barn mot prognostiserade 12 000. Och Migrationsverket räknade med en kostnad på nästan tio miljarder kronor för 12 000 barn.

Flera kommuner klarar inte av att placera barnen själva, och då griper familjehemskonsulenterna in.

Familjehemskonsulenterna gör de stora vinsterna. Familjerna - som får göra nästan allt jobb - får ofta mindre ersättning än konsulenterna.

Köptes av "Robinson"-vinnaren

Hoppetgruppen är ett företag som bland annat ägnar sig åt familjehemsplaceringar.

Hoppetgruppen köptes 2014/2015 av den före detta socialdemokratiske riksdagspolitikern och vinnaren av tv-programmet Robinson - Jan Emanuel Johansson, 41.

Expressens reporter ringer Hoppetgruppen och utger sig för att vara en privatperson som är intresserad av att starta familjehem.

– Det trillar in barn hela tiden, det kommer in förfrågningar från olika kommuner så det kan gå väldigt snabbt, säger Hoppetgruppens konsulent.

Konsulenten bekräftar i samtalet nivån på ersättningen till familjehemmet.

– Dygnsersättningen är 760 kronor per dygn ungefär, sen får ni ersättning för omkostnader också…

När Expressen kontaktar Hoppetgruppens vd, Lisette Svensson, så säger hon att bolaget fakturerar kommunerna 2 000 kronor per dag och barn. Det innebär intäkter på 60 000 kronor per månad och barn.

Men familjehemmet som gör allt jobb får endast 22 800 kronor.

Hoppetgruppen betalar också ut en omkostnadsdel som ska täcka utgifter för barnet.

Tidigare var han socialdemokratisk politikerFoto: Bernt Claesson

Tar själva över 30 000

Med omkostnad och ersättning (ett rekommenderat max belopp enligt Sveriges kommuner och Landsting, SKL) på 6 304 kronor betalar Hoppetgruppen ut 29 104 kronor till familjerna och tar själv 30 896 kronor per månad. Och det är skattebetalarna som får betala.

För drygt 30 000 kronor per månad håller sedan en familjehemskonsulent kontakten med familjen.

Under samtalet med Expressens reporter som utger sig för att vilja starta familjehem så bekräftar också konsulenten att bolagets arbetsinsats inte är särskilt stor.

– Det är lite tätare kontakter i början, sen brukar det flyta på av sig självt. De flesta barn som kommer in kommer in utan problematik så att säga.

Generellt kan en familjehemskonsulent sköta från fem upp till 14 familjer. Det innebär att en konsulent kan ta in ett överskott på 150 000 till 420 000 kronor per månad till företaget.

Och att vinsterna kommer att bli stora framkommer i Hoppetgruppens årsredovisning där styrelsen skriver:

Styrelsen räknar med en kraftigt ökad försäljning och lönsamhet kommande räkenskapsår

När Expressen frågar konsulenten vem som står bakom bolaget får vi svävande svar:

– Hoppetgruppen ägs av ett företag som heter Dandelion vi har HVB hem, skyddsboende, familjehem, jourhem.

Vem äger Dandelion?

– Oj, jag har inte så där jättebra koll på det …

Men det handlar inte om att ägarna gör några miljonvinster?

Haha… Nej, nej… det gör det inte. Det är raka rör så att säga… det är raka rör och inga konstigheter, säger konsulenten.

Men ägaren bakom Hoppetgruppen är Jan Emanuel Johansson.

Att han är ägare framkommer inte i Hoppetgruppens årsredovisning, inte heller på bolagets hemsida.

Jan Emanuel redovisar ägarskapet i sitt fastighetsbolag Dandelions årsredovisnings noter.

2010 gjorde han en vinst på drygt 223 miljoner kronor när han sålde sitt bolag Svensk samhällsutveckling AB till Frösunda koncernen som också bedriver familjehem, HVB-hem, äldrevård och har hundratalet ensamkommande flyktingbarn.

Visar upp lyxbil

Jan Emanuel är fortfarande koncernens näst största aktieägare.

I sitt bolag värderar han aktierna till 97,9 miljoner kronor och aktierna ökar i värde.

Jan Emanuel med en av sina motorcyklarFoto: Jan Düsing

Frösunda Omsorg AB ökade sin vinst från 90,2 miljoner kronor 2013 till 191,3 miljoner kronor för 2014 en procentuell ökning på 112 procent.

Johansson själv äger flera andra bolag och för 2013 tog han ut en lön på 6,7 miljoner kronor och hade ett överskott på kapital på 34,7 miljoner kronor.

Jan Emanuel Johansson publicerar på sin öppna Facebooksida bilder på bilar, båtar och motorcyklar, bland annat en Lamborghini.

"Tillbaka i Sverige och inser att jag inte har en optimal vinterbil…", skriver Jan Emanuel Johansson.

På andra bilder visar han upp sin Ferrari, sin Porsche, när han spelar tennis i Florida och flera bilder på sin lyxiga motorbåt i miljonklassen.

Jan Emanuel Johansson kör också Chopper och är medlem i mc-klubben Twin Club Norrtelje som på sin hemsida har en adresslänk till Hells Angels.

När Expressen kontaktar Jan Emanuel Johansson och ber om en intervju svarar han så här:

– Jag är precis på väg in i ett möte.

Har du inga kommentarer om er familjehemsvård?

– Nej

Varför?

– Jag äger verksamheten men är inte med i driften, jag är ledsen nu går jag in i ett möte. Tack för samtalet.

 

LÄS ÄVEN: Hyr ut ettor – för 68 850 kronor i månaden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag