Xi Jinping. Foto: Lintao Zhang
Xi Jinping. Foto: Lintao Zhang

Han tar över som ledare i Kina

Publicerad

Här är Kinas nya ledare.

En bokmal som älskar Hollywood-krigsfilmer, 59-årige Xi Jinping.

– Han är någon som du kan förknippa dig med, säger tidigare USA-ambassadören Jon Huntsman, till AP.

Det har länge varit känt att vicepresident Xi Jinping övertar makten i det regerande kommunistpartiet efter president Hu Jintao.

Nu har han utsetts formellt och kommer att installeras som president i mars.

59-årige Xi Jinping blir ny generalsekreterare för partiet och därmed kommande president för världens folkrikaste nation och näst största ekonomi, meddelar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

"Ödmjuk"

Han föddes in i den kommunistiska eliten, men skickades till ett fattigt gruvdistrikt vid 15-års ålder efter att hans pappa blev förskjuten av Mao Zedong.

– Han var alltid väldigt ödmjuk och jobbade hårt. Han läste också väldigt tjocka böcker, säger Shi Chunvang, en vän från den tiden, till AP.

Som partiledare tror flera att han kommer att sättas i respekt hos myndigheter och militären.

Xi sägs också vara USA-vänlig, han gillar Hollywood-filmer som "Rädda menige Ryan" och besökte en Los Angeles Lakers-match senast i Iowa. Han fick då frågan om sina intressen och han svarade att läsa böcker, simma och titta på sport.

Stora utmaningar

Tidigare USA-ambassadören i Peking, Jon Huntsman, säger att Xi skiljer sig från Hu Jintao.

– Han är någon som du kan förknippa dig med, säger han, enligt AP.

Men han ställs inför stora utmaningar.

– Kommunistpartiet står inför enorma utmaningar och många pressande problem inom partiet måste lösas, i synnerhet korruption och utanförskap, sa Xi Jinping själv när han framträdde tillsammans med den inre kretsen i det regerande kommunistpartiet.

Därmed ligger han i linje med den avgående presidenten Hu Jintao, som i sitt öppningstal dundrade mot korruptionen, skriver TT.

"Kämpa för ett bättre liv"

Hu sade att korruptionen måste straffas hårt – oavsett om det sker på lägsta eller högsta nivå.

Xi Jinping slog också fast att kommunistpartiet måste arbeta för att komma närmare folket.

– Vi har ett stort ansvar. Folket önskar ett bättre liv och det är det vi ska kämpa för, förkunnade Xi Jinping.

Kärnan av kommunistpartiet, politbyråns ständiga utskott består av sju personer, består av ytterligare sex personer. En av dem är vicepremiärministern Li Keqiang.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag