Christian Fredriksson fick ett löfte att Fredrik Malm i folkpartiet skulle motarbeta övervakningsförslaget. "Han svek sitt vallöfte svart på vitt", säger Christian Fredriksson. Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM
Christian Fredriksson fick ett löfte att Fredrik Malm i folkpartiet skulle motarbeta övervakningsförslaget. "Han svek sitt vallöfte svart på vitt", säger Christian Fredriksson. Foto: NICKLAS THEGERSTRÖM

"Han svek sitt löfte till mig"

Publicerad
Riksdagsledamot Fredrik Malm (fp) röstade ja till FRA-lagen.
Men till en väljare skrev Malm tydligt att han tänker motarbeta FRA.
- Han svek sitt vallöfte svart på vitt, säger Christian Fredriksson, 40.
Inför valet 2006 bestämde sig Christian Fredriksson i Bromma för att rösta borgerligt. Som liberal är integritetsfrågor viktiga för Christian. En vecka före valet mejlade han flera av de borgerliga kandidaterna i Stockholm med frågor om hur de ställer sig till internetavlyssning och spaning.

Röstade ja i alla fall

Fredrik Malm (fp) svarade. Christian frågar om Malm är emot ett speciellt EU-direktiv, som innebär att telefoni – och internetoperatörer ska lagra data om sina abonnenter.
Fredrik Malm skriver:
”Ja. Jag kommer också att motarbeta diverse idéer om att FRA ska kunna övervaka trafik i luft och kablar.”
Men i onsdag röstade Fredrik Malm ja till FRA-lagen. Och på sin blogg skriver han:
”Ska FRA få signalspana i kabel/tråd? Mitt svar är ja.”
Helt emot vad han tidigare skrivit.
– Han har gett mig ett vallöfte, jag har det svart på vitt, han har lovat mig. Och det skiter han i, säger Christian Fredriksson.
– Jag känner mig grymt besviken och kränkt som borgerlig väljare. Det verkar som de operar ut ryggraden ur riksdagsledamöterna första dagen på jobbet. De säger en sak, men gör en annan.
Fredrik Malm röstade ja till FRA-lagen. Foto: SAMUEL AHLIN Expressen frågar Fredrik Malm varför han röstade emot sitt löfte.
– Det var mitt slentrianmässiga svar då, 2006. Det var min spontana reflektion, säger han.
Och menar att han har fått djupare kunskap i ämnet sedan frågan kommit upp på den politiska dagordningen.
– Det jag kan säga till den här killen är att mitt svar då, det frångick jag sen när frågan blev allt hetare.

”Full förståelse”

Är det ett sviket vallöfte?
– Till honom, ja. Jag har full förståelse för om han känner sig sviken. Men jag vill med bestämdhet hävda att jag har inte drivit det här som en valfråga gentemot väljarna, säger Fredrik Malm.
Christian Fredriksson vill gärna fråga Fredrik Malm varför han röstade emot vad han lovade. Malm har inga problem att träffa Christian.
Men inte om Expressen är med. Malm som röstade ja till övervakning, vill själv inte att andra ska lyssna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag