Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han tappade fransar av "mirakelmedlet"

Foto: Privat

Mirakelmedlet lovar dig längre fransar.

Men att använda det som företagen kallar för "ögonfransbalsam" kan stå dig dyrt både ekonomiskt och medicinskt.

– När min mamma såg mig efter att jag börjat använda det frågade hon om jag hade knarkat, säger Thobias Johansson, 24.

Mirakelmedlet innehåller substanser som från början används i ögondroppar för att behandla grön starr. Substanserna får dina ögonfransar att växa - men kan orsaka såväl hudproblem som synrubbningar.

Historien bakom preparatet börjar i USA, där man under den senaste femårsperioden, men med verklig framgång först de senaste två åren, har kunnat få preparatet Latisse utskrivet av en läkare. Latisse har i stort sett samma formula som de "ögonfransbalsam" som finns på den svenska marknaden.

Dyr behandling

– Men att kalla de här produkterna för "balsam" är missvisande, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén, som även har skrivit boken "Allt du behöver veta om skönhetsingrepp".

I USA är Latisse receptbelagt, men i Sverige finns liknande produkter, som Revitalash och Neulash, att köpa hos flera av de största skönhetskedjorna och hos i stort sett alla nätbutiker som är specialiserade på skönhetsprodukter. Och de säljer som smör i skolsken. Men smakar det så kostar det. En förpackning kostar mellan 800 och 1200 kronor beroende på återförsäljaren, och räcker i ungefär ett halvår. I Sverige har man dock glömt att poängtera en viktig detalj: så snart du slutar använda produkten kommer ögonfransarna att återgå till sin tidigare längd eftersom de slutar växa snabbt, förklarar Anna Bäsén i boken "Allt du behöver veta om skönhetsingrepp". Detta framförs även tydligt på Latisses hemsida.

Latisse ansikte utåt var till en början skådespelerskan Claire Danes, som marknadsförde produkten med sloganen "When your lashes grow, your lashes show". Men det var inte bara fransarna som växte på den kända hollywoodsaktrisen. Enligt källor till New York Post ska hennes makeup-artist ha fått bråda dagar så fort Danes började använda preparatet. Claire fick nämligen två av de vanligaste biverkningarna: rödkantade ögon och grågula pigmentförändringar kring ögonen.

– Det här är svårt att täcka, ska makeup-artisten ha sagt enligt New York Posts källor.

Anna Bäsén framhåller i "Allt du behöver veta om skönhetsingrepp" att de receptfria medlen på den svenska marknaden inte är lika väl studerade som Latisse.

"Många tappar fransar"

Men en person som upplever att han har fått starka biverkningar av de ögonfransförlängande preparaten är Thobias Johansson, som själv arbetar med att göra ögonfransextensions.

– Först tyckte jag att "wow, det här fungerar ju verkligen", och jag fick jättefina fransar som verkligen växte. Sedan upptäckte jag att jag blev lite röd runt ögonen, berättar han.

En den verkliga chocken kom när han träffade sin mamma efter att ha använt preparatet i drygt en månad.

– Hon tittade på mig och frågade om jag hade börjat knarka, hon tyckte att jag såg så sliten ut, och att mina ögon var rödkantade, säger Thobias Johansson.

Trots det fortsatte han att använda preparatet och upptäckte även att han hade fått pigmentförändringar kring ögonen.

– Och jag är inte den enda som råkat ut för det här. Jag har sett liknande symptom hos mina kunder som jag gör fransförlängningar på. Många tappar dessutom fransar, så att det blir som stubb kring ögat. Det har jag också gjort, säger Thobias Johansson.